Продюсер фільмів з історії України Акім Галімов: «В найближчій перспективі росія перестане існувати як така, адже це закони життєвого циклу будь-якої імперії»

Продюсер фільмів з історії України Акім Галімов: «Мені важко уявити, що наше покоління, яке бачило все скоєне росіянами, зможе їх пробачити»

Автор-документаліст, продюсер історичних проєктів на 1+1 Акім Галімов пояснив, чому росіяни настільки жорстокі та зізнався, що щиро вірить у нашу перемогу над ними.

Поділитися:

Автор і продюсер документальних фільмів з історії України на 1+1 Акім Галімов в інтерв'ю "Фактам" пояснив природу надзвчиайної жорстокості російського народу та зізнався, що вірить у швидке закінчення війни і нашу перемогу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Темні віки» української історії: інтерв’ю з продюсером фільму “Таємничі манускрипти” Акімом Галімовим про Церкву та Державність

Про жорстокість росіян

Чому російський народ проявляє таку неймовірну жорстокість до інших народів, зокрема і до українців? Акім Галімов пояснює цей факт, спираючись на дослідження історичних фактів:

"Під час підготовки проєкту «Рашизм. Історія хвороби» ми дуже глибоко пірнули в минуле росії, щоб знайти передумови, які сформували росіян такими, якими вони є, якими ми їх побачили під час повномасштабного вторгнення в Україну, коли маски були скинуті. Весь світ отримав можливість переконатися, що насправді російська нація є дуже жорстокою. Риси будь-якого народу — це відбиток шляху, який він пройшов. Відомо, що москва значно посилилася за часів Золотої Орди. Політика та правила, які існували в цій імперії, були перенесені в політику москви та її князів. Ця модель добре прижилася, існувала в усі часи в москві та зрештою перенеслася в наш час".

Акім Галімов

Крім того, Акім Галімов вказує на ще один надзвичайно трагічний феномен сучасного російського суспільства:

"Якщо ми подивимося на рівень безкарного домашнього насильства у російських сім'ях, то побачимо, що агресія — це звичайна справа для їхнього суспільства". 

Чи зможемо ми колись пробачити росіян?

Чи зможуть українці колись пробачити рросіянам все, що вони нам заподіяли, зокрема і під час цієї страшної війни, яка точиться зараз? Акім Галімов висловлює свою думку:

"Мені важко уявити, що наше покоління, яке бачило все скоєне росіянами, зможе їх пробачити. Я абсолютно впевнений, що в найближчій перспективі росія перестане існувати як така, адже це закони життєвого циклу будь-якої імперії. Вони мають пройти потужну програму реабілітації, яка допоможе усвідомити зло, яке вони накоїли. Але поки що ми маємо право на почуття ненависті — воно цілком природне в нашому випадку".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як російська пропаганда переписує художню літературу на прикладі твору Миколи Гоголя "Тарас Бульба" (фільм «Скарби нації» Акіма Галімова)

Про початок повномастабної війни

Чи усвідомлював Акім Галімов, що війна таки розпочнеться, і чи був готовий до цього? Автор-документаліст і продюсер розповідає:

"Кілька місяців до вторгнення градус напруги зростав. Я і моя сім'я усвідомлювали, що війна почнеться, але до останнього не хотіли вірити в це. І тому ранок 24 лютого все одно був шоком".

Ситуація ставала ще драматичнішою від того, що батьки Акіма проживали в Ірпені, де ситуація загострювалася блискавично. Про те, яка ситуація в родині зараз, Галімов розказує:

"Слава Богу, з родиною все гаразд, вони знаходяться на заході країни. Дружина, троє дітей та батьки в безпечному місці. Я постійно їжджу до них і працюю у Києві. Так і живемо на два міста".

Про повернення Криму

Кримський татарин Акім Галімов розповідає своє бачення щодо повернення Криму Україні:

"Я вірю у повернення Криму. Більше того, якщо до початку повномасштабного вторгнення ця віра більше була схожа на надію, то зараз я усвідомлюю абсолютно конкретні механізми, які допоможуть повернути наші території. Це дуже болісна тема для всієї моєї родини, адже Крим — це наша батьківщина, і бути у складі України — це його природне історичне місце. Кримські татари — частина українського народу, і ми маємо бути разом".

Акім Галімов

Про закінчення війни

Акім Галімов стверджує, що вірить у нашу перемогу і закінчення війни в найближчому майбутньому:

"Я вірю у якнайшвидше закінчення війни. Якщо ми витримали початковий найскладніший період, далі будемо ставати тільки міцнішими. Наша країна та українці здолають будь-якого ворога, і ми станемо по-справжньому вільними".

Нагадуємо, що автори циклу документальних фільмів «Україна. Повернення своєї історії», "Таємничі манускрипти", "Скарби нації", команда продюсера Акіма Галімова та канал «1+1», працюють над новою документальною стрічкою «Рашизм. Історія хвороби». Також телеканал 1+1 та Акім Галімов запустили проєкт під назвою «Реальна історія». Цей проект про історичну правду. Зокрема, глядачі дізнаються, яку роль відігравали українці у Другій світовій війні? Як росія привласнює історію України та її здобутки? Як створює ворогів з українських героїв?Зйомки фільму відбуваються у США, Франції, Польщі та Україні.

«Разом з істориками з Національного музею історії України у Другій світовій війні ми створили відео про внесок України у перемогу над нацизмом. Це дуже важливо робити саме зараз, адже сьогодні в Європі, зокрема в Німеччині, існує комплекс провини перед росіянами за ту війну. Але насправді, проти німців тоді воювала не росія, а СРСР, і в складі червоної армії були сотні тисяч українців. Не кажучи вже про те, що 60% сухопутних частин німців були розбиті саме на території України, а сама країна втратила 10 млн. людей під час Другої світової», — коментує автор проекту Акім Галімов. 

Крім того, команда 1+1 та Акіма Галімова розпочала створення ще одного проєкту — «Евакуація». Це історії тих, хто через війну змушений був залишити свої будинки. У фільмі із робочою назвою «Евакуація» йтиметься про українців, які опинились у смертельній небезпеці, рятуючись із зони бойових дій. Але незважаючи на це, герої кинули усі сили, щоб допомогти врятуватись тим, хто опинився поруч та найбільше цього потребував. Зокрема, у фільмі розкажуть про унікальну спецоперацію з евакуації поранених бійців з Азовсталі. Також покажуть історію Влада Лісового з Ворзеля, який врятував родину сусідів. Під кулями чоловік забрав поранених людей із блок-посту окупантів, поки ті стікали кров’ю у розстріляній машині, та доправив до лікарні. Ще одна історія у фільмі про ветеринара-волонтера Тимофія Харченко. Він під «Градами» та снарядами вивозив тварин з екопарку під Харковом.

«Це унікальні історії. В якусь мить здається, що наші герої вижили завдяки диву. Але насправді, за кожним дивом стоїть інша людина, яка прийшла на допомогу. Фільм «Евакуація» дуже важливий зараз, адже покаже неймовірні приклади людяності та самопожертви українців – рис, яка кардинально відрізняє нас від росіян», – каже продюсер стрічки Акім Галімов.

Нагадаємо, історичні документальні фільми Акіма Галімова «Україна. Повернення своєї історії», «Скарби нації» та «Таємничі манускрипти» телеканалу 1+1 стали доступні в Youtube у перекладі на англійську мову.

Новини по темі