Заборони на виїзд не буде: військовий облік для жінок в Україні перенесли на рік

Військовий облік жінок в Україні перенесли на рік і зроблять добровільним
freepik.com

В Україні на рік відклали взяття жінок на військовий облік.

Поділитися:

В Україні підписали наказ про відтермінування на рік взяття жінок на військовий облік: до 1 жовтня 2023 року. Про це повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр у Facebook. Жодних заборон на виїзд жінкам за кордон з 1 жовтня немає, розповіла заступниця міністра оборони. 

Заступник міністра оборони нагадала, що норма про обов'язковий воєнний облік для жінок регулюється саме законом. Поки що в парламенті доопрацьовуються зміни до нього:

"... розуміючи, що законотворчий процес є тривалим, паралельно Міноборони, в межах повноважень, підготувало наказ, яким у черговий раз відстрочив термін взяття жінок відповідних професій/спеціальностей на військовий облік ще на рік — до 1 жовтня 2023 року. Відповідний наказ 6 вересня підписав міністр оборони Олексій Резніков... Ніяких обмежень для жінок не існує".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перша жінка-сапер у лавах Нацгвардії: історія 30-річної Марини, яка змінила фах

Також стало відомо, що після ухвалення відповідних змін до законодавства щодо добровільного взяття на військовий облік жінок необхідності знову та знову відстрочувати терміни наказами Міноборони більше не буде:

"...За цей час парламентарі зможуть на законодавчому рівні встановити, що військовий облік жінок відповідних професій/спеціальностей є виключно добровільним... Як заявив Генеральний Штаб, досвід розгортання всіх військових частин Збройних Сил України та інших військових формувань у повні штати військового часу свідчить, що на сьогоднішній день у державі немає гострої потреби збільшувати кількість жінок на військовому обліку”.

Раніше Міноборони вже повідомляло, що у ЗСУ немає потреби у примусовій мобілізації жінок і заборони на виїзд не планують. У Генштабі ЗСУ заявляли, що жінок братимуть на військовий облік лише за їхньою згодою.

Новини по темі