Топ-5 фортець та замків України

Топ-5 фортець та замків України

Якщо ви досі не відвідали ці унікальні історичні пам’ятки – слушна нагода побачити їх вже цієї весни.

Поділитися:

Ми розкажемо про 5 замків, кожен зі своєю історією та атмосферою. Обирайте на свій смак – велична зруйнована фортеця чи відреставрований замок з парком та рестораном. Південь України, захід або центр.

 

Аккерманська фортеця, Одеська область

Ціна: вхідний квиток без екскурсії коштує 80 гривень.

Історія

Аккерманська фортеця стоїть в стратегічно важливому місці. Колись давно тут було давньогрецьке місто Тара, пізніше територія належала Золотій Орді. Саме татари почали будувати фортецю в 13 столітті.

Що цікавого

Це найбільший замок з усіх, які є на території України. Плюс в тому, що вся територія відкрита для туристів і ви можете гуляти та фотографуватися, де завгодно. Крім цікавих легенд, на вас ще чекають гарні краєвиди — фортеця розташована прямо над водою.

Корисна порада

По дорозі в замок обов'язково відвідайте музей вин Шабо. Він знаходиться в 10 км від фортеці, і дорога на автомобілі займе не більше 20 хвилин.

Зверніть увагу, що на території замку немає банківських терміналів. Зніміть готівку заздалегідь.

Туристи радять взяти з собою наїдки та напої та влаштувати пікнік. Це дозволено на території замку, до того ж, відвідувачі відзначають, що ціни на їжу там невиправдано завищені.

 

Замок Любарта, Луцька область

Ціна: дорослий вхідний квиток без екскурсії коштує 40 гривень, квиток на оглядову вежу – 10 гривень.

Історія

Будівництво замку почалося в 1000 році — саме тоді князь київський Володимир Святославович заклав перший камінь Луцької фортеці. Після цього фортецю багато разів перебудовували. Найвідоміші історичні події, пов'язані з пам’яткою, припали на час правління литовського князя Любарта, чиє ім’я тепер носить замок.

Що цікавого

Замок Любарта знаходиться в дуже хорошому стані, доступні експозиції поступово розширюються. На території замку відкрито кілька музеїв: музей дзвонів, книг і зброї, а ще є арсенал і в'язниця.

Корисна порада

Відвідувачі радять обов'язково піднятися на оглядову вежу замку, а також взяти екскурсію. Без екскурсовода вхід до деяких експозицій вхід закритий. Екскурсійні групи збираються від 5 людей, тож у Луцьк краще подорожувати компанією! 

Фото: @tanya_kur

Після відвідин замку вирушайте до луцького Будинку з химерами (Дім волинського архітектора Миколи Голованя). Цей неймовірний митець живе неподалік луцького замку, а його витвір точно заслуговує на вашу увагу.

 

Замок Радомисль, Житомирська область

Фото: Юрій Рудницький

Ціна: вхідний квиток коштує 150 гривень.

Історія

Замок у Радомишлі був відреставрований нещодавно. До 2009 року будівля являла собою руїни. Оскільки район міста, де знаходиться паперова фабрика, називається Папірня, вчені припускають, що замок Радомисль колись був паперовою фабрикою.

Що цікавого

Це місце сподобається прихильникам церковного живопису, адже саме там представлена особиста колекція ікон Ольги Богомолець, які вона збирала з 1995 року. Навколо замку – чудовий парк, а всередині – ресторан з приємними цінами. З Києва до замку легко дістатися автомобілем.

Корисна порада

Найкраще відвідати замок в теплу пору коли, коли розпускається листя. Територія біля замку дуже мальовнича, беріть фотоапарат і отримаєте відмінні кадри!

 

Замок Меджибіж, Хмельницька область

Фото: MaPet1

Ціна: дорослий квиток коштує 20 гривень. Квиток з екскурсією – 50 гривень.

Історія

У порівнянні з усіма замками Поділля, цей – найбільш старовинний. Про це свідчать археологічні розкопки та історичні документи. Замок був побудований за часів татаро-монгольських набігів і служив оборонною фортецею. Виглядає він справді велично, але давно потребує уваги та реставрації. 

Що цікавого

Щороку в кінці літа на території замку проводиться Меджибізький фестиваль. Переодягнені хлопці та дівчата інсценують життя середньовічних мешканців фортеці: займаються різними видами промислу, палять багаття, стріляють з лука та інсценують лицарські бої. Туристи, які вже відвідали це свято, дуже радять відвідати величний Меджибіж.

Корисна порада

Цей замок – найбільший на території Поділля. Для того, щоб його обійти, вам знадобиться близько 2 годин, а ще варто піднятися на вежу. Тож врахуйте це, коли будете планувати подорож! Туристична інфраструктура тут відсутня – тож воду та їжу прихопіть із собою.

 

Олеський замок, Львівська область

Фото: Mykola Swarnyk

Ціна: дорослий квиток – 45 гривень; вхід для студентів – 30 гривень; для дітей – 9 гривень.

Історія

Перша згадка про замок сягає 1327 року. Оскільки довгий час замок перебував в стратегічно важливому місці, він постійно переходив з рук в руки. Більш того, він був у постійному використанні довше, ніж 300 років, і жодного разу не стояв занедбаним і порожнім. Навіть за часів СРСР стіни будівлі, що не реставрувалися багато років, слугували школою для жінок.

Що цікавого

Музей замку налічує близько 1500 експонатів, серед яких старовинні ікони, різьблені меблі ручної роботи, портрети князів і багато іншого. А ще вас чекають неймовірні пейзажі з видами на горбисту Львівщину.

Корисна порада

Обов'язково відвідайте парк навколо замку. Він був створений у XVII столітті і там досі ростуть нетипові для нашого клімату рослини: цитрусові, кипариси та олеандри. Сад займає територію у 13 га. Навіть якщо ви вже відвідували Олеський замок раніше, будьте певні, що, гуляючи парком, ви обов'язково знайдете для себе щось нове.

Новини по темі