Тимчасовий захист чи біженець: у якому статусі українці можуть перебувати в ЄС

Тимчасовий статус в ЄС: які права мають українці, які в'їжджають до Європи
УНІАН

Чому українці – не біженці, а особи під тимчасовим захистом?

Поділитися:

Українці, які евакуюються через війну, зможуть отримати тимчасовий захист у європейських країнах, йдеться у рішенні Ради ЄС. Це означає, що евакуйовані українці не мають подавати індивідуальні заяви, щоб отримати притулок. Вони мають право на житло, роботу, медичну допомогу та освіту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Інформація для громадян України щодо імміграції

Чому українці – не біженці, а особи під тимчасовим захистом

Біженець – особа, яка не є громадянином певної країни. Особи, які не потребують тимчасового захисту – іноземці та особи без громадянства, які масово вимушені шукати захисту в певній країні. Підстави для отримання статусу біженця мають індивідуальний характер (побоювання стати жертвою переслідувань за ознаками раси, віросповідання, національності, політичних переконань чи належності до певної соціальної групи, громадянства). Підстави для отримання статусу особи, яка потребує тимчасового захисту, мають зовнішній характер (зовнішня агресія, іноземна окупація, громадянська війна, зіткнення на етнічній основі, природні чи техногенні катастрофи).

Хто може отримати тимчасовий захист

  • Громадяни України
  • Громадяни третіх країн або без громадянства, та члени їхніх сімей, які жили в Україні до початку російського вторгнення, та перебувають під міжнародним захистом (дипломати, консули, агенти міжурядових та міжнародних організацій)
  • Громадяни третіх країн, які мали посвідку на постійне проживання в Україні

Рішення ЄС не передбачає тимчасовий захист для тих, хто не має постійної посвідки на проживання (іноземні студенти та особи із тимчасовою посвідкою), їм обіцяють посприяти в поверненні додому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖВиїзд дитини за кордон під час війни: правила перетину кордону для дітей віком до 16 років

Чи можуть отримати захист українці, які опинилися за кордоном до 24 лютого

Так, рішення Ради ЄС поширюється і на тих, хто евакуювався до початку вторгнення РФ в Україну, або перебував на території ЄС через роботу чи відпустку та не встиг повернутися до України.

Скільки буде діяти тимчасовий захист

Тимчасовий захист буде діяти протягом 1 року. Цей період можуть автоматично продовжити ще на 6 місяців, максимум двічі. Якщо ситуація в Україні покращиться, механізм можуть достроково зупинити. Європейська комісія може запропонувати Раді ЄС збільшити тривалість захисту ще на 1 рік. Максимальний строк тимчасового захисту – 3 роки.

Чи всі країни ЄС мають дотримуватися рішення Ради, чи це скоріше рекомендація

Що стосується права, європейські цінності не декларативні, тому вони не мають рекомендаційного характеру. Поки що вважається, що українці зможуть тимчасово проживати у будь-якій країні ЄС. Крім тимчасового захисту, країни-члени ЄС можуть надавати захист згідно зі своїм законодавством.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖЩо робити, якщо ваш будинок зруйнували російські окупанти під час війни: алгоритм дій

Що українцям, які рятуються від війни, треба робити після перетину кордону

Українці, які рятуються від війни, отримують статус тимчасового захисту автоматично після перетину кордону. Вони зможуть їхати у ту країну ЄС, де їм буде зручніше знайти місце проживання. Кожен українець має право вирішити, подавати йому заявку на притулок та отримання статусу біженця, чи ні. Якщо евакуйовані українці вирішать подати заяву, вони мають залишатися у тій країні, де її подали, поки заяву розглядатимуть. Щоб отримати статус біженця, доведеться чекати багато місяців.

Які документи потрібно за можливості взяти із собою, якщо зібралися евакуюватися

  • паспорт, український чи закордонний
  • свідоцтва про народження та шлюб
  • дипломи про освіту
  • медичні картки
  • акти на землю, нерухомість, особливо якщо придбали до 2012 року
  • поземельна книга (для власників будинків в селах)
  • первинні документи, електронні ключі (для підприємців). Якщо електронні ключі загубилися, варто їх скасувати.

Країни ЄС максимально спростили перелік документів для перетину кордону. Достатньо закордонного чи українського біометричного паспорта, а дітям необхідно мати свідоцтво про народження. Домашніх тварин можна ввозити без документів. Також необов’язково мати сертифікат про щеплення від COVID-19, або здавати ПЛР-тест. 

прихисток

Різниця між статусами тимчасового захисту та біженця в інфографіці:

прихисток

Новини по темі