Проєкт «Реальна історія» на 1+1: у 1920-х роках росія вкрала та продала за кордон козацьких реліквій на 20 мільярдів доларів

Проєкт Акіма Галімова "Реальна історія" на 1+1: подробиці про нього

На 1+1 запустили проєкт "Реальна історія" про українські історичні та культурні артефакти.

Поділитися:

Проєкт під назвою «Реальна історія», який запустив канал 1+1 та продюсер, автор циклів «Таємниці великих українців» та «Україна. Повернення своєї історії» Акім Галімов, продовжує протидіяти російський історичній пропаганді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Темні віки» української історії: інтерв’ю з продюсером фільму “Таємничі манускрипти” Акімом Галімовим про Церкву та Державність

У новому випуску «Реальної історії» автори розповіли про українські історичні та культурні артефакти, які були вкрадені та вивезені росіянами для того, щоб стати частиною експозиції їхніх музеїв та фундаментом історичної пропаганди про «один народ».

Факт 1. Перед тим, як у 30-х роках минулого століття підірвати Михайлівський Золотоверхий Собор, більшовики вивезли із нього усі цінні артефакти. Спеціальна комісія оглядала та знімала зі стін древні мозаїки та фрески, а після цього хитрістю відправляла їх на нібито тимчасову виставку. Звісно, цінності з москви до Києва вже не повертались. Так, частиною експозиції Третьяковської галереї у москві стала мозаїка 12 століття Дмитра Солунського – безцінний артефакт, взірець давньоруського мистецтва, який росіяни видають за своє культурне надбання.

Факт 2. В Ермітажі представлена велика колекція скіфського золота, ціна окремих артефактів з якої може сягати кількох мільйонів доларів. Багато із цих скарбів було знайдено на території України у 19 столітті. У Запорізькій та Дніпропетровській області археологи, більшість із яких були росіянами, відкрили 12 скіфських курганів, наповнених цінними артефактами – золотими та срібними предметами розкоші, знахідками світового значення. Звичайно усі ці історичні цінності експонуються у російських музеях та підкріплюють міф про велич російської історії та культури.

Факт 3. У 20-тих роках минулого століття більшовики масово грабували українські храми - вилучали церковні цінності для перепродажу за кордон і нібито допомоги голодуючим регіонам імперії – Уралу, Поволжю, Кавказу, Україні та Криму. Американський професор Шон Макмікен назвав це «одним із найбільших пограбувань в історії». Із українських храмів було вилучено більше 60 тонн цінностей, здебільшого артефактів козацької доби, подарованих церквам. Тільки з Києва цінностей вилучили на 1 мільярд рублів за цінами 1915 року. Цю суму можна прирівняти до золотого запасу усієї царської росії. Реліквії переплавляли та продавали за кордон, але голодуючі регіони продовжували потерпати від нестачі продуктів. Професор Макмікен підрахував приблизну суму виручену від продажу крадених козацьких скарбів, вона становила по сьогоднішнім цінам близько 20 мільярдів доларів. Проте росіяни продали не все – як встановив український вчений Данило Щербаківський, частина вкрадених скарбів часів Гетьманщини знаходиться у російському державному сховищі цінностей «Гохран».

«Це лише кілька відомих прикладів, але ми маємо знати, що росіяни століттями крали українські артефакти. Робили вони це з єдиною метою – показати велич своєї імперії та створити міф про спільну історію», – коментує продюсер, автор циклів «Таємниці великих українців» та «Україна. Повернення своєї історії» Акім Галімов.

«Реальна історія» – це окремий розділ на платформі 1+1 Video та на офіційній сторінці  телеканалу 1+1 у YouTube. Автори відеоциклів створюють короткі ролики англійською, українською та російською, які доносять світу правду про українську історію і розбивають чисельні російські міфи. Також серія роликів «Реальна історія» виходить в ефірі телеканалу Freedom.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як московія привласнила собі назву «Русь»: історичні факти у фільмі «Україна. Повернення своєї історії»

Нагадаємо, 1+1 з 2016 року підіймає важливу тему розвінчання історичних міфів у циклі документальних історичних фільмів Акіма Галімова «Україна. Повернення своєї історії». Перші дві серії історичного детектива отримали нагороду "Телетріумф" у номінаціях "Документальний фільм/серіал/проєкт" та викликали потужну дискусію у професійних колах та серед глядачів.

Новини по темі