Стала відома дата прем’єри документально-історичного фільму Скарби нації

Стала відома дата прем’єри документально-історичного фільму Скарби нації
1plus1.ua

Фільм є третім із циклу «Україна. Повернення своєї історії».

Поділитися:

У суботу, 19-го січня о 20:15, до 100-річчя з дня проголошення Акту Злуки ― політико-правового об’єднання Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки в єдину соборну державу, телеканал 1+1 покаже прем’єру документально-історичного проекту Скарби нації. Фільм є третім із циклу «Україна. Повернення своєї історії».

Автори проекту шукають втрачені артефакти, що підтверджують українську державність, розвінчують міфи про приєднання України до Росії та головний історичний бренд країни ― козаків.

«Цього року ми пішли далі і залучили до наших пошуків прямого нащадка останнього українського гетьмана Кирила Розумовського ― графа Грегора Розумовського.

Він історик за освітою, мешкає в Австрії, але спеціально прилітав на три тижні для участі у зйомках. Його родинна історія ― ключ до таємниць  минулого цілої країни», ― говорить автор і продюсер проекту Акім Галімов.

Роками українцям нав’язують міф про те, що освоєння українського Півдня розпочала Російська імперія, заснувавши тут перші міста. Та справжня історія багатьох населених пунктів на Півдні України пов’язана з колонізацією степу саме українськими козаками. Вони засновували тут поселення задовго до того, як росіяни придумали для цих територій проект Новоросія. Сьогодні сліди від козацьких поховань ― старі цвинтарі з кам’яними хрестами ― можна побачити по всьому Півдню України. Один із найбільших і збережених козацьких цвинтарів розташовується на околиці Одеси.

Найбільше важливої для України правди зберігають Запорізькі Січі, затоплені водами Каховського водосховища після Другої Світової війни. З допомогою спецобладнання, підводні археологи допомогли авторам проекту «Скарби нації» дослідити місце підтоплення останньої Січі й таємну схованку з козацькими клейнодами.

До свого дослідження творці фільму залучили найкращих науковців та істориків світу, а зйомки проходили на території України, США, Австрії, Туреччини, Польщі та Росії. Проект створювали за підтримки Міністерства інформаційної політики України.

У різні часи з території України вивезли чимало коштовних та історично важливих скарбів. Багато з них сьогодні представлені у музеях і фондах на території Росії. Спеціально до прем’єри фільму Скарби нації телеканал 1+1 запустив сайт, де представлена інформація про цінності, які належать Україні, але перебувають за її межами.

Нагадаємо, «Україна. Повернення своєї історії» — це історично-документальний проект, автори якого поставили за мету розвінчати нав’язані роками міфи й повернути українцям справжню історію. У перших двох частинах команда  проекту за підтримки науковців та за допомогою новітніх комп’ютерних технологій відновила зовнішність дружини Ярослава Мудрого та провела розслідування таємниці зникнення останків представників князівської династії Рюриковичів. Обидві частини фільму були високо оцінені у наукових колах та нагороджені премією Телетріумф, як найкращі телевізійні документальні фільми року.

Новини по темі