Український проект Переможці побачила Прага

Український проект Переможці побачила Прага
1plus1.ua

У столиці Чехії відкрито велику благодійну фотовиставку українського мультимедійного проекту.

Поділитися:

У столиці Чехії в Празі до 3 грудня відкрито велику благодійну фотовиставку українського соціального мультимедійного проекту Переможці, ініційованого ТСН та журналом VIVA! Прага стала 29-м містом та 20-ю країною на виставковій мапі проекту. З 2017 року проект офіційно підтримує Міністерство закордонних справ України. В залі старовинної Міської Бібліотеки, в самому серці столиці, розмістилися світлини одразу першої та другої частини грандіозного проекту, авторами яких стали Олександр Мордерер і Тетяна Рубльова. На фото 32 ветерани АТО та українські паралімпійці, які втратили частини тіла, але не втратили силу духу. 

Проект разом з куратором Соломією Вітвіцькою та героями Вадимом Довгоруком та Вадимом Свириденком, відомим волонтером Анею Гвоздяр приїхав до Чехії на запрошення Посольства України в Чеській Республіці. Були представлені два англомовні випуски журналу «VIVA! Переможці».

Близько двохсот гостей відвідали презентацію, серед них не тільки місцеві українці та активісти діаспори, а й посол Латвії, військовий аташе В`єтнаму, посол Грузії, представники посольства Ємену та Азербайджану, викладачі Карлівського Університету, іноземці, місцеві ЗМІ, серед яких головний телеканал країни Ceska Televize, Радіо Свобода, журнал «Muzes». 

Презентацію розпочинав Посол України Євген Перебийніс, який підкреслив: «Герої Переможців нагадують Україну, яка також втратила частину себе, але не здається і бореться за гідне життя».

Куратор проекту, телеведуча 1+1 Соломія Вітвіцька розповідала захопленій публіці про ситуацію в Україні, про подвиги ветеранів АТО, про ідею і досягнення проекту. На великому екрані було представлено вражаючий Відео-арт – особливі моменти залаштунків фотосесії. Вже не вперше проект підтримує відома співачка Світлана Тарабарова, яка виконала для гостей виставки свої хіти  «Повертайся живим» та «Ми в силах змінити все»,  і традиційно з усіма разом заспівала Гімн України.

Крім цього в учасників проекту, які приїхали до Праги була і важлива місія: оскільки серед них прибув уповноважений Президента України з питань реабілітації ветеранів Вадим Свириденко, група вивчала питання ставлення до людей з інвалідністю в Чехії, а також переймала досвід роботи чеських реабілітаційних центрів. Є плани майбутньому реалізувати в цьому напрямку державну чесько-українську співпрацю.

Цікавою стала зустріч з Шімоном Орнестом, який є очільником громадської організації «Tap» та дирижером гурту «The Tap Tap», учасниками якого є люди з інвалідністю. Одним з головних досягнень гурту є сенсаційна публікація відео на їх пісню «Директор автобуса», що стала результатом реальної життєвої ситуації, коли учасника гурту не пустили до громадського транспорту з візочком-велосипедом. Після того, як в мережах це відео переглянули більше півтора мільйона людей, в Чехії офіційно дозволили провіз таких візочків та дитячих велосипедів в громадському транспорті. Неймовірні враження залишила і школа «Єдлічкови Устав», історія якої налічує вже 106 років. Школа призначенна для загальноосвітнього та середньо – спеціального навчання дітей з інвалідностями. Найдоступніші будівлі, обладнані школи та кімнати, де проживають студенти, справили неймовірне враження. Також вчитель школи Радек Мусілек є редактором та засновником журналу «Можеш», який розповідає різні історії,  виклики людей з інвалідністю та їх шляхи подолання бар’єрів. Інтерв’ю для журналу взяли і в героїв проекту «Переможці». На куратора проекту  Соломію Вітвіцьку  надзвичайне враження склала телевізійна реклама, яку запустили на телебаченні - це гумористичні ролики, які змушують подивитися на людей з інвалідністю під зовсім іншим кутом і таким чином прирівняти їх місце до звичайних людей в суспільстві. «Це мене вразило найбільше. Адже дійсно, ідею рівності можна доносити до людей через гумор».

Також ветерани відвідали найбільший центр реабілітації в Празі – Клініку Малвазінки, в стінах якої була створена організація «NoFoot» ( «Без ніг»), девізом якої стало гасло No foot. No Stress. No Problems («Немає Ніг. Немає стресу. Немає проблем»). Організація займається фізичною та психологічною реабілітацією людей, що втратили кінцівки, і також має свій фото проект, який демонструє людей, які на візках та протезах катаються на велосипедах, лижах, бігають та грають в хокей. Щоб відчути як проводиться реабілітація в Чехії «Переможці» Вадим Довгорук та Вадим Свириденко взяли участь в уроці хотьби разом з пацієнтами Клініки і були вражені рівнем фахівців. «Я б тут залишився» - дуже лаконічно підмітив Вадим Свириденко, який неодноразово проходив реабілітацію в США. Завершенням подорожі стала зустріч ветеранів з представниками українських організацій в Празі, які ведуть активну діяльність, надаючи гуманітарну допомогу Україні та підтримуючи імідж в Чехії, відстоюють права українців та навіть організували свій «Майдан» на центральній площі міста, де розповідають жителям та гостям Праги про реалії війни на Сході України.

Новини по темі