Що готують на Щедрий вечір: кутя та інші страви для святкового столу

Що приготувати на Старий новий рік: страви на Щедрий вечір та рецепт щедрої куті
Instagram/koshatimes

13 січня на нас чекає ще одна святкова вечеря. Що традиційно готують на Щедрий вечір і який рецепт щедрої куті?

Поділитися:

У ніч з 13 на 14 січня традиційно святкують Старий новий рік, а вечір 13 січня називають Щедрим. Це період, коли різдвяний піст вже закінчився, і на стіл можна ставити не пісні, «щедрі» страви. Також це вечір між двома великими церковними і народними святами: 13 січня відзначають Маланки, 14 січня – свято Василя. То які ж страви на Щедрий вечір 13 січня традиційно готують українці?

Страви на Щедрий вечір

Новий рік та Святий вечір на Різдво припадають ще на різдвяний піст, тому, якщо дотримуватися церковних норм і народних традицій, страви на святкових столах в ці дні повинні бути пісними. А от Старий новий рік і Щедрий вечір на Маланки – це вже не період посту, тому традиційно на 13 і 14 січня готується багато м’ясних страв. Багата вечеря 13 січня може включати такі страви:

  • ковбаса (бажано домашня);
  • кров’янка;
  • вареники;
  • млинці;
  • печеня зі свинини;
  • крученики з м’ясом, грибами;
  • холодець;
  • тушкована капуста з м’ясом;
  • пироги;
  • картопля;
  • узвар із сухофруктів.

Щедрий вечірФОТО: Instagram/koshatimes

Варто зазначити, що страви на Старий Новий рік повинні бути поживні і різноманітні, тоді рік буде щедрим і багатим. Щоб зрозуміти, що готують на Щедрий вечір, варто дослухатися до народних прикмет. Наприклад, страви зі свинини вважаються на це свято традиційними, оскільки ця тварина символізує родючість і достаток. А от готувати рибу і птицю на Маланки та Василя не прийнято: у народі вважається, що тоді щастя попливе або ж полетить з дому.

Як приготувати кутю на Щедрий вечір

Кутя – головна обрядова страва Щедрого вечора 13 січня. Після пісної куті на Різдво готують вже непісну страву, додаючи до неї вершки, смалець, коньяк. Тому кутя на Старий новий рік називається щедрою.

Традиційно щедра кутя готується з зерна, маку і меду, а також з інших допоміжних інгредієнтів. Вважалося, що зерно символізує життя, мед – здоров’я, мак – достаток. Варто зазначити, що в кожному регіоні готується свій різновид куті. Пропонуємо узагальнений рецепт щедрої куті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖКутя на Різдво: як готують головну страву Святвечора у різних регіонах України

Отже, щоб приготувати щедру кутю, потрібні такі інгредієнти:

  • пшениця;
  • мак;
  • горіхи;
  • мед;
  • сухофрукти;
  • цукор;
  • вершкове масло;
  • коньяк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Святий вечір: як приготувати багату кутю (традиційний рецепт з пшениці)

►Пшеницю треба замочити у воді на 1-2 години і потім відварити до готовності.

►Запарити, відварити і розтерти мак з цукром.

►Замочити у теплій воді сухофрукти, потім змішати їх з маком.

►Додати до готової каші суміш з маку і сухофруктів, додати меду, горіхів і трохи теплої води.

►Додати вершкове масло і ложку коньяку, все ретельно перемішати.

Отже, страви на Щедрий вечір 13 січня повинні бути різноманітними, поживними та вже не пісними. Якщо виникає питання, що приготувати на Старий новий рік, пам’ятайте про те, що за народними прикметами не варто подавати в цей вечір до столу птицю та рибу. У народі вірять: яким буде Щедрий вечір на Маланки та свято Василя, таким за рівнем достатку буде і весь рік.

Дивіться, як Єгор Гордєєв приготував кутю до Щедрого вечора у студії "Сніданку з 1+1":

Новини по темі