Не тільки імбирне печиво та сінабони: 4 рецепти традиційних зимових смаколиків від Валентини Хамайко

Рецепти традиційних зимових десертів від Валентини Хамайко
1+1 Україна

Валентина Хамайко поділилася рецептами традиційних десертів для зимових свят — штолен, імбирне печиво, сінабони та різдвяний кекс.

Поділитися:

Зимові свята — це особливий час, коли кожен куточок дому наповнюється теплом, затишком і, звичайно, ароматами святкових страв. Важливою частиною святкового настрою є кулінарія — страви, які асоціюються з традиціями та теплими спогадами.

Цього разу відома кулінарна майстриня та ведуча Сніданку з 1+1 Валентина Хамайко пропонує перевірені рецепти, які подарують вашому святковому столу не лише смак, а й особливу святкову  магію. Ви дізнаєтеся, як приготувати найніжніші сінабони, ароматне імбирне печиво, класичний різдвяний кекс і традиційний німецький штолен. 

Сінабони — неповторна класика 

Аромат коричних булочок, які щойно з духовки, створює атмосферу затишку і тепла. Цей рецепт стане вашим улюбленим, адже сінабони завжди будуть пухкими, ніжними й ідеально солодкими.

Сінабони
1+1 Україна

Інгредієнти для тіста:

  • борошно — 570 г
  • дріжджі свіжі — 6 г
  • яйце — 1 шт.
  • жовток — 1 шт.
  • цукор — 60 г
  • молоко — 100 мл
  • вершкове масло — 60 г
  • вода — 100 мл

Для начинки:

  • цукор — 150 г
  • какао — 30 г
  • кориця мелена — 2 ст.л.
  • імбир тертий — 1 ст.л.
  • масло вершкове (розтоплене) — 60 г

Для соусу:

  • вершковий сир — 100 г
  • цукрова пудра — 200 г
  • коньяк — 2 ст.л.
  • молоко — 1 ст.л. 

Приготування:

  1. Дріжджі розтираємо з цукром, розводимо теплим молоком і залишаємо на 15-20 хв у теплому місці.
  2. У дріжджову суміш додаємо яйце і просіяне борошно. Вливаючи воду, вимішуємо тісто. Наприкінці вмішуємо в тісто вершкове масло, накриваємо посудину з тістом харчовою плівкою і даємо тісту підійти 2 год.
  3. Для начинки змішуємо цукор, какао, імбир і корицю. Масло розтоплюємо.
  4. Тісто розкачуємо в пласт товщиною 5 мм, змащуємо його розтопленим маслом і густо посипаємо сухою сумішшю. Згортаємо тісто в рулет, краї защипуємо. Рулет за допомогою гострого ножа нарізаємо шматочками товщиною 3-4 см і викладаємо їх на вистелене пергаментом деко. Накриваємо вироби харчовою плівкою і даємо підійти 40 хв. Випікаємо 25-30 хв при 180 градусах.
  5. Всі інгредієнти для соусу змішуємо до однорідної маси. Гарячі булочки поливаємо соусом.

Штолен — традиційна зимова випічка

Штолен — це не тільки смачний десерт, а й частина європейських зимових традицій. Цей варіант десерту нотки різних святкових спецій, створюючи справжнє свято для ваших смакових рецепторів.

Штолен
1+1 Україна

Інгредієнти для тіста:

  • борошно — 400 г
  • сухі дріжджі — 15 г
  • вершкове масло — 120 г
  • жовтки — 6 шт
  • молоко — 120 мл
  • цукор — 3 ст. л.
  • ванільний цукор — 1 пакетик
  • сіль — ½ ч.л.
  • суміш горіхів — 180 г
  • темні родзинки — 80 г
  • суміш кураги, інжиру, цукатів — 80 г
  • ром — 100 мл

Для змащування:

  • масло (розтоплене) — 80 г
  • цукрова пудра — 100 г

Приготування:

  1. Родзинки на 3-4 год замочуємо у ромі.
  2. У великій мисці дріжджі розтираємо з 5 ст.л. борошна та цукром і змішуємо з теплим молоком. Накриваємо посудину харчовою плівкою і ставимо в тепле місце на 20-30 хв. 
  3. Додаємо жовтки і ванільний цукор, перемішуємо.
  4. Борошно просіюємо з сіллю і, підсипаючи в дріжджову суміш з жовтками, вимішуємо тісто. Кладемо масло і ще раз вимішуємо. Тісто викладаємо на робочу поверхню і руками підмішуємо в тісто горіхи, родзинки і цукати.
  5. У мисці накриваємо тісто харчовою плівкою і залишаємо підходити у теплому місці на 2-3 год. Тісто має збільшитися в об’ємі у два з половиною рази.
  6. Розкачуємо тісто в овальний пласт товщиною 1.5-2 см. Ребром долоні ділимо тісто на дві нерівні частини. Більшою частиною накриваємо меншу. Верхній (більший) пласт тіста складаємо вздовж навпіл. Накриваємо тісто харчовою плівкою і даємо підійти 40 хв – 1 год. Випікаємо штолен 40-50 хв при 180. Щоб верх не підгорів, накриваємо виріб фольгою.
  7. Гарячий штолен змащуємо розтопленим маслом і посипає цукровою пудрою. Робимо так 3-4 рази.

