Щоденні процедури для щасливих стосунків

Щасливі сімейні відносини - поради психолога
freepik.com

Психолог Олена Любченко розповіла, як зберігати щасливі стосунки.

Поділитися:

Щовівторка на 1+1 виходять нові випуски Одруження наосліп, єдиного в Україні телевізійного проекту, учасники якого за тиждень можуть стати по-справжньому щасливими. Психолог Олена Любченко після кожної програми коментує стосунки молодят. Вивчивши особливості спілкування багатьох пар, вона розповіла про обов'язкові для серйозних стосунків процедури.

«Існують обов'язкові процедури для того, щоб життя в парі було щасливим. Це як зуби почистити. Вибачте, якщо порівняння не дуже романтичне! Але ж наочне: без чистки зуби псуються, з’являється карієс і все сумно. Ось і відносини тьмяніють і чахнуть.

Подивившись вже половину сезону нашого проекту і спостерігаючи за життям абсолютно різних людей, висновок напрошується безапеляційний: дуже мало хто знає і виконує ці обов'язкові «процедури щастя».

Вчені встановили, що в щасливих відносинах виникає феномен, який назвали «Ефект Мікеланджело». Він полягає в тому, що своїми словами, діями, відношенням ми створюємо кохану людину. Ми або підтримуємо і надихаємо, окриляємо, радіємо її досягненням, відкриваємо в ній нові якості і здібності, бачимо з нею нові горизонти. Або конкуруємо, пригноблюємо, знецінюємо, вчимо, ігноруємо її успіхи і в усьому звинувачуємо.

У щасливих стосунках партнери пробуджують одне в одному найкраще, допомагають розвиватися. Це доведено наукою! Але, з'ясовується, що багатьом такому ставленню до партнера потрібно вчитися.

Просто для інтересу порахуйте, скільки разів за день ви критикували партнера, а скільки захоплювалися? А він вами? Проста статистика розповість, куди рухається ваша пара: до щастя чи байдужості й розвалу?

Масштабне німецьке дослідження показало, що люди цінують все хороше, що дає їм життя з іншою людиною, перші два роки, потім все приймається як належне. І це суттєво впливає на якість спільного життя! Уміння захоплюватися партнером і бачити його кращі риси важливо зберігати не тільки під час ейфорії перших місяців знайомства, а й протягом усього життя. А якщо ваші комплекси, амбіції, дитячі потреби, бажання бути крутіше або відстояти свою правоту беруть гору, запитайте себе: «Я хочу бути щасливим або правим?» Деяким допомагає.

Це обов'язкова процедура номер один. Як вважаєте, у якої пари вийшло її виконати вдало? А кому не вдалося зовсім?

Більше порад від психолога Олени Любченко можна прочитати на її особистій сторінці в Інстаграм: @lena_lubchenkо

Нагадаємо, телеканал 1+1 уже запустив кастинг 6-го сезону реаліті Одруження наосліп. Експерти-психологи знають секрети ідеальних стосунків та поділяться ними з новими учасниками проекту.

Герої Одруження наосліп забувають про помилки й розчарування минулого, отримуючи шанс зустріти свою долю. Це єдиний український телепроект, де люди за тиждень можуть стати по-справжньому щасливими.

Заповнюйте анкету та робіть сміливий крок назустріч коханню й казковому світу ТБ.