Не тільки імбирне печиво та сінабони: 4 рецепти традиційних зимових смаколиків від Валентини Хамайко
Валентина Хамайко поділилася рецептами традиційних десертів для зимових свят — штолен, імбирне печиво, сінабони та різдвяний кекс.
Зимові свята — це особливий час, коли кожен куточок дому наповнюється теплом, затишком і, звичайно, ароматами святкових страв. Важливою частиною святкового настрою є кулінарія — страви, які асоціюються з традиціями та теплими спогадами.
Цього разу відома кулінарна майстриня та ведуча Сніданку з 1+1 Валентина Хамайко пропонує перевірені рецепти, які подарують вашому святковому столу не лише смак, а й особливу святкову магію. Ви дізнаєтеся, як приготувати найніжніші сінабони, ароматне імбирне печиво, класичний різдвяний кекс і традиційний німецький штолен.
Сінабони — неповторна класика
Аромат коричних булочок, які щойно з духовки, створює атмосферу затишку і тепла. Цей рецепт стане вашим улюбленим, адже сінабони завжди будуть пухкими, ніжними й ідеально солодкими.
Інгредієнти для тіста:
- борошно — 570 г
- дріжджі свіжі — 6 г
- яйце — 1 шт.
- жовток — 1 шт.
- цукор — 60 г
- молоко — 100 мл
- вершкове масло — 60 г
- вода — 100 мл
Для начинки:
- цукор — 150 г
- какао — 30 г
- кориця мелена — 2 ст.л.
- імбир тертий — 1 ст.л.
- масло вершкове (розтоплене) — 60 г
Для соусу:
- вершковий сир — 100 г
- цукрова пудра — 200 г
- коньяк — 2 ст.л.
- молоко — 1 ст.л.
Приготування:
- Дріжджі розтираємо з цукром, розводимо теплим молоком і залишаємо на 15-20 хв у теплому місці.
- У дріжджову суміш додаємо яйце і просіяне борошно. Вливаючи воду, вимішуємо тісто. Наприкінці вмішуємо в тісто вершкове масло, накриваємо посудину з тістом харчовою плівкою і даємо тісту підійти 2 год.
- Для начинки змішуємо цукор, какао, імбир і корицю. Масло розтоплюємо.
- Тісто розкачуємо в пласт товщиною 5 мм, змащуємо його розтопленим маслом і густо посипаємо сухою сумішшю. Згортаємо тісто в рулет, краї защипуємо. Рулет за допомогою гострого ножа нарізаємо шматочками товщиною 3-4 см і викладаємо їх на вистелене пергаментом деко. Накриваємо вироби харчовою плівкою і даємо підійти 40 хв. Випікаємо 25-30 хв при 180 градусах.
- Всі інгредієнти для соусу змішуємо до однорідної маси. Гарячі булочки поливаємо соусом.
Штолен — традиційна зимова випічка
Штолен — це не тільки смачний десерт, а й частина європейських зимових традицій. Цей варіант десерту нотки різних святкових спецій, створюючи справжнє свято для ваших смакових рецепторів.
Інгредієнти для тіста:
- борошно — 400 г
- сухі дріжджі — 15 г
- вершкове масло — 120 г
- жовтки — 6 шт
- молоко — 120 мл
- цукор — 3 ст. л.
- ванільний цукор — 1 пакетик
- сіль — ½ ч.л.
- суміш горіхів — 180 г
- темні родзинки — 80 г
- суміш кураги, інжиру, цукатів — 80 г
- ром — 100 мл
Для змащування:
- масло (розтоплене) — 80 г
- цукрова пудра — 100 г
Приготування:
- Родзинки на 3-4 год замочуємо у ромі.
- У великій мисці дріжджі розтираємо з 5 ст.л. борошна та цукром і змішуємо з теплим молоком. Накриваємо посудину харчовою плівкою і ставимо в тепле місце на 20-30 хв.
- Додаємо жовтки і ванільний цукор, перемішуємо.
- Борошно просіюємо з сіллю і, підсипаючи в дріжджову суміш з жовтками, вимішуємо тісто. Кладемо масло і ще раз вимішуємо. Тісто викладаємо на робочу поверхню і руками підмішуємо в тісто горіхи, родзинки і цукати.
- У мисці накриваємо тісто харчовою плівкою і залишаємо підходити у теплому місці на 2-3 год. Тісто має збільшитися в об’ємі у два з половиною рази.
- Розкачуємо тісто в овальний пласт товщиною 1.5-2 см. Ребром долоні ділимо тісто на дві нерівні частини. Більшою частиною накриваємо меншу. Верхній (більший) пласт тіста складаємо вздовж навпіл. Накриваємо тісто харчовою плівкою і даємо підійти 40 хв – 1 год. Випікаємо штолен 40-50 хв при 180. Щоб верх не підгорів, накриваємо виріб фольгою.
