Знати, щоб вижити: як поводити себе під час обстрілів (поради державного Центру стратегічних комунікацій)

Як поводити себе під час обстрілів: Центр стратегічних комунікацій
photo.unian.net

Як відрізнити різні обстріли один від одного та що робити при кожному з них

Поділитися:

Центр стратегічних комунікацій розробив допис, у якому вони розповіли, як поводити себе під час різних видів обстрілів. Також можна увімкнути звук та послухати, як відрізнити обстріли від бомбардування. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: росія почала використовувати фосфорні боєприпаси в Україні: у чому їхня небезпека та що робити, якщо отримали опіки білим фосфором

Якщо ви перебуваєте у зоні постійних та активних бойових дій, вам варто укріпити ваші вікна, аби скло не розлетілося. Можете для цього використати мішки або меблі.

Обстріл стрілецькою зброєю

Це обстріл з пістолетів, автоматів, гвинтівок та кулеметів.

► Якщо ви знаходитесь вдома, сховайтеся у найбільш безпечне місце. Як варіант, ванна або сходи в під'їзді. Якщо у вас нема такої можливості, необхідно лягти та прикритись стійкими предметами. 
► Якщо ви знаходитесь на відкритій місцевості, негайно лягайте на землю й закривайте голову руками. Центр стратегічних комунікацій каже, що будь-який виступ буде ефективним захистом (сходинки, бетонна сміттєва урна тощо).

НЕ ТРЕБА ховатися за автомобілями чи кіосками!

Запам'ятайте: тіло повинно бути в безпечному положенні. Згрупуйтеся, лягайте в позу ембріона. Розверніться ногами в бік стрілянини, прикривши голову руками та відкрийте рот. Чекайте, поки стрілянина не вщухне.

Мінометний обстріл

Гучний свист, за 2-3 секунди вибух снаряда

► У такому разі необхідно одразу падати на землю, закрити руками або сумкою голову. Після вибуху першого снаряду дуже оперативно шукайте місце, де можна сховатися: рекомендовано заглиблене укриття. Такі як: підземні переходи, метро, канава, траншея, яма, широка труба водостоку під дорогою, високий бордюр, каналізаційний люк.
► Закривайте долонями вуха та відкривайте рот, аби не отримати контузії.

НЕБЕЗПЕЧНО ховатися в під'їздах, під арками, на сходових майданчиках, у підвалах панельних будинків, біля автомобільної техніки, автозаправних станцій. Це загрожує опинитися у завалах або отримати серйозні травми. 
НЕ МОЖНА приступати до розбору завалу самостійно: чекайте фахівців з аварійно-рятувальної служби.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як зупинити кровотечу та як правильно користуватися джгутом: у «Сніданку. Онлайн» розповів голова Всеукраїнської спілки парамедиків Ярослав Вус

Артилерійський обстріл системами залпового вогню 

Залп запуску, димний слід снаряда в повітрі або спалахи уночі (наприклад, БМ-21 "Град")

► Так само треба падати на землю, закрити руками або сумкою голову. Далі треба перечекати перший обстріл в положенні лежачи, а далі треба бігти у заглиблене укриття: вибирайте місце в кутку та недалеко від виходу. Залишайтеся там ще як мінімум 10 хвилин після завершення обстрілу.

Новини по темі