Знайти своїх: Катерина Осадча розповіла вражаючу історію зірваної евакуації українців із Гостомеля

Катерина Осадча розповіла вражаючу історію зірваної евакуації українців із Гостомеля

Ведуча 1+1 розповіла вражаючу історію із проєкту "Знайти своїх".

Поділитися:

Вчора о 21:30 у загальнонаціональному марафоні “Єдині новини” вийшов новий епізод спільного проєкту Катерини Осадчої та телеканалу 1+1 під назвою “Знайти своїх”. З перших днів війни телеведуча допомагає українцям знайти близьких, з якими було втрачено зв’язок через вторгнення рф на територію України.

Осадча

“Я жива” такою була остання смс, яку отримала від своєї подруги Любов Коропець. На початку березня у телеграм-каналі “Пошук зниклих” розшукували Ірину Струпинську, з якою був втрачений зв’язок у тимчасово окупованому Гостомелі.

“Мій чоловік військовий, і був далеко від дому, коли російські окупанти атакували Гостомель. Мені подзвонила кума та сказала, що кадирівці вже у місті і розстрілюють сім'ї АТОшників. Вже наступного дня у паніці ми з дітьми та батьками тікали з міста. Всю дорогу я читала молитви, а коли опинилася у безпеці, кожну хвилину думала про свою подругу, яка залишилась у Гостомелі і ховалася з дитиною у підвалі свого будинка. Я дуже боялася, щоб її там не вбили і не згвалтували, адже вона дуже гарна жінка. Ми знаємо одна одну вже багато років. В той час ми спілкувались кожен день, вона розповідала, що у них закінчується їжа і вони весь час сидять у підвалі. Я її підтримувала, казала, що все буде добре, вона з дитиною виживе, але згодом зв’язок обірвався”, — говорить подруга Ірини. 

До початку повномасштабної війни жінки працювали разом у ліцеї, дружили сім’ями та разом ходили на зумбу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Знайти своїх” на 1+1: Катерина Осадча розказала, які жахи окупації пережили українці в Маріуполі

“Я переживала про Іру та її доньку кожну хвилину. З Гостомеля постійно приходили найжахливіші звістки, і в якийсь момент я втратила віру в те, що вони виживуть. Казали, що містечком йдуть кадирівці, які вбивають і гвалтують усіх на своєму шляху. Восьмого березня повинна була відбутись перша евакуація, я шукала списки людей та сподівалась, що Іра жива і евакуювалась. Кілька наступних днів росіяни не випускали українців із окупованих міст. Жителі міста марно чекали на українські евакуаційні автобуси, адже порятунок кожного разу зривався”, — говорить Любов.

На щастя, Ірина з донькою все ж таки змогли евакуюватися попри всі перешкоди.

“Коли дуже сильно стріляли, ми завжди бігли у підвал, — говорить Ірина. Однієї ночі ми прокинулися від того, що нам ліхтариком світять у очі. Чоловік у формі сказав: “Виходьте, де ваша квартира?”. Ми показали, на що він сказав не зачиняти двері, щоб він у будь-який момент зміг до нас зайти. Під час першої евакуації ми йшли близько 4 кілометрів і чекали на  евакуаційні автобуси. Було холодно та темно, дитина була дуже виснажена, тому коли ми зрозуміли, що евакуація зірвана, ми попросилися переночувати у людей, адже йти назад додому було дуже страшно. Вибухи та стрілянина не припинялися. Коли ми йшли звідти через ліс, моя дитина питала, чи точно ми зможемо втекти, але надії на це не було. Нас наздогнав чоловік на велосипеді і сказав повертатися, нібито автобуси будуть через 2 години.Так ми змогли евакуюватися”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖЗнайти своїх: Катерина Осадча розповіла вражаючу історію порятунку українця, який з важкими пораненнями опинився у російському полоні

Першою, кому подзвонила Ірина, була її подруга. Жінка розповіла, що у перших розмовах боялася спитати її, як вона жила в окупації, адже там могло статися що завгодно.

“Мабуть на четвертій телефонній розмові ми проговорили більше ніж 1,5 години. Проговорили все, що було, змогли навіть посміятися та згадати наше щасливе минуле і почати все спочатку. Більше двох тижнів я не могла розмовляти ні з ким, і я дуже вдячна Любі, що вона не насідала на мене з питаннями, а дала мені час оговтатись. Поки що ми не зустрілися, адже знаходимося у різних країнах. Мрію нарешті побачити подругу, обійняти її та поговорити наживо. Це будуть сльози радості та багато емоцій”, — говорить Ірина.

Нагадаємо, “Знайти своїх” — це масштабний соціальний проєкт Катерини Осадчої та телеканалу 1+1, який допомагає українцям знайти близьких, з якими втратили зв’язок через вторгнення рф на територію України. Щоранку у Сніданку з 1+1 можна побачити, кого українці шукають, та історії тих, кому вже пощастило знайти своїх рідних.

Для того, щоб подати заявку на пошук людини, потрібно написати у чат-бот @UKRescueBot, який можна знайти у “Закріплених повідомленнях” телеграм каналі “Пошук зниклих”. Коли дані про людину із потрібним прізвищем з’являтимуться у телеграм-каналі, ви отримаєте автоматичне повідомлення від бота. Якщо ви шукаєте людину у телеграм каналі, то скористайтеся пошуком не лише за прізвищем, а й за допомогою хештегів із назвою населеного пункту. Наприклад, #Буча, #Ірпінь, #Маріуполь. Також шукати рідних можна за списками, які команда проєкту формує самостійно на основі даних від волонтерів та ТРО та ін. Ці списки доступні за хештегами #списки, #евакуація. Якщо у вас є інформація про загублених людей, її можна надіслати на e-mail poshuk.war@gmail.com. Ця інформація буде оброблена та передана рідним. Остерігайтеся шахраїв, які можуть телефонувати та вимагати гроші за інформацію про ваших рідних!

Також можливо подати заявку на пошук через сайт проєкту poshuk.1plus1.ua.

Долучайтесь до народного пошуку, переглядайте оновлення стрічки у телеграм каналі “Пошук зниких”, адже будь-яка інформація може стати корисною для пошуку загублених українців. Також шукайте проєкт “Знайти своїх” в Інстаграм. 

Нещодавно телеведуча оголосила про співпрацю проєкта “Знайти своїх” з Національною поліцією України та Національним інформаційним бюро, запущеним Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України. Співпраця має на меті зробити пошук зниклих українців ще більш ефективним. Нагадаємо, проєкт “Знайти своїх” займається пошуком виключно цивільних.  Національне інформаційне бюро створило гарячу лінію з номером телефону 1648, зателефонувати на яку можна повідомити інформацію про людину, яку шукаєте.

Дивіться проєкт “Знайти своїх” у загальнонаціональному марафоні “Єдині новини” щопонеділка о 21:30 та щодня у “Сніданку з 1+1” з 07:00 до 10:00, а у вихідні – з 8:00 до 10:00 на телеканалі ТЕТ, а також на YouTube.

Новини по темі