Здивують вас смаковими поєднаннями: 3 смачні альтернативи традиційному олів'є
Для багатьох олів'є є обов'язковим символом Нового року, який має бути на святковому столі, але хто сказав, що старі традиції не можна змінювати новими — більш смачними.
Зберігати святкові традиції — це чудово, але чи варто це робити, якщо деяких з них лише пережитки радянської епохи? Давно усім знайомий та улюблений салат олів'є вже десятиліттями прикрашає святкові столи у передноворічну ніч, проте він став своєрідним символом застільної культури минулого.
Сьогодні ж кулінарний світ відкритий для нових експериментів. Одним з новатором яких є Євген Клопотенко — відомий український шеф-кухар та ресторатор. Він пропонує додати до святкового меню замість традиційного олів'є, салати з новими смаковими поєднаннями, які зачарують ваші смакові рецептори.
Пропонуємо три рецепти салатів від Євгена Клопотенка, які додадуть різноманіття до вашого святкового частування та точно приємно здивують гостей.
Салат із шинкою та йогуртовою заправкою
Якщо ви вже ну дуже любите олів’є, то радимо спробувати салат з шинкою та овочами. Серед інгредієнтів ви знайдете і відварену картоплю, і моркву, лише замість вареної ковбаси — шинка. І ще кілька цікавих інгредієнтів.
Інгредієнти:
- 3-4 картоплини середнього розміру
- 1 морква
- 250 г шинки
- 50 г волоських горіхів
- 100 г оливок
- ½ ч. л. меленого коріандру
- сіль та перець до смаку
Для соусу:
- 150 г натурального йогурту
- 10 гілочок кропу
- 2 зубчики часнику
Приготування
- 1 моркву та 3-4 картоплини, помийте, висушіть, викладіть у форму або на деко та запікайте 30 хвилин за температури 180 градусів.
- Дайте готовим овочам повністю охолонути, а потім наріжте їх середніми кубиками. Складіть у миску. До речі, я не очищав картоплю від шкірки, так виходить не менш смачно.
- 250 г шинки також наріжте середніми кубиками, додайте до моркви та картоплі.
- Додайте в салат також 100 г оливок та 50 г подрібнених волоських горіхів.
- Для заправки: дрібно наріжте 10 гілочок кропу та подрібніть 2 зубчики часнику (за допомогою дрібної терки або давилки). У окремій мисці змішайте подрібнений кріп, часник, 150 г натурального йогурту та ретельно перемішайте. Заправте салат соусом.
Салат із курячим філе та медовою заправкою
За словами Євгена Клопотенка, цей салат має ідеальний баланс смаку: солоні огірки, ніжне куряче філе, солодкий соус та цитрусова кислинка лимонного соку.
Інгредієнти:
- 300 г курячого філе
- 1 велика морква (або 2 маленькі)
- 2 солоні огірки
- 1 ст. л. меду
- сік ½ лимона
- 4 лаврові листи
- 5 горошин духмяного перцю
- 1 томат
- 2-3 гілочки базиліка
- 2 ст. л. соняшникової олії
- сіль та перець до смаку
Приготування
- 300 г курячого філе зачистьте від плівок та жиру. Викладіть його в каструлю, залийте холодною водою та доведіть до кипіння. Додайте до води 5 горошин духмяного перцю, дрібку солі, 4 лаврові листки та варіть філе до готовності, 20 хв на невеликому вогні.
- Готове м’ясо витягніть з каструлі та дайте йому повністю охолонути.
- Паралельно з м’ясом відваріть 1 моркву до м’якості. Охолодіть та почистьте.
- Коли всі інгредієнти зварені, розпочинайте нарізку салату. Візьміть 2 солоні огірки і наріжте кубиками. Це ж зробіть із курячим філе, морквою та 1 томатом.
- Усі інгредієнти складіть у миску та полийте їх соком половини лимона.
- В окремій ємності приготуйте заправку: змішайте 2 ст. л. оливкової олії, 1 ст. л. меду та сік половини лимона. Заправте салат соусом, поперчіть та посоліть до смаку.
- Помийте 2-3 гілочки базиліка, висушіть, обірвіть листочки та додайте в салат. Ви можете їх подрібнити чи додати цілими.
Салат з індичкою та запеченими овочами
Головний акцент цього салату — це запечені овочі. У поєднанні з іншими інгредієнтами вони по-особливому смакують, рекомендуємо переконатися і вам.
Інгредієнти:
- 500 г філе індички
- 2 моркви
- 1 солодкий перець
- 300 г печериць
- 2 см кореня імбиру
- 2 ст. л. соняшникової олії
- 4 скибки тостового хліба (для сухарів)
- 2 ст. л. домашнього майонезу
- сіль та перець до смаку
Для домашнього майонезу з куркумою:
- 2 жовтки
- 125-150 мл олії
- 10 г гірчиці
- 1 ст. л. соку лимона
- 1 дрібка солі
- 2/3 ч. л. куркуми
Приготування
- Відразу увімкніть духовку розігріватися до 180 градусів. На застелене фольгою деко викладіть 2 ретельно вимиті морквини, 300 г печериць, 1 солодкий перець і 500 г філе індички (попередньо зачистивши його від плівок та зайвого жиру). Скропіть філе та овочі соняшниковою олією.
- Поставте всі інгредієнти в духовку на 40 хвилин, запікатися за температури 180 градусів. Через 20-25 хвилин перевірте овочі, якщо вони готові, то витягніть їх, а філе індички залиште запікатися до готовності, ще приблизно на 20 хв.
- Доки овочі остигають, а філе запікається, приготуйте домашній майонез із куркумою. Для цього візьміть 2 жовтки, додайте до них 10 г гірчиці та збийте їх занурювальним блендером в однорідну масу.
- Потім додайте 1 ст. л. лимонного соку та дрібку солі. Усі інгредієнти перебийте до однорідності та вливайте цівкою соняшникову олію, не перестаючи збивати блендером. Дивіться по консистенції соусу, але вам знадобиться приблизно 125-150 мл олії. Наприкінці додайте 2/3 ч. л. куркуми та ще раз трохи збийте. Соус готовий.
- 4 скибки тостового хліба наріжте кубиками та обсмажте на сухій сковорідці.
- Переходьте до нарізання овочів та м’яса. Із солодкого перцю зніміть шкірку, видаліть насіння та наріжте середнім кубиком.
- Запечену моркву очистьте і наріжте смужками, а печериці розріжте навпіл або четвертинки.
- Філе індички наріжте смужками. Усі інгредієнти змішайте в мисці та заправте домашнім майонезом. Додайте сухарики та натріть 2 см кореня імбиру. Акуратно перемішайте всі інгредієнти салату та одразу подавайте до столу, оскільки сухарики можуть розмокнути.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не тільки імбирне печиво та сінабони: 4 рецепти традиційних зимових смаколиків від Валентини Хамайко