Психолог Олена Любченко розповіла, що таке справжня близькість

Психолог розповіла про справжню близькість
pixabay.com

Секс ― це не завжди близькість. Більше того, у деяких людей секс із близькістю і любов'ю взагалі не має нічого спільного! - вважає експерт.

Поділитися:

Учора глядачі 1+1 побачили другий випуск нового сезону проекту Одруження наосліп, героями якого стали молодий підприємець Юрій і норовлива телеведуча Оля. Хлопець уже декілька років працює і живе за кордоном, проте найвродливішими та найемоційнішими дівчатами в світі називає українок.

На проект він прийшов для того, щоб зустріти людину, яка буде запалювати в ньому полум’я любові. Ведучі реаліті-шоу, Олена Любченко та Єгор Тополов, проаналізувавши психологічну та емоційну сумісність, познайомили Юрія з білявкою Олею. Дівчина називає себе подарунком для будь-якого чоловіка:

Я красива, весела, нестандартна, смішна, працьовита й примхлива, але це мій плюс.

З перших днів між Юрієм та Олею спалахнула пристрасть, проте порозумітись їм було складно. У вирі власних емоцій дівчина не чула Юрія. Олена Любченко, обговорюючи основні проблеми героїв проекту, сказала, що їм не вдається стати по-справжньому близькими.

У стосунках цих двох людей було багато емоцій, але вони не могли зрозуміти одне одного. Психолог порадила їм відверто поговорити і розповісти одне одному про свої хвилювання.

Я протягом тижня була заміжньою жінкою, але не відчула, що я «за своїм чоловіком»,

З такими словами Оля зняла обручку й віддала її Юрію. Та хлопець не захотів її відпускати й знову запропонував руку й серце.

Психолог Олена Любченко на своїй сторінці у фейсбук прокоментувала стосунки пари, виокремила їхні основні помилки та пояснила, що таке справжня близькість між закоханими людьми:

«Зараз скажу дещо дивне: секс ― це не завжди близькість. Більше того, у деяких людей секс із близькістю і любов'ю взагалі не має нічого спільного! Близькість часто не виражається через секс, а проявляється в абсолютно інших речах. У героїв нашого проекту, як і у багатьох людей, що починають стосунки, в цьому розумінні нерідко виникає плутанина, і одне підміняється іншим.

З парою Юра та Оля довелось розбиратися серйозно. І ось, що вийшло.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що таке співзалежні стосунки і як їх позбавитись

Близькість ― це зустріч двох осіб без масок і захистів. Це можливість показати всі свої сторони без прикрас, без ретуші, без фільтрів і «вигідних позицій». Це відносини, в яких можна поділитися всім найпотаємнішим. Це те, в чому кожна людина відчуває величезну потребу і переживає, як найбільшу цінність. І коли близькість замінюється сексом ― в сучасному світі досить часте явище, до речі, ― у людини залишається відчуття глибокої незадоволеності й туги, яку вона намагається компенсувати всіма можливими методами.

Чому багатьом легше вступити в сексуальні відносини, ніж спробувати бути в близьких? Все дуже просто. Секс ― це зрозуміла в наш час добре розвинена індустрія. Більшість знають, що потрібно робити для сексуального зближення, і відчувають себе в сексуальних стосунках досить впевнено. Людина (будь-якої статі) може «відпрацювати сексуальну програму», і бути «на висоті», не наблизившись ні на крок (в психологічному, душевному сенсі) до свого партнера і залишившись із ним абсолютно закритими й чужими.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як вийти заміж: 5 порад психологів

А ось у моменти близькості ми максимально відкриті. А значить ― неймовірно вразливі. Ми стаємо дуже незахищеними і добре пам'ятаємо, як боляче нам могли зробити в такі хвилини. Повірте, таке не забувається, як би давно не сталося! Може витіснятися в несвідоме, але автоматично вмикатиме панцирі, що захищають нашу душу від повторних ударів. Якщо в такі моменти довіри, коли ви з відкритою душею, вас висміювали, обманювали, критикували, не сприймали всерйоз чи ігнорували, відкривати душу бажання відбиває назавжди.

Ось і виходить, що близькість можлива, коли є відчуття безпеки, коли до іншого є хоч якась довіра. Якщо ж довіри в принципі дуже мало, як у нашої героїні Олі, якщо життя навчило захищатися, грати, контролювати, мудрувати і всіляко уникати близькості, потрібна велика відвага, щоб зближуватися.

А ще близькість дійсно важко виражається. Вчені говорять, що рівень збудження від близькості і рівень сексуального збудження у людини приблизно однакові. Але в сексі зрозуміло, що на якому етапі робити, і куди це приведе. А тут? Ніяких інструкцій. Ніяких гарантій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зрада: в якому віці найчастіше стрибають у гречку

Іноді можна просто разом мовчати, переживаючи це дивовижне відчуття спорідненості і щастя. Можна говорити про сокровенне, ділитися своїми почуттями, розповідати про те, що страшно або болить, про те, що гріє і дає сенс. Можна плакати, можна разом сміятися. Емоції і прояви можуть бути неймовірними і несподіваними. Але ви завжди відчуєте їх істинність і спонтанність. І тільки від вас залежить, наскільки ви зможете відкритися у відповідь, зробивши свій крок назустріч.

У близькості немає «стандартних» або «правильних» реакцій. Важливо просто бути собою, без масок, бути відкритим іншому, наскільки це можливо. Знаю, це непросто. Але нічого важливішого в стосунках не існує. Тому варто ризикувати».

Корисні поради від психолога Олени Любченко можна відслідковувати в її особистому Instagram: @lena_lubchenko

Нагадаємо, що нові випуски Одруження наосліп можна побачити щовівторка о 22:30 на 1+1. У п’ятому сезоні проекту вчинки чоловіків здебільшого коментує Єгор Тополов, а позицію жінок пояснює Олена Любченко. Оскільки чоловіки та жінки по-різному інтерпретують одні й ті ж ситуації.