"В Україні ми добре знаємо, що таке російська історична пропаганда", — продюсер історичних документальних фільмів про Україну Акім Галімов в новому інтерв'ю

 Акім Галімов розповів про російську пропаганду

Акім Галімов розкрив російські історичні міфи про Україну.

Поділитися:

Автор-документаліст, продюсер історичних проєктів на 1+1 Акім Галімов дав інтерв'ю закордоннному виданню "Демократія". Він розповів правду про війну в Україні та реальну історію російсько-українських відносин. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рашизм як хвороба: телеканал 1+1 та команда Акіма Галімова готують новий документальний фільм про війну

Про російську пропаганду

"В Україні ми добре знаємо, що таке російська історична пропаганда. Сімдесят років нам казали, що наші герої – зрадники, а вороги – наші друзі. Українських письменників розстрілювали за наказом із Кремля, а нам казали, що ці письменники «вороги народу». У містах України комуністи встановили пам’ятники учасникам геноциду українців. Страшно, але спрацювало. У відверту брехню почали вірити навіть самі українці. Тому ми започаткували проект «Реальна історія» на нашому телебаченні. Він влаштований просто: ми відбираємо найпоширеніші історичні міфи і на основі перевірених фактів розповідаємо, що було насправді", — розповів Акім Галімов.

Акім Галімов

Про очевидні російські історичні міфи про Україну

"Мені здається, що найголовніший міф, який намагаються нав’язати, це те, що українців як нації не існує. Що ми всі росіяни, частина російської нації. І що поляки, «держдеп», «світовий уряд» чи ще хтось вбили нам в голову, що ми особлива нація. Тому війну вони пояснюють тим, що «повертають» свої території. Звичайно, це неправда, але вони не готові визнати цей факт.

Ще один міф – українців наполегливо називають нацистами. Нас ображають за те, що ми бандерівці, до цього ми були петлюрівці, а ще раніше мазеповці. Хто завгодно, тільки не люди, які борються за свою свободу. Звісно, ​​дивно чути звинувачення у «нацизмі» від країни, яка бомбить пологові будинки та дитячі майданчики. З країни, де всіх громадян неросійської національності називають «чурками»".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Проєкт «Реальна історія» на 1+1: у 1920-х роках росія вкрала та продала за кордон козацьких реліквій на 20 мільярдів доларів

Про справжню мету нападу росії

"Правда полягає в тому, що ми всі, не тільки українці, а й уся Європа, маємо захиститися від російського нацизму. Риторика Путіна сьогодні точно така ж, як і Гітлера. Деякі фрази просто повторюються - слово в слово! Адже Гітлер якось «захищав» німців і тому приєднав Судети до Німеччини і почав війну. А потім він захищав німців від євреїв і спалив тисячі євреїв у таборах смерті. Тому риторика Путіна про «захист російськомовних» дуже небезпечна. До 24 лютого 2022 року росіянам в Україні нічого не загрожувало, після 24 лютого вони живуть у страху, але їм загрожують не українці, а російські ракети. Як би там не було, вони також руйнують оселі російськомовних!

Давайте просто подивимося на цифри. За даними Верховного комісара ООН з прав людини, кількість загиблих серед цивільного населення за сім років війни на Донбасі з 2014 по 2021 рік становить 3375 осіб. За 10 місяців масового вторгнення загинули понад 6800 мирних жителів, але це лише ідентифіковані жертви! Насправді цифра набагато більша. А скільки ще людей ми викопаємо в братських могилах, як це було в Бучі, Ірпені, Ізюмі та інших звільнених містах! Чи можна цю війну назвати захистом? Я так не думаю! Це війна на знищення українців".

Нагадаємо, проект «Реальна історія» можна побачити на платформі 1+1 Video та на офіційній сторінці телеканалу 1+1 у YouTube. Автори створюють короткі ролики англійською, українською та російською мовою, які доносять світу правду про українську історію і розбивають чисельні російські міфи. Також дивіться роботи проекту Power of reason із Грегором Розумовським. Це серія 10-хвилинних аналітичних роликів для YouTube, в яких висвітлюють 5 фактів на певну тематику, щоб розвінчувати російські фейки.  

Новини по темі