5 цікавих замків України, про які ви ще не чули

Дивовижні замки України: цікаві фортеці для відвідування
Unsplash

Найцікавіші українські замки та фортеці для відвідування.

Поділитися:

Якщо запитати, які українські палаци ви знаєте, що першим спаде на думку? Кам'янець-Подільська фортеця, замок Паланок у Мукачеві, Хотинська фортеця — найпопулярніші пам'ятки, та ними перелік дивовижних споруд не обмежується. Пропонуємо дізнатися більше про 5 маловідомих замків, які точно здивують вас своєю атмосферою та історією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ТОП-5 туристичних місць у Карпатах, які варто відвідати кожному

Підгорецький замок (Львівська область)

Видатна пам'ятка архітектури епохи пізнього ренесансу і бароко, замок в Підгірцях був внесений до списку World Monuments Watch як одна із сотень пам'яток світу, що має виняткову цінність і знаходиться під загрозою руйнування. Його вперше збудувала польська шляхта ще у 17 ст., тут відбувалися гучні забави, що тривали тижнями та на які з’їжджалася навколишня еліта. Без трагічної легенди не обійтися: кажуть, тут живе привид Білої Пані — дружини одного із власників замку, яка мала трагічну долю. Окрім будівлі палацу, відвідувачі також можуть відвідати Італійський парк.

Підгорецький замок

Фото: Serge Krynytsia

Шарівський палац (Харківська область)

Неоготичний замок ще називають "цукровим" через місцеву легенду. Начебто один із власників палацу так хотів потішити хвору дружину, що насипав гору з цукру, аби вона змогла влітку покататися на санях. Серед цікавинок справді романтичного замку: блакитний зал з розписаною стелею, хорами для оркестру та мармуровими камінами, прикрашеними вазами. На території розташований ландшафтний парк з екзотичними рослинами та унікальною липовою алеєю.

Шарівський палац

Фото: Serge Krynytsia

Жовківський замок (Львівська область)

Жовківський замок стоїть на Львівщині вже близько 450 років! Палац витримував чисельні облоги, хоча кілька разів його захоплювало козацьке військо. Наприкінці 17 ст. був улюбленою резиденцією польського короля, і саме той період вважають розквітом палацу. Нині замок реконструюють, проте для огляду відкриті його внутрішнє подвір'я та музейна частина. 

Жовківський замок 

Фото: Altur

Палац Курісів (Мавританський) (Одеська область)

Зараз замок більше нагадує руїни, а не величну будівлю, проте в цьому є певна атмосфера та відчуття автентичності. Це унікальна споруда серед інших українських палаців: він виконаний як імітація архітектурних засобів іспанського, португальського, мавританського та ісламського середньовічного стилю. І справді, оборонні башти нагадують мінарети, а на тераси ведуть сходи, схожі на ті, які у мечетях. Зараз повільними темпами будівлю реставрують, але терміни завершення робіт невідомі.

Палац Курісів (Мавританський)

Фото: Сергій Венцеславський

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відпочинок у серці Карпат: як провести відпустку в Буковелі восени

Палац Кирила Розумовського (Чернігівська область)

Батурин — відома козацька столиця, і саме тут зведений замок-резиденція останнього гетьмана України Кирила Розумовського. Роботу над грандіозним палацово-парковим ансамблем розпочали наприкінці 18 ст. Будівля виконана у класичному стилі, і вже 200 років вражає вишуканістю та красою інтер'єру. Навколо неї є мальовничий парк. Експозиція палацу-музею демонструє історію палацу, ілюструє опис життя українських гетьманів, зокрема родини Розумовських.

Палац Кирила Розумовського

Фото: NSayenko

Варто зазначити, що більшість описаних замків зараз потребують реставрації. Однак хай це не лякає вас — навпаки, це ще одна причина не відкладати подорож на потім, адже ця культурна спадщина вразлива до часу і може просто не дочекатися вас у майбутньому. 

Без Пушкіна, Щорса і Ватутіна у Києві! Уряд дозволив знесення радянських пам'ятників: детальніше дивіться у "Сніданку з 1+1", що виходить з 6:30 до 9:30 у будні на "1+1 Україна" та YouTube:

"Сніданок з 1+1" в соцмережах:

Новини по темі