Що таке гербарій: звідки пішла традиція висушувати листя

Гербарій: історія, традиція та інструкція
Freepik

Як зробити гербарій в домашніх умовах?

Поділитися:

Листя дерев опадає, квіти в'януть, зелені рослини потроху зникають — так осінь змінює природу. І поки до наступного теплого сезону залишилися місяці, гербарій може стати чудовим способом зберегти літню мить у своїй оселі. Які традиції створення гербаріїв та як висушити рослини в домашніх умовах, читайте в матеріалі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Осіння депресія: як вберегти себе від сезонної апатії

Гербарій: історія

Гербарій  — колекція спеціального зібрання засушених і відповідно змонтованих на аркушах паперу рослин, що призначається для науково-дослідних, навчальних і пізнавальних цілей. 

З давніх часів любителі та дослідники рослини замислювалися, як зберігати квіти на тривалий термін. Спеціально засушені рослини знайшли при розкопках гробниці єгипетського фараона Рамзеса Другого. З моменту цвітіння рослин минуло три тисячі років, проте квіти чудово збереглися. Серед них знайшли єгипетський мак, волошка, верба, лотос. Лише 400 років болонський професор Лука Гіні розробив ефективний метод гербаризації рослин, який науковці використовують і нині.

Національним гербарієм України вважають Гербарій судинних рослин Інституту ботаніки АН України, започаткований в 1921 р. при Ботанічному кабінеті Всеукраїнської Академії наук. Наразі у ньому представлено більше ніж 2 060 000 одиниць зберігання. Український гербарій є другим за обсягом фондів серед гербаріїв Східної Європи. 

Гербарій

Фото: freepik.com

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Осінній авітаміноз: як вберегти своє здоров'я?

Засушені рослини в українській традиції

Багато прикмет вказують на те, що не можна вдома зберігати засушені квіти. Сухі квіти можуть принести нещастя, бідність та хвороби в оселі. Проте в багатьох сільських хатах можна було знайти засушені пучки трав, квітів, які були прикрасою житла. Також сухі пучки використовували для утеплення стелі. Сухоцвіти вплітали у волосся молодих дівчат на Благовіщення.

Гербарій

Фото: freepik.com

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Готуємось до зими: список покупок на випадок відсутності електроенергії

Як зробити гербарій: інструкція

1. Для гербарію найкраще підходять волошка, календула, ромашка, космея, шавлія, лаватера, маргаритки, гіпсофіла, золотарник, віола.

2. Рослини потрібно збирають у суху погоду до роси. Важливо, щоб ви обрали свіжі рослини, без ознак старіння. Візьміть кілька зразків однієї рослини, щоб потім обрати найкраще висушений екземпляр.

Гербарій

Фото: freepik.com

3. Природний спосіб висушення: це довший, проте якісніший спосіб. Акуратно кладете рослину між двома аркушами паперу та поставте під прес (наприклад, книги). Радимо кожен день протягом тижня замінювати папір для збереження краси. За таким методом невеликі рослини висохнуть за 2-3 тижні, а більші — за місяць.

4. Штучний спосіб висушення: швидший метод, проте первісний вигляд рослини може бути спотворено. Покладіть екземпляр на серветку, зверху накрийте пергаментним папером та лагідно, не занадто гарячою праскою, попрасуйте, допоки рослина не висохне.

5. Готовий гербарій оформте за бажанням. Якщо хочете приклеїти квіти до основи, гарно підійде акриловий клей. Краще не торкатися до рослини під час процесу голими руками, адже шкірний жир є руйнівним для сушених рослин.

Гербарій

Фото: freepik.com

Новини по темі