Світова космічна спільнота підтримала місію «Промінь мрій»

Він увійшов у світову історію космосу.

Поділитися:

Наприкінці вересня з планети Земля було відправлено в космос дев’яте в історії послання. Подія відбулася в Центрі космічних досліджень та зв’язку на Львівщині. Послання з України, яке отримало назву «Космічна місія Промінь мрій», стало найпотужнішим в історії планети! Місія «Промінь мрій» була реалізована Національним центром управління та випробувань космічних засобів разом із командою благодійного проєкту «Здійсни мрію», 1+1 media.

Про історичну подію дізнався всесвітньо відомий астроном Мікаель Жійон. Саме він у 2017 році  відкрив планетну систему TRAPPIST-1 і ввійшов до списку «Топ-100 найвпливовіших людей світу» за версією Times. Він підтримав проведення Космічної місії і розповів про ймовірність життя на планетах, куди був відправлений Промінь мрій:

«На TRAPPIST-1 може існувати життя. Тож це дуже гарна планетна система, щоб туди надсилати повідомлення. Я не можу гарантувати, що звідти хтось відповість, але хто знає? Зараз дуже цікавий час, бо ми як ніколи близькі до того, щоб відповісти на фундаментальне питання – чи ми одні у всесвіті?  Як нам відомо, деякі планети TRAPPIST-1 не є ідеальними близнюками Землі, але теоретично живі істоти могли розвиватися на них. Система, ймовірно, старша за наше Сонце і достатньо стара, щоб мати складні форми життя, що пройшли природний відбір. Може, і живих істот. Надіслати повідомлення TRAPPIST-1 – це акт надії, що у Всесвіті існують інші істоти, з якими ми могли б спілкуватися і нарешті полишити нашу «​​​​космічну самотність».

Вчений також висловив свою цілковиту підтримку і високо оцінив ідею благодійного проекту «Здійсни мрію»: «Ми дуже часто сконцентровані на наших земних проблемах і забуваємо про мрії. Та завдяки науці і астрономії ми розуміємо – наскільки ми малі у Всесвіті. Я захоплююсь та підтримую проект «Здійсни мрію». Це дуже гарна ініціатива, яка показує дітям магію науки. Проект також зосереджується на дітях, які часто залишаються осторонь суспільства, дітей з важкими хворобами. Ми повинні показати їм, що всі люди на цій планеті мають значення і можуть досягти великих вершин. Їхня хвороба не визначальний критерій, і що Всесвіт відкритий для всіх. Ось чому я повністю підтримую «Здійсни мрію».

Місію «Промінь мрій» обговорили на міжнародній астрономічній конференції «Співробітництво з ЄС та радіоастрономічні горизонти» вчені з Нідерландів, Латвії та Італії. Там відомий італійський вчений Франциско Коломер сказав наступне: «Людство існує вже понад два мільйони років, ба більше. Можливо інші цивілізації просто не можуть розпізнати наші послання. Реальна проблема – це правильний контакт. Я думаю, що «Промінь мрій» є надзвичайно важливим для людства».  

Знаково, що історичний сигнал дитячих надій у Всесвіт відправився саме з України, яка зараз переживає важливий момент в історії. Загалом послання, які відправлялися в космос до цього, були матеріальні, а їхня мета – знайти та налагодити зв'язок з іншопланетними цивілізаціями.

Прокоментувала наймасштабнішу спробу контакту з позаземними цивілізаціями і Гайдемарі Стефанишин-Пайпер  всесвітньо відома астронавтка NASA: «Людство дедалі більше цікавить питання – чи є у Всесвіті розвинені позаземні цивілізації. Тож запуск в космос Променю мрій – це потужний спосіб налагодити з ними контакт. І, можливо, саме на цей сигнал ми отримаємо відповідь».

Космічна місія Промінь мрій полягала у запуску в космос понад 100 тисяч дитячих малюнків мрій зібраних з усієї України в рамках арт-марафону #моядитячамрія. Координатори місії впевнені, що кожна дитина побачить, як його маленька мрія, зображена на папері, стане частиною величезного Всесвіту, і зрозуміє, як важливо мріяти без меж і прагнути масштабних звершень.

Півроку тривало відпрацювання нових технологій науковцями Центру, потім всі малюнки були оцифровані та закодовані спеціально створеним алгоритмом для перетворення картинок в код з простих чисел. Сигнал з малюнками був відправлений радіосигналом на відстань 41 світловий рік зі швидкістю 300 000 км/с.

Спеціально заради місії було відібрано 19 планет, найбільш придатних для життя, з 4044 екзопланет каталогу NASA. Для цього спеціалісти опрацювали результати досліджень обсерваторії Аресібо, університету в Пуерто-Ріко і розрахували, які планети і зірки буде видно з Центру на Львівщині. І зрештою команда обрала планетну систему TRAPPIST-1, яка знаходиться у сузір'ї Водолія. За словами науковців, там є чотири екзопланети, які на 87% подібні Землі, а отже, існує висока ймовірність того, що там є життя. Для аналізу схожості поверхні використовують дев’ятнадцять факторів середовища, роблячи акцент на наявності води.

Об’єм малюнків, які летять у Промені мрій вражаючий – цілих три терабайти. Їх відправлятимуть в космос з Центру космічних досліджень та зв’язку впродовж місяця! Повідомлення до TRAPPIST-1 буде летіти 41 світловий рік. Але науковці висловлюють припущення, що розвинені позаземні цивілізації можуть перехопити сигнал набагато раніше.

У Космос летять малюнки з мріями про мир, знайти свою сім'ю, повернутися додому, бути здоровими, зіграти у футбол з марсіанами, покатати маму в космос, стати котом, перемогти на Євробаченні, відростити хвіст русалки, смачно поїсти, винайти нові джерела енергії, навчитися літати, щоб всі тварини не вмирали, зупиняти час, відкрити портал щастя, побувати в чарівному лісі і ще безліч неймовірних ідей і надій.

Промінь Мрій запустили в прямому ефірі ТСН. У Центрі космічних досліджень та зв’язку у Золочеві на кнопку запуску тиснули діти-автори малюнків з усієї України, Віктор Ожінський – керівник Центру та Лідія Таран – телеведуча і кураторка проекту. На зв’язку в цей час була і столиця: в командному Пункті за запуском слідкувало керівництво Державного Космічного Агентства та маленькі пацієнти столичного Охматдиту. На центральній вулиці Києва в небо відлетів світловий промінь. Там за допомогою 3D маппінгу та доповненої реальності ожили дитячі малюнки. За запуском «Променю мрій» у прямому ефірі ТСН спостерігали мільйони глядачів.

Напередодні запуску «Проміню мрій» представники Державного космічного агентства України відправили офіційного листа в NASA, в якому повідомили про деталі космічної місії та попросили підтримати ідею надати одній з планет системи TRAPPIST-1 назву – «Планета мрій». І вже незабаром очікується офіційна відповідь.

ЧИТАЙ ТАКОЖ: Історична подія: В космосі летять 100 000 дитячих мрій

Новини по темі