Ювілеї кохання: річниці весілля та їхні назви за роками

Як називаються річниці весілля за роками — 1+1
Freepik

Коли та яку річницю відзначати за роками?

Поділитися:

Кожна річниця весілля має свою назву, яка втілює у собі унікальність та значущість стосунків у родині на конкретному етапі життя. Коли та яку річницю відзначати за роками?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 наймодніших весільних суконь 2023 (фото)

1 рік — Ситцеве весілля

Перша річниця весілля вважається особливою і часто відзначається як Ситцеве весілля. Традиційно в цей день відкорковують пляшку шампанського, яка була подарована в день одруження. Молода сім’я починає пізнавати один одного, зіштовхується з першими труднощами, тому ситець вважається символом поки ще не міцних, але легких відносин.

2 роки — Паперове весілля

На другий рік шлюбу продовжується етап взаєморозуміння. Союз продовжує формуватися, зазнає змін і може розірватися так само швидко, як і папір. Саме тому цю річницю в народі називають паперове весілля.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українська вишивка: про символи в орнаментах та як їх використовують дизайнери у сучасному одязі

3 роки — Шкіряне весілля

Це перша значуща річниця в житті молодої сім’ї. Труднощі "паперового весілля" вже позаду. До цього часу стосунки між чоловіком та дружиною стали значно міцнішими. В цю дату прийнято збиратися у колі найближчих родичів, а саме подружжя повинно вдягнути хоча б одну шкіряну річ.

4 роки — Льняне весілля

Лляне весілля – символ міцних зв'язків, які сформувалися в родині за чотири роки. Льон означає міцність і надійність. Столи в цю дату прикрашаються лляною скатертиною та мерехтливими вогниками. Також цю річницю називають "восковим весіллям".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли День сім'ї в Україні 2023 року: привітання до Міжнародного дня сім'ї у віршах та листівках

5 років — Дерев'яне весілля

П'ята річниця весілля, відома як "дерев'яне весілля", відзначається символічним подарунком з дерева. Дерево символізує побудову міцної та щасливої родини, проте розслаблятися не варто! Уникайте сварок та непорозумінь, щоб ваша сімейна ідилія тривала довго.

6 років — Чавунне весілля

Шоста річниця — це про міцність і вразливість. Чавун символізує силу, але і нагадує про необхідність дбати про відносини. Навіть під час дрібних конфліктів шукати компроміси та розуміння, щоб зберегти щастя своєї сім'ї.

7 років — Мідне або вовняне весілля

Мідь відображає пройдений шлях та вказує на зростання достатку та гармонії. Вовна, хоча може бути колючою, надає затишку у холодні дні. Ця річниця натякає на пройдені випробування, але нагадує, що відносини потребують подальшого розвитку.

8 років — Бляшане весілля

Ця назва відображає роль побуту в житті подружжя, яке сприяє зближенню та виявленню спільних інтересів. Восьмий рік разом допомагає забути про проблеми і додати блиску у ваші повсякденні моменти. Відзначати цю річницю варто із вдячністю за відносини, які зміцнилися та стали теплішими.

9 років — Фаянсове весілля

Фаянсове весілля — це про міцність та крихкість відносин водночас. Ця річниця не менш важлива, ніж попередні, і вимагає уваги та дбайливості. Зазвичай в цю дату дарують щось з фаянсу, наприклад, талісмани, сервізи, кальян тощо.

10 років — Олов'яне весілля

Десята річниця весілля — це про радість і злагоду. Найперший важливий ювілей прийнято відзначати із найріднішими людьми. Олово символізує гнучкість і адаптивність, а протягом цих років подружжя навчилося підлаштовуватися та розуміти один під одного. Далі сімейні відносини ставатимуть ще міцнішими.

15 років — Кришталеве весілля

Кришталеве весілля символізує чистоту, ясність та міцність. Після 15 років спільного життя відносини подружжя стають яскравими та безхмарними, немов кришталь. Проте цей ювілей нагадує нам, що треба берегти цю ідилію від сварок. Така важлива дата заслуговує на масштабне святкування у колі близьких людей.

20 років — Порцелянове весілля

Порцелянове весілля символізує достаток та гармонію у відносинах. Цей великий ювілей засвідчує успішну подорож подружжя, яке пройшло складні випробування часом. Святкувати прийнято у родинному колі разом з друзями. Стіл зазвичай прикрашають порцеляновим посудом.

25 років — Срібне весілля

Цей особливий ювілей відзначається в колі близьких людей та родичів. Важливою традицією є обмін срібними обручками, які символізують тривалість та щастя у подружжі. Особлива увага приділяється срібному весільному торту. Він виготовляється заздалегідь і прикрашається живими квітами, сріблястими акцентами та обручками. Важливо, щоб подружжя разом перерізало торт, як в день весілля.

30 років — Перлинне весілля

30 років перлинного весілля є святом відданості та подяки за спільну подорож. Перли є символом чистих та стійких відносин, які не втрачають свій блиск з часом. Ця річниця є підтвердженням довгого шляху, пройденого парою, з перешкодами та випробуваннями. Особливою традицією є оновлення обітниць вірності.

35 років — Полотняне або коралове весілля

Полотно та корали — символи міцності та благополуччя. Корали зростають довгі роки, поступово збільшуючись в розмірах, як і подружнє життя, яке утворює справжню сім'ю. Полотно — популярний матеріал серед наших предків, яким прикрашали святкові столи, надаючи особливої атмосфери та урочистості.

40 років — Рубінове весілля

Рубін символізує полум'яне кохання. Він допомагає подружній парі знову затопити серця почуттями, які сплели їх на початку спільного життя. Колір рубіна нагадує кров, вказуючи на "кровний" зв'язок між чоловіком та дружиною. Обов'язково необхідно прикрасити святковий зал тканиною червоного або бордового відтінку та квітами.

45 років — Сапфірове весілля

Сапфір символізує вірність та пройдений подружжям тривалий шлях разом. Благородний камінь уособлює міцний зв'язок та відданість одне одному. Згідно з віруваннями наших предків, сапівр має здатність розганяти тягар важких думок, оживляти кохання та приносити силу в боротьбі з хворобами. Цей камінь став символом надії, щастя та спокою, які подружжя заслужено отримує після 45 років подільного життя.

50 років — Золоте весілля

Найголовніша ювілейна річниця, яка відзначається після 50 років шлюбу. Золото символізує цінність та міцність подружнього життя. 50-та річниця весілля святкується в родинному колі з дітьми, онуками та правнуками.

Новини по темі