Рекомендація: готовий штолен загортаємо у пергамент і витримуємо кілька днів або тижнів.

Імбирне печиво — традиція зимових свят

Імбирне печиво — це класика зимових свят. Воно чудово смакує з чашкою чаю чи гарячого шоколаду, а процес його приготування та прикрашання — це можливість створити особливу атмосферу разом з рідними чи друзями. До того ж, якщо розписати печиво глазур’ю, вийдуть чудові ялинкові прикраси.

Імбирне печиво
1+1 Україна

Інгредієнти для тіста:

  •  борошно — 425 г
  •  цукрова пудра — 100 г
  •  вершкове масло — 125 г
  •  мед — 100 г
  •  яйце — 1 шт.
  •  молоко — 1 ст. л.
  •  сода — 1/2 ч. л.
  •  кориця мелена — 1/2 ч. л.
  •  імбир мелений — 1/2 ч. л.
  •  дрібка солі

Для змащування:

  •  яйце — 1 шт.
  •  дрібка солі

Для глазурі:

  •  білок — 1 шт.
  •  цукрова пудра — 200 г
  •  сік лимона — 1 ч. л.

Приготування

  1. Масло розм’якшуємо і збиваємо з цукровою пудрою та медом. Збиваючи, додаємо яйце і жовток.
  2. Борошно змішуємо з сіллю, содою, корицею та імбиром і підмішуємо до масляної суміші. Додаємо молоко і вимішуємо гладке однорідне тісто. Залишаємо його за кімнатної температури на 15-30 хв.
  3. Розкачуємо тісто в пласт товщиною 5 мм і ножем або за допомогою формочок нарізаємо печиво різної форми.
  4. Вироби перекладаємо на застелене пергаментом деко і змащуємо яйцем, збитим дрібкої солі. Випікаємо 15-18 хв при 180 градусах.
  5. Готуємо глазур. Збиваємо білок, поступово додаючи цукрову пудру. Глазур не має бути ані дуже густою, ані дуже рідкою. За допомогою кондитерського мішечка прикрашаємо печиво глазур’ю.

Різдвяний кекс — ароматне доповнення до столу

Цей кекс однозначно є втіленням зимової атмосфери. Цей неймовірно ніжний дріжджовий кекс, наповнений ароматами горіхів, апельсину та родзинок, стане ідеальним доповненням до вашого чаювання. 

Різдвяний кекс
1+1 Україна

Інгредієнти:

  1. 200 г борошна
  2. 2 яйця
  3. 4 г солі
  4. 20 цукру
  5. 10 мл  молока
  6. 8 г дріжджів свіжих
  7. 120 г масла
  8. 50 г родзинок (я надаю перевагу темним) замочених в ромі чи коньяку
  9. 20 г смаженого фундука (або інших горіхів, але фундук найароматніший)

Сироп: 

  • 250 г води
  • сік одного апельсину/лимону з цедрою
  • 100-150 г цукру
  • можна додати 50 мл рому, при бажанні можна замінити цукор на мед.

Приготування

  1. Дріжджі змішайте з цукром і розведіть теплим молоком. Залиште на 30 хв. 
  2. В комбайн/миску відміряйте борошно та додайте сіль. Замісіть тісто, додаючи дріжджову суміш і яйця. Тісто виходить густе. До тіста поступово додавати м'яке масло і продовжувати вимішувати. В результаті ви маєте отримати м'яке блискуче тісто. 
  3. Перекладіть тісто в миску і накрийте плівкою. Залишити на 2 години. 
  4. Як тільки тісто піднялось, потрібно зробити обминку і додати до нього родзинки (попередньо відтиснути зайву вологу) і подрібнені горіхи. Знову збираємо тісто в колобок і кладемо в миску, накриваємо плівкою. Миску ставимо в холодильник на ніч. 
  5. Зранку виймаємо тісто, воно має зігрітися. Просто залишаємо в мисці на 40-60 хв. 
  6. Форму для кексу, обов'язково з дірочкою в середині, змащуємо маслом, обсипаємо борошном. У форму викладіть тісто, та рівномірно розподіліть. Тісто краще не рвати на шматки. 
  7. Накрийте форму плівкою, щоб тісто не обвітрювалось. І залиште тісто підійматися десь на 2 години. Воно має збільшитись у двічі. 
  8. Випікайте при 200 градусах перші 10 хв, потім зменште температуру до 170 і випікайте ще 20-30 хв. 
  9. Різдвяний кекс має повністю прохолонути в формі. Тим часом можете приготувати сироп. 
  10. Розчиняємо цукор/мед у воді, додаємо сік і цедру одного апельсину або лимону і кип'ятимо. Якщо є бажання в холодний сироп додаємо алкоголь. 
  11. Ледь теплий кекс виймаємо з форми й кладемо на решітку. Поливаємо кекс сиропом. Він має бути повністю просочений солодким цитрусовим ароматом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найсмачніша різдвяна страва: рецепт традиційного борщу із вушками від Євгена Клопотенка

Новини по темі