Як зупинити кровотечу та як правильно користуватися джгутом: у «Сніданку. Онлайн» розповів голова Всеукраїнської спілки парамедиків Ярослав Вус

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Правила зупинки кровотечі та накладання джгута: розказав і показав голова Всеукраїнської спілки парамедиків Ярослав Вус
wikipedia.org

Правила зупинки кровотечі та накладання джгута.

Поділитися:

Про те, як правильно та швидко зупинити кровотечу, а також про правила накладання джгута в ефірі "Сніданку. Онлайн" розповів голова Всеукраїнської спілки парамедиків Ярослав Вус. Ярослав наразі перебуває у територіальній обороні та ділиться своїми знаннями з глядачами під час відеовключення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Аптечка для сховища: що важливо взяти з собою в укриття

Як зупинити кровотечу: правила накладання джгута

Джгут, або турнікет (англ. tourniquet) — це засіб для тимчасової зупинки кровотечі з магістральних судин шляхом колового перетискання кінцівки та стискання її тканин (в першу чергу судин). За допомогою джуга перетягують кінцівку вище місця кровотечі, забезпечуючи притискання судин до кісток. Ефективне накладання джгута завжди призводить до повного припинення кровообігу в кінцівці та значного (часто необоротного) ушкодження тканин та нервових стовбурів. Тож накладання джгута — це крайній захід при боротьбі з кровотечею, який, однак, може бути єдиним ефективним і тому необхідним.

Саме за допомогою джгута слід зупиняти кровотечу, якщо:

  • кров не зупиняється і кровотеча фактично не уповільнюється після нанесення на рану пов'язки;
  • ушкодження кінцівки настільки значні, що визначити місце кровотечі практично неможливо;
  • кінцівки відсутні через поранення (травматична ампутація);
  • в результаті обстрілу чи нещасного випадку в одному місці є багато постраждалих, і рятувальники не встигають по-іншому швидко зупиняти кровотечі.
Важливо! Не можна використовувати для накладання джгута вузькі (тонкі) матеріали, здатні пошкодити шкірні покриви (дріт, рибальська волосінь, тонкий шнур тощо). Найкраще мати джгут промислового виробництва, який повинен бути у кожного в аптечці, особливо під час війни.

Ярослав Вус зауважує:

"Найшвидше, найефективніше і найнадійніше зупинити кровотечу можна жгутом, якщо ми накладемо його на верхню третину плеча або на верхню третину стегна".

Далі парамедик показав, як правильно користувати джгутом промислового виробництва. Дивіться у відео:

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Де здати кров, що робити у разі хімічної атаки, як допомогти медикам – корисні посилання від МОЗ

Дуже важливо зафіксувати час накладання джгута, щоб запобігти незворотному ушкодженню тканин та нервових стовбурів ним. Чим швидше поранений буде доставлений до лікарні, де йому зможуть зняти джгут і іншими способом зупинити кровотечу, тим краще.

Що робити, якщо джгута промислового виробництва під рукою немає, а масивну кровотечу зупинити треба? У такому разі Ярослав Вус радить замість джгута використати панчохи чи рукава з одягу. Про те, як користуватися такими підручними засобами, дивіться у відео вище.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під час війни в Україні вже було здійснено 43 напади на медичні заклади – офіційна інформація від ВООЗ

Ще про один метод боротьб з кровотечею Ярослав Вус розповідає:

"Простий спосіб зупнити кровотечу – прямий тиск на рану. Не бійтеся сильно затискати місце кровотечі до прибуття медиків".

Звісно, з кровотечою, особливо сильною, яка загрожує життю, повинні боротися медики. Але в умовах війни медичної допомоги можна і не дочекатися. Тож треба розуміти, коли і як використовувати джгут, а також знати інші правила невідкладної допомоги при кровотечі.

Сюжети та коментарі експертів на найактуальніші теми сьогодення, а також включення відомих людей дивіться щодня з 10:00 до 13:00 у "Сніданку.Онлайн": на Ютуб-каналі програми та на телеканалі ТЕТ на ТБ.

Новини по темі