Ворожіння на Старий Новий рік: як гадати на заміжжя, любов та достаток

Гадання на Старий Новий рік 2022: найкращі ворожіння
Pexels/Anastasia Shuraeva

Гадання з 13 на 14 січня та ворожіння на Старий Новий рік: як дізнатися свою долю?

Поділитися:

У народі вірили, що ворожіння, проведені напередодні Старого Нового року у ніч із 13 на 14 січня, обов’язково збудуться. В Україні тривають Святки (12 днів після Різдва Христового), які закінчаться аж на Водохреще 19 січня. Святки – найбільш сприятливий час для ворожіння. Напередодні, у Щедрий вечір (він же Васильєв вечір, Маланка) ворожили на заміжжя, на долю і на погоду, а ще ворожили по куті. У різних регіонах України існують свої форми ворожіння на Старий Новий рік. За давнім звичаєм, коли дівчата починали ворожити, парубки викрадали в них вдома ворота або хвіртки. Щоб повернути втрату, батько дівчини мусив ставити могорич.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖЩедрівки на Старий Новий рік: якого числа щедрують та які пісні співають

Гадання з 13 на 14 січня по куті

Якщо горщик з кашею в печі тріснув або тільки що приготовлена страва вилізла з нього, якщо кутя виявилася дрібною і білою, то все це було передвісником біди в будинку. Якщо ж кутя під час приготування почервоніла, а горщик з нею був сповнений, то в родині чекали щастя і удачі.

Ворожіння на ім’я судженого з ложкою куті

Щоб дізнатися ім’я свого судженого дівчата виходили на вулицю увечері, сховавши ложку куті під фартухом, і у першого зустрічного чоловіка запитували ім’я.

Ворожіння на нареченого по куті

За допомогою куті дізнавалися, які ділові якості будуть властиві майбутньому нареченому. З цією метою готову кутю виставляли на колодязь і чекали, хто прилетить її клювати: якщо сорока, наречений буде моторним і балакучим, ворона – непутящим, голуб – добрим і дбайливим, горобець – працьовитим.

Ворожіння на погоду по цибулині

Щоб визначити, яка погода буде в наступаючому році, старший чоловік в будинку розрізав навпіл цибулину, вибирав по числу місяців у році чашечки з половинок лусок і розставляв їх в ряд, засипаючи в них до половини сіль. Потім зліва направо давав чашкам назви місяців року, починаючи з першого, і загадував, який місяць в році буде самим дощовим, а який, навпаки, посушливим. Чашечки поміщали на підвіконні, а вранці дивилися, де солі більше розтануло, а де менше. Це вказувала, які місяці будуть дощові, а які сухі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що готують на Щедрий вечір: кутя та інші страви для святкового столу

Гадання на Старий Новий рік на судженого

Дівчата виходять на вулицю, і яка тварина зустрінеться першою — таким і буде суджений: якщо пес, то лихим, а життя собачим, вівця — тихим і сумирним.

Ворожіння на сімейне життя

Біля воріт насипають три купки зерна, а вранці перевіряють: якщо нечіпане, то сімейне життя буде щасливим, і навпаки.

Гадання з 13 на 14 січня на судженого із гребінцем

У ніч на Старий Новий рік кладуть під подушку гребінця і, лягаючи спати, промовляють: «Суджений-ряджений, розчеши мені голову!». Хто присниться, з тим і випаде одружитись.

Гадання «місток» на сон

У ніч з 13 на 14 січня перед сном кладуть в тарілку з водою кілька цурпалків з віника, приказуючи: «Суджений-ряджений перевези через місток». Якщо вранці цурпалка пристала до вінця, то дівчина побереться з тим, хто їй наснився.

Ворожіння на заміжжя

Мама зав’язувала незаміжньої дочки очі і водила її по кімнатах будинку, потім відпускала і говорила, щоб дівчина йшла туди, куди їй хочеться. Якщо дочка підходила до дверей – значить, вона скоро вийде заміж.

Ворожіння на кільці

Брали обручку бабусі або матері, опускали її в склянку з водою. Опівночі в кільці повинен був з’явитися майбутній чоловік. Якщо ж дівчина побачить горбок, то заміж вона не вийде.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖЩедрування на Щедрий вечір: щедрівки для хлопців та щедрівки для дівчаток

Гадання на майбутнього чоловіка та кількість дітей

З середини дровітні діставали поліно. Якщо воно гладке, то чоловік буде гарним і добрим, а якщо сучкувате – запальним і злим. Скільки на поліні сучків, стільки дітей буде.

Ворожіння на заміжжя

У блюдце наливали воду і опускали дві голки. Якщо голки в воді зійдуться, то дівчина вийде заміж за коханого.

Новини по темі