Виїзд з України чоловіків, не придатних до військової служби: як надовго та які документи мають пред'явити

Виїзд за кордон непридатних або тимчасово непридатних до військової служби чоловіків: на який термін та які докементи потрібні
Pixabay/geralt

Як надовго можуть виїхати з України чоловіки, не придатні до військової служби?

Поділитися:

На період дії правового режиму воєнного стану, чоловікам – громадянам України у віці від 18 до 60 років, а також жінкам-військовозобов’язаним, обмежено виїзд за межі України. Перетнути кордон мають право чоловіки визнані, відповідно до висновку військово-лікарської комісії, непридатними з подальшим зняттям із військового обліку або визнані тимчасово непридатними до військової служби.

На прикордонному пункті пропуску військовозобов’язані, які визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або, відповідно до висновку військово-лікарської комісії, тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до 6 місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії) мають пред'явити відповідні документи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які чоловіки призивного віку можуть покидати Україну і на який строк: постанова Уряду

Які документи необхідні для виїзду за кордон для непридатних або тимчасово непридатних до військової служби чоловіків

  • паспорт для виїзду за кордон
  • тимчасове посвідчення військовозобов’язаного
  • військовий квиток,  в якому має бути зазначено висновок військово-лікарської комісії про виключення з обліку за станом здоров’я з посиланням на відповідний пункт наказу.

Якщо це стосується військовозобов’язаних, які стоять на обліках в територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, то наказ МОУ № 402 14.08.2008 «Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України» передбачає перелік хвороб, з якими громадян визнають особами з інвалідністю або тимчасово непридатними до військової служби. У воєнний час відстрочка від призову за станом здоров’я може надаватися призовникам на строк до 2 місяців. За медичними показаннями вона може бути продовжена.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мобілізація в Україні: як діяти при отриманні повістки примусово та чи законно це (пояснює військовий психолог у "Сніданку з 1+1")

Саме на термін до 2-х місяців тимчасово непридатні чоловіки можуть залишати Україну.

Для представників, наприклад МВС, СБУ є свої накази, які передбачають порядок визнання непридатними до військової служби. У таких осіб може бути довідка ВЛК, де теж зазначено про непридатність або тимчасову непридатність до військової служби за станом здоров’я.

Оцінити стан придатності може тільки військово-лікарська комісія, яка діє при територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки. 

В Україні зараз триває мобілізація без жодних хвиль. Як і де саме можуть вручити повістку, читайте у матеріалі.

Новини по темі