- Гарячий штолен змащуємо розтопленим маслом і посипає цукровою пудрою. Робимо так 3-4 рази.
Рекомендація: готовий штолен загортаємо у пергамент і витримуємо кілька днів або тижнів.
Імбирне печиво — традиція зимових свят
Імбирне печиво — це класика зимових свят. Воно чудово смакує з чашкою чаю чи гарячого шоколаду, а процес його приготування та прикрашання — це можливість створити особливу атмосферу разом з рідними чи друзями. До того ж, якщо розписати печиво глазур’ю, вийдуть чудові ялинкові прикраси.
Інгредієнти для тіста:
- борошно — 425 г
- цукрова пудра — 100 г
- вершкове масло — 125 г
- мед — 100 г
- яйце — 1 шт.
- молоко — 1 ст. л.
- сода — 1/2 ч. л.
- кориця мелена — 1/2 ч. л.
- імбир мелений — 1/2 ч. л.
- дрібка солі
Для змащування:
- яйце — 1 шт.
- дрібка солі
Для глазурі:
- білок — 1 шт.
- цукрова пудра — 200 г
- сік лимона — 1 ч. л.
Приготування
- Масло розм’якшуємо і збиваємо з цукровою пудрою та медом. Збиваючи, додаємо яйце і жовток.
- Борошно змішуємо з сіллю, содою, корицею та імбиром і підмішуємо до масляної суміші. Додаємо молоко і вимішуємо гладке однорідне тісто. Залишаємо його за кімнатної температури на 15-30 хв.
- Розкачуємо тісто в пласт товщиною 5 мм і ножем або за допомогою формочок нарізаємо печиво різної форми.
- Вироби перекладаємо на застелене пергаментом деко і змащуємо яйцем, збитим дрібкої солі. Випікаємо 15-18 хв при 180 градусах.
- Готуємо глазур. Збиваємо білок, поступово додаючи цукрову пудру. Глазур не має бути ані дуже густою, ані дуже рідкою. За допомогою кондитерського мішечка прикрашаємо печиво глазур’ю.
Різдвяний кекс — ароматне доповнення до столу
Цей кекс однозначно є втіленням зимової атмосфери. Цей неймовірно ніжний дріжджовий кекс, наповнений ароматами горіхів, апельсину та родзинок, стане ідеальним доповненням до вашого чаювання.
Інгредієнти:
- 200 г борошна
- 2 яйця
- 4 г солі
- 20 цукру
- 10 мл молока
- 8 г дріжджів свіжих
- 120 г масла
- 50 г родзинок (я надаю перевагу темним) замочених в ромі чи коньяку
- 20 г смаженого фундука (або інших горіхів, але фундук найароматніший)
Сироп:
- 250 г води
- сік одного апельсину/лимону з цедрою
- 100-150 г цукру
- можна додати 50 мл рому, при бажанні можна замінити цукор на мед.
Приготування
- Дріжджі змішайте з цукром і розведіть теплим молоком. Залиште на 30 хв.
- В комбайн/миску відміряйте борошно та додайте сіль. Замісіть тісто, додаючи дріжджову суміш і яйця. Тісто виходить густе. До тіста поступово додавати м'яке масло і продовжувати вимішувати. В результаті ви маєте отримати м'яке блискуче тісто.
- Перекладіть тісто в миску і накрийте плівкою. Залишити на 2 години.
- Як тільки тісто піднялось, потрібно зробити обминку і додати до нього родзинки (попередньо відтиснути зайву вологу) і подрібнені горіхи. Знову збираємо тісто в колобок і кладемо в миску, накриваємо плівкою. Миску ставимо в холодильник на ніч.
- Зранку виймаємо тісто, воно має зігрітися. Просто залишаємо в мисці на 40-60 хв.
- Форму для кексу, обов'язково з дірочкою в середині, змащуємо маслом, обсипаємо борошном. У форму викладіть тісто, та рівномірно розподіліть. Тісто краще не рвати на шматки.
- Накрийте форму плівкою, щоб тісто не обвітрювалось. І залиште тісто підійматися десь на 2 години. Воно має збільшитись у двічі.
- Випікайте при 200 градусах перші 10 хв, потім зменште температуру до 170 і випікайте ще 20-30 хв.
- Різдвяний кекс має повністю прохолонути в формі. Тим часом можете приготувати сироп.
- Розчиняємо цукор/мед у воді, додаємо сік і цедру одного апельсину або лимону і кип'ятимо. Якщо є бажання в холодний сироп додаємо алкоголь.
- Ледь теплий кекс виймаємо з форми й кладемо на решітку. Поливаємо кекс сиропом. Він має бути повністю просочений солодким цитрусовим ароматом.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найсмачніша різдвяна страва: рецепт традиційного борщу із вушками від Євгена Клопотенка