Мобілізація в Україні: як діяти при отриманні повістки примусово та чи законно це (пояснює військовий психолог у "Сніданку з 1+1")

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Мобілізація в Україні: як діяти при отриманні повістки примусово та чи законно це (роз'яснення військового психолога)
Pixabay/Sammy-Sander

Як діяти, якщо отримали повістку примусово, або у вигляді покарання?

Поділитися:

Соцмережі зараз рясніють тим як креативно чоловікам вручають повістки. Остання тенденція — робити це у вигляді покарання за правопорушення, як це було на одеських пляжах, де зараз не можна купатися. А от чи законно це? Чи варто у країні, в якій іде війна, повістки перетворювати на каральний чи виховний інструмент? Як військові на передовій ставляться до такої ініціативи? Та чи потрібні зараз в ЗСУ чоловіки «з пляжу»? Розказує військовий психолог Андрій Козінчук у "Сніданку з 1+1".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хто отримає відстрочку від призову під час мобілізації: розширено перелік категорій

Військовий психолог Андрій Козінчук розказав, як ставляться до нових людей у частинах ВСУ:

"У нас в підрозділі про таке взагалі не знали. Але якщо до нас прийшла людина, ми не знаємо її історії до. Ми вручаємо чистий лист і олівець, ментально. І кажемо: малюй. Наша задача: створити умови безпеки. Ми хочемо людину навчити і дати усвідомити, яка роль. Роль, це не герой, не воєнний, не "мужик", а кулеметник, помічник гранатометника, тобто дуже конкретна. Роль: допомагати кухару, виносити сміття. ЗСУ дають відповідь на два питання: хто я і нащо я".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мобілізація в Україні під час війни: що таке черги мобілізації та хто підлягає призову

Що робити, коли вже вручено повістку, військовий психолог пояснює:

"Порушувати закон ти не зможеш. Отримати повістку означає, що потрібно прибути за адресою, вказаною у повістці, пройти медобстеження, співбесіду і піти служити в збройні сили. Якщо ти не проходиш службу, у тебе або професія, яка виключає службу (професії критичної інфраструктури - прим.), або стан здоров'я не дозволяє. Але зараз дуже впала планка. Тут є два варіанти: іти проходити службу або іти до адвоката, юриста і оскаржувати. Варіанту сказати "Я не хочу" зараз немає. Лише офіційні підстави. Я сподіваюсь ми змінимо закон, і служба в збройних силах буде метою, а не спробою втекти від цього всього. Особливо тоді, коли ти попадаєш в ЗС, у тебе щось не складається, і дуже мало механізмів звідти піти. Ти не можеш звільнитись. Але для мене важливо, щоб людина хотіла служити".

Новини по темі