В Україні виявили новий штам коронавірусу: як називається, наскільки небезпечний, чи ефективна проти нього вакцина (розповіли у МОЗ)

Новий штам коронавірусу в Україні: що про нього відомо, чи ефективна проти нього вакцина (розповіли у МОЗ)
freepik.com

Новий штам коронавірусу виявили в Україні: що про нього відомо.

Поділитися:

У МОЗ повідомляють, що в Україні виявили новий штам коронавірусу, а точніше різновид штаму Омікрон, який називають типом “ВА.5”. Офіційно в нашій країні вже зафіксовано 7 випадків цього виду COVID-19, всі у Чернівецькій області. Проте у МОЗ наголошують: не виключено, що підтип Омікрону ВА.5 вже є в інших регіонах України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ВООЗ оголосила про початок нової хвилі коронавірусу в Європі: які штами нам загрожують

Виявлення нового штаму означає, що COVID-19 все нікуди не зник, навпаки, вірус продовжує мутувати. Відомо, що в інших європейських країнах ВА.5 вже активно поширюється. Чи має він більшу смертність, ніж стандартний Омікрон, поки невідомо.

Чи діє вакцина на коронавірус Омікрон ВА.5

У МОЗ наголошують:

"Наявна інформація свідчить про те, що отримання бустерної дози значно підвищує рівень утворення нейтралізувальних антитіл навіть проти цього підтипу вірусу. Також дослідження клітинного імунітету вказують, що Т-клітини утворені в тілі людини після трьох доз мРНК вакцини, зберігають свою ефективність проти штаму «Омікрон». Саме клітинний імунітет пов’язують із захистом проти тяжкого перебігу інфекції, госпіталізації та смерті".

Тож наявні вакцини ефективні проти цього типу коронавірусу, але для досягнення більш стійкого імунітету варто зробти бустерну вакцинацію.

ЧИТАЙТ ТАКОЖСпалах віспи мавп: що про це відомо та чому збирається надзвичайна зустріч ВООЗ

Нагадаємо, раніше ми писали про те, де зробити бустерну дозу вакцини від коронавірусу. Детальніше про це дивіться у відео:

Новини по темі