Що відомо про новий штам коронавірусу "Пірола": симптоми та як захиститися

Що відомо про новий штам коронавірусу "Пірола": симптоми
Freepik

Новий штам Covid-19 "Пірола" зафіксовано в Америці та Європі. Які симптоми та як вберегтися?

Поділитися:

Всесвітня організація охорони здоров’я скасувала статус пандемії для коронавірусу Covid-19 ще у травні 2023 року, але хвороба не зникла. Вірус продовжує мутувати. У серпні спеціалісти виявили новий варіант "Пірола". Офіційна назва — BA.2.86. Що відомо про новий штам коронавірусу, які його симптоми та як захиститися?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ведучі "Сніданку з 1+1" Єгор Гордєєв та Неля Шовкопляс дізналися, від яких сезонних хвороб потрібно вакцинуватися восени

Новий штам коронавірусу "Пірола": що відомо

У Центрі з контролю та профілактики захворювань США зазначають, що наразі рано говорити, наскільки швидко передається такий вірус та чи викликає серйозніші симптоми, ніж попередні варіанти Covid-19. Водночас Всесвітня організація охорони здоров'я наголошує на серйозності ситуації, адже вірус поширюється. Новий штам BA.2.86 був зафіксований в Канаді, Данії, Великій Британії, Південній Африці, Швеції, Норвегії, Швейцарії, Таїланді.

Цей коронавірус відзначається великою кількістю мутацій. Існує підозра, що може бути до 30 змін у структурі білків вірусу. ВООЗ внесла "Піролу" в категорію штамів, що потребують постійного спостереження та аналізу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сезонні та рутинні щеплення: чому потрібно отримати додатковий захист від інфекційних хвороб (вакцинація проти грипу)

Новий штам коронавірусу "Пірола": симптоми

Штам "Пірола" проявляється тими ж симптомами, що й попередні варіанти коронавірусу: 

  • підвищена температура тіла;
  • кашель;
  • лихоманка;
  • втрата смаку або нюху.

Водночас не виключено, що можуть з'являтися інші ознаки. Не варто забувати, що коронавірус здатний атакувати органи організму людини, провокуючи проблеми зі шлунком, біль у горлі, задишку, втому, порушення когнітивних функцій тощо. У зоні ризику залишаються люди старшого віку та люди з хронічними захворюваннями. Не відкладайте похід до лікаря, якщо помітите у себе подібні симптоми.

Коронавірус: як захиститися

Ефективним способом захисту від COVID-19 залишається вакцинація. Для дітей 5-11 років в Україні існує спеціальна вакцина. Крім того, важливо дотримуватися правил індивідуального захисту: мити руки, фрукти, овочі, провітрювати приміщення. У випадку погіршення самопочуття залишатися вдома та звертатися до лікаря. 

В Україні зростання захворюваності на COVID-19, як й інших сезонних вірусів, може припасти на жовтень, про що раніше повідомив головний державний санітарний лікар Ігор Кузін. 

Дивіться ТСН щоденно о 19:30 у Youtube ТСН, а також у марафоні новин.

Новини по темі