Виплати ВПО в Україні: на які зміни чекати з 1 листопада

Як зміняться виплати ВПО в Україні з 1 листопада
Freepik

Чи зміниться щось у виплатах для ВПО з 1 листопада?

Поділитися:

Восени частина внутрішньо переміщених осіб втратить право на отримання фінансової допомоги. У вересні вже ввели обмеження для низки категорій осіб. Розрахунок суми допомоги тепер здійснюється з урахуванням матеріального стану переселенців. У листопаді будуть впроваджені зміни щодо порядку виплат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи повернуться графіки відключення світла взимку: пояснює виконавчий директор енергетичної компанії

Чи позбавлять ВПО виплат

У листопаді нових обмежень непередбачено. Нагадуємо, у вересні права на грошову допомогу позбавили тих ВПО, які:

► придбали новий автомобіль (рік випуску якого менше 5 років), за винятком випадків, коли автомобіль був придбаний волонтерами та переданий для потреб оборони країни;

► придбали земельну ділянку, квартиру або будинок на суму понад 100 тисяч гривень (за винятком житла, яке було отримано за рахунок державного або місцевого бюджету);

► мають на своєму банківському депозитному рахунку суму більше 100 тисяч гривень;

► придбали іноземну валюту або банківські метали на суму більше 100 тисяч гривень, за винятком випадків, коли ця валюта була отримана від благодійних організацій або була придбана для оплати медичних, соціальних або освітніх послуг;

► мають власне житло, яке розташоване за межами територій, де активно ведуться бойові дії або де є окупація, якщо це житло має площу понад 13,65 квадратних метрів на одного члена сім'ї.

► перебували за кордоном більше ніж 30 календарних днів поспіль без обґрунтованих документально підтверджених причин (до обґрунтованих причин відносяться службові відрядження, стажування, медичні обстеження, догляд за хворою дитиною тощо);

►повернулися до свого попереднього місця проживання;

► відбувають покарання в місцях позбавлення волі або були засуджені за колаборацію.

У випадку, якщо соціальні служби приймуть рішення припинити виплати, вас про це буде додатково повідомлено. Рішення може бути оскаржене, надавши відповідні документи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тарифи на газ для населення: якими будуть з 1 листопада

 

Виплати ВПО: у листопаді будуть зміни порядку виплат

Інші категорії внутрішньо переміщених осіб будуть і надалі отримувати щомісячну фінансову допомогу до січня 2024 року включно. До цього часу вони будуть поновлені автоматично, згодом відбудеться перерозгляд.

З 1 листопада 2023 року щодо оформлення допомоги для внутрішньо переміщених осіб має звертатися лише одна особа з сім'ї, а не кожен член окремо. Ця зміна стосується ВПО, які вперше звертаються за допомогою.

Розміри грошових виплат для ВПО:

  • 3 тисячі гривень для осіб з інвалідністю та дітей;
  • 2 тисячі гривень для інших осіб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Готуємось до зими: список покупок на випадок відсутності електроенергії

Фінансові виплати внутрішньо переміщеним особам будуть проводити 15 і 28 числа кожного місяця. 

Чи здатна ООН закінчити війну в Україні, дивіться:

Дивіться "Сніданок з 1+1" з 7:00 до 9:30 у будні дні на телеканалі “1+1 Україна” та на YouTube, а також “Сніданок. Вихідний” у суботу та неділю з 7:00 до 9:30. Також переглянути проєкт можна на платформі онлайн-телебачення Київстар ТБ.

Обговорення "Сніданку з 1+1" в соцмережах:
Instagram
Facebook

Нагадаємо, для того, аби 1+1 Україна був у переліку каналів вашого телевізора/приймача (для налаштування прийому 1+1 Україна через Т2), необхідно провести процедуру повторного сканування телеканалів. Наводимо інструкцію, як це зробити.

Новини по темі