День Юрія 2022: коли буде та що не можна робити

Коли свято Юрія 2022: що не можна робити
Pixabay/TerriC

Що можна та не можна робити на Юрія?

Поділитися:

Свято Юрія — Юрій Весняний (Юріїв день, Юріїв день весняний) — весняне свято Юрія, що в народному календарі символізує прихід весни. Юрій (Юр, Юрай) звільняє сили природи до їх повного розквіту й життя. Він також покровитель худоби й тварин.

Коли свято Юрія 2022 в Україні

Свято Юрія у 2022 році в Україні відзначатимуть 6 травня. Це день святого Юрія (Георгія) Змієборця, тобто його іменини за церковним календарем. Інші назви: Юрій (Георгій) Переможець або святий Юрій (Георгій), або священномученик Георгій Побідоносець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли День матері 2022 в Україні: точна дата свята та його історія

День Юрія 2022: історія та традиції 

Шанування святого Юрія (Георгія) почалося з V століття, його вшановували, як мученика і воїна. Юрій (Георгій) став святим патроном візантійських імператорів, а пізніше і руських князів, у яких ім'я Юрія стає улюбленим. На Русі святий Юрій відомий з часів прийняття християнства наприкінці X століття. Він з'явився серед інших християнських святих із Візантії, де шанування його мало вже багатовікову традицію. На честь святого названий Собор святого Юра у Львові. 

На іконах Юрія (Георгія) традиційно зображують у вигляді мужнього чоловіка, який їде верхи на білому коні та проколює списом змія. Цей образ символічний і означає перемогу святого над древнім змієм (драконом).

Юрій (Георгій) Змієборець здавна став покровителем воїнів. Юріїв день відзначається в православ'ї, як день захисника Вітчизни. Він є офіційним святом у Грузії, Болгарії, Сербії, Хорватії. Цей Святий також дуже популярний і серед католиків.

В українській народній традиції Юрій (Георгій) вважається повелителем вовків, на білому коні він полює у супроводі їх зграї. Також відомий як винищувач гадів, замовляння від їхніх укусів були частиною українських традицій. Юріїв день в Україні, загалом, хліборобське свято, яке колись було пов'язане з веснянками.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вихідні у травні 2022 Україна: неробочі та скорочені дні під час воєнного стану, церковні свята

Що можна робити на Юрія 6 травня

В деяких селах Закарпаття на Юріїв день замаювали хати березовим віттям, а молодь обливалася водою. Цього дня в Карпатах виганяють худобу на пасовисько, до Юрієвого дня можна було вільно пасти худобу і на чужому полі чи пасовиську.

Що не можна робити на Юрія

  • У День Юрія не можна лаятися та сваритися.
  • Забороняється бажати іншим зла.
  • Не можна шити, в'язати, вишивати, а також користуватися гострими предметами.
  • Не можна користуватися гребінцями та обрізати волосся.
  • У День Юрія не можна мати справу з шерстю, забороняється також торкатися вовняних ниток.

День Юрія 2022: народні прикмети

  • На день Юрія тепла роса — скоро прийде літо.
  • Якщо йде сильний дощ — виросте багато трави.
  • Зростальний місяць та сильний вітер, який жене хмари — така погода ще буде довго.
  • В свято Юрія комарі збираються в зграї — чекайте на потепління.
  • Якщо є роса, добре вродить просо, а сніг чи іній на деревах — до хорошого врожаю гречки, а ось дощ віщує поганий врожай.
  • Ранок 6 травня ясний та безвітряний — ранні посіви будуть вдалими. Якщо ж спочатку погода була поганою, але потім покращилася — тоді хорошими будуть пізні посіви.
  • Ніч проти 7 травня тепла — до перших морозів дозріє хліб.
  • На день Юрія дме південний вітер — чекайте на добрий врожай. А північний вітер означає скорі заморозки.
Новини по темі