Торжество Православ'я: що не можна робити в першу неділю Великого посту

Що не можна робити на Торжество Православ'я
Freepik

Які заборони існують в першу неділю Великоднього посту?

Поділитися:

Великий піст — головний та найсуворіший піст, якого дотримуються віряни перед Великоднем. У 2023 році він розпочався 27 лютого і триватиме до 15 квітня у православних християн, а у католиків — 22 лютого і завершиться 6 квітня. Православні християни відзначають Великдень 16 квітня, а пасха 2023 у католиків припадає на 9 квітня. У першу неділю Великого посту відзначають Торжество Православ'я. Що це за свято та які заборони існують в цей день?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Великий піст 2023: що означає кожен тиждень Великоднього посту

Торжество Православ'я: історія та традиції

В першу неділю Великого посту віряни традиційно відзначають Торжество Православ'я. Історія свята пов'язана з подіями Константинопольського собору 843 року, скликаного імператрицею Феодорою для відновлення іконошанування у Візантійській імперії. В ті часи серед народів і окремих священників розвинулася єресь іконоборства, яка поставила під загрозу християнські традиції. Вірян переслідували, кидали до в'язниць та катували. Після VII Вселенського Собору іконошанування в імперії відновилося. Тоді ж Феодора влаштувала церковне торжество, яке припало на першу неділю Великого посту, що була у 843 році. 

У сучасні часи Торжество православ'я вважається днем, коли людина підводить підсумки щодо початку Великого посту. Вірянин намагається жити згідно із законами християнства. У цей період людина більше молиться та намагається брати участь у богослужіннях. Рекомендується зранку відвідати церкву та сповідатися. В неділю дозволяється додати до раціону гарячі страви на будь-якій рослинній олії, а також червоне вино, яке використовують для причастя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Великий піст 2023: календар харчування по днях

Що не можна робити на Торжество Православ'я

  • Не можна цього дня лаятися, сваритися та лихословити.
  • Не можна погано думати про свого ближнього.
  • Рекомендується утриматися від подружнього обов'язку.
  • Не можна робити великих покупок.
Новини по темі