Топ-5 найпопулярніших традиційних львівських страв

Традиційні львівські страви — справжня українська кухня — 1+1
freepik

Львівська кухня є унікальною завдяки своїм історичним кореням та специфічному поєднанню різних кулінарних традицій

Поділитися:

Львів — місто, що славиться своєю багатою культурою і смачною кухнею. Тут можна знайти безліч традиційних львівських страв, які тішать місцевих жителів і туристів. Львівська кухня є унікальною та має багату історію. Вона створена на основі українських традицій з елементами кулінарних традицій різних народів, які проживали у місті. Таке мультикультурне поєднання української, польської, єврейської, вірменської, австрійської традицій, створило кулінарний феномен. Вашій увазі найпопулярніші страви львівської кухні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 7 визначних місць Львова, які варто відвідати кожному

Традиційні львівські страви

Львівський сирник. Найпопулярніший десерт західної України та найвідоміший у Львові. Його подають на свята та продають у кав’ярнях. Страва готується з кисломолочного сиру. Можливе додавання родзинок, горіхів, цедри, з різними фруктовими добавками та начинками, часто — политий шоколадом.  

Дивіться, як приготувати львівський сирник:

Палюшки – страва із картопляного або сирного тіста. Палюшки ще називають пальчики, ліниві вареники, котики. Це страва української кухні із тіста у вигляді невеликих валиків, відварених в підсоленому окропі, приготованих з борошна, відвареної картоплі та сирих яєць. До столу палюшки подають заправленими смаженою цибулею зі шкварками чи олією. Окремо подають сметану. По суті це ті ж галушки, в які додають варену картоплю, а також можна додати домашній сир.

Флячки, або хляки – страва, яку готують з рубців та овочів. Також популярна у польській кухні. Флячки по-львівськи – традиційна зупа з дуже довго відварених волових шлунків та різних овочів. В українській кухні хляки можуть бути як першою, так й другою стравою. 

Флячки як перша страва: варилася юшка з птиці (або пісна з коріннями), куди додавалися вже готові хляки. Окрім них начинням для такої юшки могли бути кишки, начинені різними кашами, потрухами (печінка, шлунок, серце), галушками. Галушки з хляками додавали в юшки на Полтавщині.

Флячки як друга страва: зазвичай використовують воловий шлунок. Ретельно вимиті, вичищені й дрібно посічені, шлунки тривалий час варяться зі спеціями (перцем, мускатним та духмяним горіхом, лавровим листом), потім їх заправляють відвареним пшоном або ж підбивають борошном. Готові хляки добре перчать й затирають часником. Їдять гарячими.

Андрути – торт з вафельних коржів, який готують зі згущеним молоком або кавовим кремом, декорують шоколадною глазур’ю, кокосовою стружкою, подрібненими горіхами. Взагалі, Андрути  – це  львівський варіант знаменитого вафельного торта Пішингер. У австрійський тортик поміж вафлями додавали крем з какао, масла, цукрової пудри, ванільного цукру і горішків. У галицькому варіанті замість масла і ванільного цукру треба використовувати сметану та додати ложку коньяку або рому. Також додавали джеми, варення, домашній згущик. Загалом у Львові роблять андрути з різних начинок. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як приготувати український борщ: класичний рецепт

Бігос – страва з квашеної та тушкованої капусти з додавання м’яса. Страва також популярна у польській та литовській кухнях. Існує багато способів приготування бігосу та його різновидів. Всі вони засновані на одних і тих же основних компонентах, відрізняючись лише певними доповненнями та порядком їх додавання. Основні інгредієнти бігосу — це дрібно нарізана квашена капуста, свіжа капуста (іноді використовується тільки квашена капуста), різні види м'яса та вудженини, сушені гриби, сушені сливи (або чорнослив), цибуля та спеції. Бігос традиційно подають найчастіше як гарячу страву або як перекуску, подають з хлібом. Галицький бігос зазвичай готується з білокачанної капусти, з картоплею та білою квасолею.

львівські страви бігос 1+1Фото freepik

Новини по темі