Осіння депресія: як вберегти себе від сезонної апатії

Осіння депресія: що робити та як запобігти
Freepik

Що робити, щоб не захворіти на осінню депресію?

Поділитися:

Осіння депресія — не міф, а науково доведений розлад. Лікарі називають так хворобу сезонним афективним розладом або ж SAD (Seasonal Affective Disorder). Восени погода погіршується, світловий день стає коротшим, і це впливає на ментальний стан багатьох людей. Ми вже розповідали про причини та наслідки такої недуги. Як запобігти сезонній депресії?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ведучі "Сніданку з 1+1" Єгор Гордєєв та Неля Шовкопляс дізналися, від яких сезонних хвороб потрібно вакцинуватися восени

Профілактика осінньої депресії

1. Зберігайте активний спосіб життя. 

Регулярна фізична активність може покращити ваш настрій і зменшити симптоми депресії. Спробуйте прогулянки на свіжому повітрі, велосипед, фітнес або йогу

.Спорт

Фото: freepik.com

2. Збалансована дієта. 

Споживання здорової та збалансованої дієти, багатої на фрукти, овочі, вітаміни, білки і здорові жири, може покращити ваше фізичне та емоційне самопочуття. У природі є багато натуральних антидепресантів — продуктів, що стимулюють синтез серотоніну. Це можуть бути печінка, вівсянка і гречка, будь-яка капуста, несмажені горіхи, гарбуз, банани, диня, цитрусові. Додайте в раціон більше корисних жирів (оливкову олію, наприклад), рибу і морепродукти.

Вівсянка

Фото: freepik.com

3. Відпочинок і сон. 

Забезпечте собі достатньо годин сну. Недостатній сон може погіршити симптоми депресії. У сезон коротких світлових днів бажано вставати і проявляти активність раніше, адже так ви по максимуму зможете отримати користь від сонячного світла.

Відпочинок

Фото: freepik.com

4. Медитація.

Глибоке дихання, йога та інші техніки релаксації можуть допомогти знизити рівень стресу та тривожності, підвищать рівень як морального, так фізичного самопочуття. Найпростіший спосіб — дихальні вправи. Вони не займають багато часу та зусиль, і виконувати їх можна будь-де та будь-коли.

Медитація

Фото: freepik.com

5. Підтримуйте порядок. 

Чистий і структурований простір навколо не нагнітає загальну атмосферу млявості і загубленості, а процес підмітання чи миття підлоги може стати ще одним способом медитації та заспокоєння власних думок.

Прибирання

Фото: freepik.com

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У "Сніданку з 1+1" Людмила Барбір дізналася про принципи дотримання рівня рідини в організмі

Пам'ятайте, що необхідний індивідуальний підхід для профілактики сезонної депресії. Якщо ви відчуваєте тривалу та серйозну депресію, варто звернутися до фахівця для отримання спеціальної допомоги.

Новини по темі