Як російська пропаганда спотворила діяльність Богдана Хмельницького: "Реальна історія" з Акімом Галімовим

Реальна історія
Визвольна війна 1648-1657 та діяльність Богдана Хмельницького: Реальна історія з Акімом Галімовим

Акім Галімов у "Реальній історії" спростував міф про Переяславську раду і "возз'єднання росії та України".

Поділитися:

Богдан Хмельницький є найвідомішим українським гетьманом, що прославився боротьбою за незалежність. Водночас це досить неоднозначна історична постать, яку російські історики радо використовують у поширені своїх наративів. У “Реальної історії”, що виходить кожної неділі о 23:20 на "1+1 Україна", Акім Галімов розповів про справжню долю союзу козаків із росіянами.

Проєкт Акіма Галімова "Реальна історія" разом з командою БФ "Блискавка" запускають збір "Ударна історія" на дрони та наземну станцію для роти ударних дронів 109 Донецької бригади ТРО (Авдіївський напрямок). Деталі та реквізити ви знайдете в описі під відео.

Реальна історія

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Куди зникли рештки Ярослава Мудрого з Софійського собору: "Реальна історія" з Акімом Галімовим

“Проросійський” Хмельницький

У 1888 на Софійській площі відкрили пам’ятник Богдану Хмельницькому, який нині є одним із символів Києва. Та не все так просто: спочатку на монументі був проросійський напис із вихвалянням “царя восточного”, а поряд мали стояти скульптури росіяна, українця та білоруса для підкреслення ідеї “єдиних народів”. На додаткові фігури коштів не виділили, а напис збили за часів Української народної республіки у 1919. Цей випадок показує важливість постаті Хмельницького для пропаганди Кремля, але чому саме історією цього гетьмана вони переймаються найбільше?

Походження гетьмана Богдана Хмельницького

У 17 столітті, коли більшість українських земель були у складі Речі Посполитої, у родині православного шляхтича з Чигирина народився Богдан Хмельницький. Статусність сім’ї дала можливість майбутньому гетьману здобути гарну освіту та шанси на блискучу кар’єру у Польщі. У 1616 родина Хмельницьких брала участь у польсько-турецькій війні, в якій загинув батько Михайло, а сам Богдан потрапив до полону на 2 роки. Після повернення на Батьківщину українець продовжив дипломатичну службу при королі. Він домовився про наймання козаків до французької армії, а також намагався досягти миру у козацьких повстань 30-х. Усе вказувало на успіхи Богдана Хмельницького при польському дворі, проте особиста родинна трагедія змусила майбутнього гетьмана змінити свої погляди.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як росіяни "визволяли братні народи" ще у 15 столітті: "Реальна історія" з Акімом Галімовим

Причина повстання

У ті часи король Речі Посполитої не мав абсолютної влади, а польські магнати були свавільними. Поляк Чаплинський почав претендувати на особистий хутір Хмельницьких, Суботів. Для цього він вдавався до терору, підготував замах на Богдана, організував побиття його малолітнього сина та навіть викрав наречену Гелену, з якою обвінчався за католицьким обрядом. Богдан Хмельницький намагався вирішити все легально, звертався до суду та до короля, проте ніхто не прийшов на допомогу. Українець пов’язав особисту трагедію з долею народу, і так почав формувати план повстання.

Шлях до повстання

У 1648 Хмельницький та його син Тиміш приїхав на Січ. Він переконав козаків почати війну та став гетьманом. Правителю вдалося перетягнути на свою сторону реєстровців, почали поширювати заклики вступати до війська, готували зброю та уклали домовленість з татарами. Війна за незалежність тривала майже 10 років, мала як і легендарні перемоги (Жовті води, Пилявці, Корсунь, Батіг), так і жорстокі поразки (Берестечко). Попри все, на теренах сучасної України утворилася Гетьманщина, яка простяглася на 200 тис км кв, проіснувала 200 років та була визнана самою Річчю Посполитою. 

Цілі визвольної війни під проводом Богдана Хмельницького

У грудні 1648 Хмельницький з козаками заїхав до Києва через Золоті ворота, як колись робили видатні правителі Київської Русі. Згодом гетьмана висвятили на князя. Він створив адміністрацію, до якої належали усі гілки влади, поділив Гетьманщину на полки, впровадив систему самоуправління населення у кращих традиціях Запорізької Січі. У 1652 його син Тиміш разом з 20 тис. козацьким військом навідався до Молдови аби посвататися до місцевої принцеси. Це був виважений дипломатичний крок: гетьман прагнув, аби його нащадки мали королівську кров. Відмовити нареченому з величезною армією було складно, тож молдовський князь Василь Лупу погодився на шлюб, та незабаром пішов на зраду. Він звернувся по допомогу до польського війська, яке козаки розбили. Тиміш все ж одружився з дочкою молдовського правителя, та через чергову спробу поляків перемогти українців загинув при облозі міста Ясси.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Маловідомі факти про заснування Харкова: "Реальна історія" з Акімом Галімовим

Міф про Переяславську раду

І по цей день росіяни щоріч справляють міфічне возз'єднання руських земель за результатами Переяславської ради 1654. Чому саме ця подія слугує “аргументом” для сучасної війни?

На 7-ий рік війни справи були кепські. Татари не один раз зраджували у вирішальний момент, тому постала потреба у суттєвій перевазі. Московський цар Олексій також не був у захваті від польсько-татарського союзу, тож козаки з московитами вирішили укласти договір. Оригіналу документа не існує, тож достеменно невідомі точні пункти угоди. Чернетки та свідчення очевидців вказують на те, що мова йшла про утворення конфедерації, з автономією Гетьманщини, правом на вибір правителя та зовнішню політику. Союзники дотримувалися домовленості лише два роки, та у 1656 Московія уклала зрадницьке перемир’я з Річчю Посполитою. Козацьких послів навіть не вислухали, а для 61-річного Богдана Хмельницького це стало справжнім ударом. Восени 1656 Гетьманщина укладає союз зі Швецією, Трансильванією та Бранденбургом, який так і не зміг сповна дати відсіч ворогу через смерть гетьмана у серпні 1657. У 1667 Московія та Річ Посполита укладають Вічний мир, за яким ділять між собою етнічні українські землі. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Акім Галімов розповів усю правду про трагічний життєвий шлях Івана Франка ("Реальна історія")

Визвольна війна під проводом Богдана Хмельницького дала чітке усвідомлення того, що українці мають право на власну державу. З того часу український народ більше ніколи не корився, а завжди чинив спротив. Саме це прагнення предків дало можливість усім нам жити у вільній незалежній Україні, і ось чому ми маємо докласти всіх зусиль, аби її зберегти.

Повний випуск "Реальної історії" про Богдана Хмельницького та визвольну війну: 

Дивіться "Реальну історію" з Акімом Галімовим щонеділі на "1+1 Україна" о 23:20 та на YouTube каналі проєкту.

Новини по темі