Ворожіння в ніч на Андрія: як дізнатись ім’я судженого та про що просити Андрія Первозваного

Гадання на Андрія: як дізнатись ім’я судженого та про що просити Андрія Первозваного
Pexels/cottonbro

Гадання на Андрія здавна було подією, на яку чекали всі дівчата. Вони вірили, що в ніч на Андрія зможуть дізнатися ім'я свого судженого.

Поділитися:

30 листопада за новим календарем православна церква вшановує пам’ять Андрія Первозваного – одного з 12 апостолів. Він був братом апостола Петра і учнем Христа. На Русі апостол вважався покровителем морського мистецтва і сімейного життя, уособлював чоловіче начало. Зазвичай, на Андрія припадає Різдвяний піст.

Андрій Первозваний що просити

Дівчата звертаються до Андрія з проханням дати хорошого нареченого і допомогти в майбутньому укласти щасливий шлюб. Незаміжні дівчата в ніч кидали в маленьке віконце монетки. Вважалося, чим більше кинеш, тим вищі шанси вдало вийти заміж.

Сон в ніч на Андрія

Вважалося, що в цю ніч можна викликати віщий сон. Особливо це актуально для людей, які не можуть визначитися з вибором або не знають, як вирішити проблеми. Для цього проводиться нескладний ритуал. Перед сном потрібно начитати заклинання на склянку води, після чого воду випити.

«Замучила мене проблема,
Нехай сон вирішить мою дилему.
Уві сні відповідь я дізнаюся,
Або доброї поради дочекаюся.
Дізнаюся я як вчинити,
Щоб нічого не упустити».

Прочитавши заклинання, лягайте спати. Уві сні вам прийде відповідь.

Гадання на Андрія

На Андрія Первозваного було прийнято гадати. Дівчата і хлопці збиралися в порожній хаті, де весело проводили час до півночі. Потім хлопців відправляли додому, а дівчата бралися до ворожіння, видів якого існувало досить багато.

Гадання на Андрія для дівчат

Гадання в ніч на Андрія Первозваного здавна було подією, на яку чекали всі дівчата. Вони вірили, що в ніч на Андрія зможуть дізнатися ім'я свого судженого. Дівчата збиралися разом та бралися до гадання.

Гадання на Андрія на ім'я судженого

Вийдіть на вулицю і спитайте ім'я у першого зустрічного чоловіка. Яке буде у нього ім'я – таке й у нареченого.

Гадання на Андрія на листочках паперу під подушку

Написати 11 чоловічих імен на аркушах паперу, ще один має бути порожнім. Покласти листочки під свою подушку. Вранці необхідно дістати один з листочків, на ньому й буде ім'я майбутнього чоловіка. Якщо ж витягли пустий листочок, то ім'я поки лишається таємницею.

Гадання на Андрія Первозваного на ім’я суженого на воді

Дівчата також гадали на судженого на воді. Для цього потрібна велика ємність з водою та горіхова шкаралупа. На маленьких листочках паперу пишуть імена, які розміщують по краю ємності. У шкаралупі закріплюють недогарок свічки, запалюють та встановлюють посередині ємності з водою і відпускають. Куди припливе шкаралупа – таким і буде ім'я судженого.

Гадання на Андрія на образ судженого

Гадання на Андрія в Повний місяць

Якщо Андрєєв день випадав на повний місяць, то дівчата ходили до річки і, заглянувши в ополонку, намагалися побачити обличчя майбутнього чоловіка.

Гадання на Андрія з гребінцем на сон

Дівчата брали гребінець в ніч на Андрія, розчісувались та кали його під подушку зі словами: "Суджений-ряджений, прийди і причеши мене". Вважалось, що суджений мав прийти до дівчини уві сні.

Гадання на Андрія на дзеркалі

В ніч на Андрія долю можна було побачити й у дзеркалі. У кімнаті потрібно бути одній, поставити кілька запалених свічок перед дзеркалом, тричі примовляючи:

Я тебе, дзеркало, питаю,
З ким я свою долю злучити маю?
З'єднати з Іванком прошу,
Бо його в серденьку ношу.

Після цього відвернутись від дзеркала, закрити очі та сказати наступне:

Святий Андрію, допоможи,
Судженого мого покажи!
Ворожу на свій вінок,
Прошу захисту від зірок!
Дай, Боже, шлюбу дочекати,
Мене з Іванком звінчати.

Одразу обернутись та подивитись у дзеркало. Якщо з першого разу не вийшло, всього можна повторити тричі, або вже наступного року.

