Тепер уся Прибалтика "за": Латвія стала третьою країною, яка ухвалила закриття неба над Україною

Тепер уся Прибалтика "за" закриття неба над Україною: Латвія стала третьою країною, яка ухвалила звернення
www.saeima.lv

Латвія ухвалила закриття неба над Україною. Це вже третя країна, яка виступила "за".

Поділитися:

Сьогодні, 17 березня, сейм Латвії став третім парламентом, який ухвалив звернення із закликом закрити небо над Україною. Про це вони повідомили в офіційному джерелі, на сайті сейму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Закрити небо над Україною: на тисячних мітингах благають українці по всьому світу

Сейм одноголосно ухвалив заяву про створення на території України безпольотної зони та вживання заходів щодо стримування російської агресії, враховуючи постанову Президента України про оголошення заборони на польоти над Україною. 

Цією заявою парламентарі висловлюють рішучу підтримку Україні, її захисникам та народу у боротьбі проти загарбницької війни, розпочатої російською федерацією, та підтверджують непохитну підтримку Латвійською Республікою суверенітету та територіальної цілісності України. 

Євродепутати також підкреслили, що невиправдане та неспровоковане вторгнення російської федерації в Україну є грубим порушенням зобов’язань російської федерації, міжнародного права, верховенства права та міжнародного порядку. Вторгнення набуває все більш жорстокої тактики: напади на мирне населення, масові бомбардування цивільних об’єктів тощо. Тож парламентарі нагадують про резолюцію Генеральної Асамблеї ООН щодо агресії росії проти України.

Парламентарі закликають країни-члени ООН негайно вжити заходів для створення забороненої для польотів зони над Україною, таким чином захистивши людські життя та гарантуючи безпеку на українських АЕС. Водночас євродепутати закликають якнайшвидше вжити заходів для забезпечення безпечної роботи гуманітарних коридорів на території України. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президент України Володимир Зеленський: "Україна здобула повну перемогу у Міжнародному суді ООН"

Також у заяві, прийнятій Сеймом, закликають країни-члени НАТО та ЄС посилити підтримку України шляхом постачання військової техніки та оборонної зброї, а також посилити санкції проти російської федерації, поки вона не припинить свою загарбницьку війну проти України та не виведе свої війська. Зазначається, що санкції мають бути поширені на білорусь, яка несе співвідповідальність за війну росії проти України.

Річард Кол, голова комітету Сейму із закордонних справ, відповідальний за підготовку заяви, сказав:

Мирні жителі зазнають нападів, а цивільні об’єкти масово бомбардують. Обов’язок міжнародного співтовариства – зробити все можливе, щоб негайно покласти цьому край. Також є нагальна потреба у створенні безпечних коридорів гуманітарної допомоги, щоб запобігти гуманітарній катастрофі – масовій загибелі мирного населення.

Нагадаємо, що першою країною, яка проголосувала за закриття неба стала Естонія, а другою Литва. Тож тепер уся Прибалтика висловила свою солідарність з народом України.

Новини по темі