Продовжуючи відвідування сайту, ви погоджуєтесь на використання файлів cookie і Політикою конфіденційності

Гарбузова каша та устриці з чилі: Незвичні рецепти козацьких страв

Євген Клопотенко розповів, як приготувати козацькі страви на сучасний лад.

Вже цієї суботи, 19 січня, о 20:15, на телеканалі 1+1 відбудеться прем’єра документально-історичного проекту Скарби нації. Автори фільму мають на меті розвінчати міфи, які спотворюють уявлення людей про становлення і розвиток української держави. Фільм створено за підтримки Міністерства інформаційної політики України.

Команда проекту шукає втрачені артефакти, що підтверджують українську державність, розвінчує міфи про «приєднання» України до Росії та головний історичний бренд країни ― козаків. Роками українцям нав’язувався міф про те, що українські козаки ходили в червоних шароварах та були неосвіченими задираками, які весело й гучно писали лайливого листа турецькому султанові.

Серед іншого, автори звернули увагу і на побут, а також їжу козаків. Існує міф, що українські козаки відрізнялися від європейських сусідів скромністю у побуті і невибагливістю до їжі. Під час розслідування в рамках проекту Скарби нації, автори наводять документальні підтвердження, що гетьман Богдан Хмельницький дуже любив каву, а козаки вирощували спаржу, яку мандрівники називали смачнішою, ніж в Італії. 

Старшина надавала перевагу елітним медовим напоям, на святковому столі були ікра і страви з каракатиці. Звичайні козаки теж любили смачно їсти і мали неабиякий хист до кулінарії. У кожному домі було пиво й фруктові настоянки, а м’ясо готували з додаванням великої кількості прянощів.

Ми звернулись до експерта Сніданку з 1+1, бренд-шефа Євгена Клопотенка за порадами, як приготувати козацькі страви на сучасний лад.

Салат з медовим напоєм

Інгредієнти:

  • Яблука - 200 г
  • Груші - 200 г
  • Апельсин -100 г
  • Мед -100 г
  • Вода - 300 мл
  • Лимон - 1 шт.

Спосіб приготування:

1. Фрукти нарізаємо середнім кубиком, можна не очищуючи.

2. Змішуємо та заливаємо медом та водою. Лишаємо на 3 дні в теплому місці.

Фрукти стануть дуже ніжними та надзвичайно смачними.

Устриці з чилі та бананом

Freepik

Інгредієнти:

  • Устриці
  • Сік лимона
  • Перець чилі
  • Банан.

Спосіб приготування:

  1. Дістаємо устрицю і нарізаємо. Поливаємо лимоном. 
  2. Додаємо перець чилі та нарізаємо дрібно банан.

Гарбузова каша з пшоном та корицею

Інгредієнти:

  • Крупа пшоняна - 270 г
  • Вода - 0,5 л
  • Гарбуз - 300 г
  • Цукор - 2 ст. л.
  • Олія - 1 ст. л.
  • Сіль, кориця за смаком.

Спосіб приготування:

1. Гарбуз почистити, видалити насіння та насіннєву м’якоть. Нарізати дрібними кубиками. Закласти в киплячу воду, додати сіль, цукор та нагріти до кипіння.

2. Засипати підготовлену крупу та додати корицю. Варити кашу до готовності при слабкому кипінні.

3. До готової охолодженої каші додати яйця збиті з цукром та перемішати.

4. Підготовлену масу викласти на змащене олією та посипане сухарями деко, поверхню змастити сумішшю яйця зі сметаною та запекти в духовій шафі за температури 180-200 градусів.

Більше цікавого про проект Скарби нації дізнаєтеся з відео:

Дивіться документально-історичний проект Скарби нації 19 січня о 20:15 на 1+1.

Україна. Повернення своєї історії
Повні епізоди
2019-01-19
Новини
Новини