Гадання на Андрія на майбутнє

Гадання на Андрія з чашками

Кількість чашок має дорівнювати кількості дівчат у компанії. В не прозорі чашки потрібно покласти монети, хліб, кільце, сіль і цукор. Дівчата із заплющеними очима обирають собі чашку і визначають своє майбутнє. Тлумачать його за вмістом: цукор – на радість, сіль – до лиха, монетки – до достатку, хліб – добробут в родині, кільце – швидке весілля.

Гадання на Андрія на гілочці вишні

Напередодні ночі на Андрія необхідно потайки відламати гілочку вишні та поставити у воду, промовляючи: "Святий Андрію, маю на Тебе надію. Дай, щоб вишня зацвіла, а мою долю на поріг привела". Якщо до Різдва розквітне – вийдете цього року заміж, а якщо ні – доведеться чекати наступного року.

Гадання в ніч на Андрія Первозваного з туфлею

Дівчина з лівої ноги знімала взуття і закидала його за ворота. Куди вкаже носок туфлі, в тій стороні її суджений живе.

Гадання на каблучках

Для гадання на каблучці необхідно взяти тарілку, насипати туди пшениці, опустити золоту, срібну, звичайну та з коштовним каменем каблучки, заплющити очі та дістати одну з них. Золота – скоро заміж, срібна  зустріне другу половинку,  з каменем – буде кохана, проста – далі шукатиме коханого.

Гадання на Андрія на квасолі

Це гадання допомагає знайти відповіть на хвилюючі питання. Необхідно подумати про своє питання чи бажання, взяти в руку жменю квасолі і опускати у мисочку по одному, "збудеться" – "не збудеться". Останнє зернятко і буде відповіддю.

Гадання на Андрія на попелі

Аркуш паперу потрібно спалити на тарілці. Над попелом запалити свічку та уважно розглянути тінь, що утворилась. Обриси якого-небудь будинку чи палацу пророкують заміжжя у найближчому майбутньому.

Гадання в ніч на Андрія воском

Одне з найпопулярніших гадань на Андрія. Необхідно взяти миску з холодною водою, запалити свічку і обережно виливати воск з палаючої свічки, а потім роздивлятися фігурки, які вийшли. На що схожа фігурка з воску, те на вас і чекає в майбутньому.

свічки гадання фото

Фото: Pexels/Taryn Elliott

Гадання на Андрія на кавовій гущі

Зварити натуральну каву, випити, а чашку з кавовою гущею накрити блюдцем. утворюючи цікаві хитромудрі фігури. По них і треба ворожити.

Гадання на Андрія на склянці води і каблучці

Золоту каблучку одягнути на свою волосину, опустити у склянку із водою та тричі постукати по дну. Підняти каблучку до краю скланки та рахувати, скільки разів вона стукне по склянці.  Кількість ударів означатиме вік, у якому дівчина вийде заміж.

Гадання в ніч на Андрія на рушнику

У ніч на Андрія дівчина вивішує за вікном білий рушник, примовляючи "Суджений-ряджений, прийди і утрися». Якщо вранці він буде вологим, у новому року дівчина вийде заміж.

Гадання на Андрія міст

Перед тим, як лягти спати, поставте під ліжко склянку з водою, а зверху – дерев'яну галузку чи невеличку дощечку, яка символізуватиме міст через річку. Після цього промовте тричі такі слова:

О дай же, Боже, молодій мені,
Щоб приснився мій суджений вві сні.
І Тебе, Святий Андрію,
Я прошу, як умію:
Святий Андрію, допоможи,
Мене сьогодні не залиши!
Ой ти, місточок, та не хилися,
А ти, Іванку, мені приснися.
Перейди річку – биструю воду,
Й веди до шлюбу мене, молоду.

Гадання на Андрія на дітей

Гадання з кільцем та водою на дітей можливе, якщо на вулиці мороз. Увечері потрібно налити води в чарку, опустити в неї кільце і винести на вулицю. Перед сном перевірити результат: скільки утворилося горбиків на замерзлій поверхні – стільки буде синів, скільки ямок – стільки дочок.

Гадання на Андрія для заміжніх

Звичайно, найпоширеніші гадання на Андрія – на ім’я судженого та майбутнє весілля, однак і для заміжніх є кілька ритуалів, які можуть бути корисні. Заміжні, зазвичай, гадають на майбутнє, для цього найкраще підійдуть ритуали на кавовій гущі та на воску, а також – на дітей.

Новини по темі