Що робити, якщо ваш будинок зруйнували російські окупанти під час війни: алгоритм дій

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Якщо ваш будинок зруйнували російські окупанти під час війни: алгоритм дій
photo.unian.net

Ваш будинок зруйновано: як відшкодувати збитки?

Поділитися:

За майже місяць війни проти України російські окупанти знищили тисячі житлових будинків, лише у Харкові таких понад 600. Як правильно зафіксувати руйнування вашого будинку, аби мати шанс відшкодувати збитки після перемоги України? У "Сніданку. Онлайн" розповіли алгоритм дій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українцям відшкодують втрачене та пошкоджене під час війни майно: коли можна буде подати відповідну заявку в додатку "Дія"

• Головне — постарайтеся зберегти усі документи на майно й їхні копії, а також квитанції на побутову техніку та електроніку. Це ключовий доказ того, що все це дійсно ваше.

• У разі пожежі чи руйнування, викликайте працівників ДСНС. По-перше, вони усунуть наслідки, а по-друге складуть акт про пошкодження майна. Вам обов'язково знадобиться копія цього акту. Також зверніться до райдержадміністрації, аби її представники обстежили ваш будинок і документально зафіксували ушкодження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Громадська активістка Уляна Пчьолкіна розповіла про свою евакуацію з Бучі на кріслі колісному та допомогу людям з інвалідністю

• Документ про руйнування будинку можна скласти самостійно з сусідами, адже вони в цій ситуації ваші свідки.

• Усі пошкодження будинку сфотографуйте або зніміть на відео, а ще збирайте та зберігайте усі згадки у ЗМІ, знайдіть фото й відео майна до руйнування.

• Також необхідно звернутися до правоохоронних органів та подати заяву про злочин. Тут вам і знадобляться всі фото та відеодокази, показання свідків й акти від органів влади про руйнування будинку. Обов'язково отримайте на руки витяг з ЄРДР. Усі матеріали вашої справи завантажте на сайт damaged.in.ua. Це ресурс, який збирає докази воєнних злочинів росії для подальших репарацій.

Дивіться сюжет:

Новини по темі