Як поводити себе у випадку домашнього насилля: Поради психолога Олени Любченко

Що робити, якщо чоловік б'є
freepik.com

Що робити, якщо чоловік піднімає руку.

Поділитися:

Учора глядачі 1+1 побачили третій випуск реаліті-шоу Одруження наосліп, героями якого стали Марія і Максим. Запальна й самодостатня дівчина бажає зустріти чоловіка, з яким відчує себе ніжною і тендітною, який зможе її підкорити. Макс шукає потенційну дружину, яка в усьому йому довірятиме й буде впевненою в собі.

Молодята з перших днів знайшли між собою багато спільного, а головне ― зрозуміли, що їхні мрії про майбутнє однакові. Виявилось, що Макс і Маша хочуть мати і рідних, і всиновлених діток. Та щасливі будні й спільні плани учасників проекту зруйнувались в один вечір, коли дівчина дізналась, що Максим піднімав руку на свою екс-кохану. Маша злякалась і не захотіла слухати пояснення Макса й не повірила, що він змінився. Дівчина зняла обручку й втекла від новоспеченого чоловіка.

Психолог Олена Любченко на своїй сторінці в інстаграм прокоментувала стосунки пари, вчинки Макса й рішення Маші.

Складна була серія. Місцями неприємна. І все ж хочеться вірити, що Макс не безнадійний. А Маша подала прекрасний приклад, як чинити в подібних ситуаціях!

Усі знають, що битися ― погано. А ображати того, хто слабший ― неприпустимо. Цьому вчать із трьох років. І років до десяти у людини розумної питання на кшталт: «які існують способи для вираження свого невдоволення» та «коли і кого можна бити» ― вже закриті.

Тим не менш, є чоловіки, які в свої 30-50 років б'ють жінок. Виправдання цьому немає! А в якості аргументу від ґвалтівників я часто чую: «То вона ж мене спровокувала!» Тут хочеться дещо пояснити. У світі існують сотні речей, які нас провокують: шоколад провокує об'їдатися, діаманти ― пограбувати магазин. Все що завгодно може нас спровокувати на будь-яке свавілля! Але ми не йдемо не ганебні й незаконні вчинки з однієї причини ― розуміємо, що потім не пояснимо цукровому діабету або ожирінню, що шоколад нас спровокував. Або суду ― що діаманти провокативно виблискували.

Нам доведеться самим нести відповідальність за свої вчинки та їхні наслідки. Наші «провокатори» ні до чого! Як би жахливо нас не провокував світ, ми завжди обираємо, як нам чинити: вдарити жінку і перестати бути чоловіком або вибрати інший спосіб вираження невдоволення? Цей вибір і відрізняє мозок дорослої людини від мозку дворічної дитини, а чоловіка ― від домашнього насильника».

Зазначимо, корисні поради від психолога Олени Любченко можна також відслідковувати на її офіційній сторінці у Фейсбук.

Нагадаємо, що нові випуски Одруження наосліп можна побачити щовівторка о 22:30 на 1+1. У п’ятому сезоні проекту вчинки чоловіків здебільшого коментує Єгор Тополов, а позицію жінок пояснює Олена Любченко. Оскільки чоловіки та жінки по-різному інтерпретують одні й ті ж ситуації.