Акім Галімов розповів "Реальну історію" українського Севастополя

Реальна історія
Коли насправді був заснований Севастополь: Реальна історія

Хто насправді заснував Севастополь: "Реальна історія" з Акімом Галімовим.

Поділитися:

Російські окупанти називають Севастополь “містом воїнської слави”. Насправді є чимало фактів, які свідчать, що це місце є скоріше “містом російської ганьби”. Про справжній розвиток Севастополя розповів Акім Галімов у “Реальній історії”, що виходить кожної неділі о 23:20 на "1+1 Україна".

Реальна історія

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як росія повторює методи анексії Криму та дискримінацію кримських татар: “Реальна історія” з Акімом Галімовим

Коли заснували Севастополь

За офіційною російською версією місто заснували 14 червня 1783 — тоді імператриця Катерина ІІ наказала створити у кримській гавані військовий порт, адже це місце було стратегічно важливим для північного Причорномор'я. Насправді місто не було зведено з нуля — там вже існував кримськотатарський Ак’яр, а до того — легендарний Херсонес Таврійський.

Херсонес Таврійський

У 6-5 ст. до н. е.  у Криму заснували низку грецьких поселень-держав, серед них — Херсонес Таврійський. Це було розвинуте місто з низкою театрами, храмами, ринком та демократією. Наприкінці 10 ст. Херсонес, який вже був колонією Візантії, захопив київський князь Володимир, тут же одружився з сестрою візантійського цесаря. Руїни стародавнього міста стали національним заповідник Херсонес Таврійський та належать до світової спадщини ЮНЕСКО. Зараз разом з іншими історичними пам’ятками Криму їх розкрадають росіяни.

Місто Ак’яр (Ахтіар)

У 10-15 ст. відбувається формування кримських татар з древніх народів Криму, і в 1441 хан Хаджі-Ґерай утворює Кримське ханство. У 1453 Візантійська імперія падає. Починають занепадати колонії, серед них — Херсонес Таврійський. Через 100 років поблизу з’являється поселення Ак’яр. У 18 ст. Відбувається російсько-турецька війна, за результатами якої ханство стає незалежним. 

Фактично з осені 1782 півострів знаходився під окупацією росіян, а за рік останній хан Шагін-Герай зрікається престолу. І вже у 1784 вперше з’являється назва “Севастополь” для позначення імперської воєнної бази. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як козаки створили найпотужніший флот у Чорному морі: "Реальна історія" з Акімом Галімовим

Подорож Едварда Кларка

У 1810 професор Кембриджу Едвард Кларк видає свій бестселер “Подорож Європою, Азією та Африкою”. У ньому він описав руйнування Херсонесу росіянами та неповагу до віри місцевого населення. Кларк згадав випадки, коли російські вояки викидали тіла кримських татар з гробниць на сміття або свиням, стріляли по мінаретах задля розваги. У російській історії ці звірства називають “золотим віком” Севастополя. 

Кримська війна

Під приводом чергового “захисту православних християн” у 1853 Російська імперія починає похід на Балкани, чим спричиняє війну з Османською імперією. Згодом на сторону Туреччини пристають Англія, Франція та Сардинія. У 1854 союзне військо бере в облогу Севастополь та через рік завойовують його. Росіяни програють війну і за умовами мирного договору відмовляються від територіальних претензій і від військового флоту у Чорному морі. Тоді європейські країни не намагалися грати у миротворців, а силою впокоїли агресора.

Чорноморський флот української держави

Після лютневої революції 1917 в Києві постає Українська Центральна Рада, а у Севастополі активізується рух за створення українського флоту. На суднах почали підіймати український прапор, багато старших офіцерів доєдналося до ініціативи. Однак вже наприкінці року владу у Криму захоплюють більшовики та впроваджують масові репресії. УЦР оголошують Кримський похід у квітні 1918. Військо на чолі із Петром Болбочаном визволяє Джанкой, Севастополь та Бахчисарай. 

Проте успіх перекреслюють міжусобиці в Києві: внаслідок перевороту до влади приходить уряд Скоропадського, Болбочана відкликають, а до Криму входять німці. Росіяни тим часом відводять флот та крадуть українські кораблі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як Київ звільнив Крим у 1995 році (Реальна історія з Акімом Галімовим)

Варто усвідомити, що “місто російської слави Севастополь” — не більше аніж пропаганда, якою росія вже давно виправдовує свою агресію. Український Севастополь обов’язково повернуть тим, хто справді відповідальний за його історію та розквіт.


Дивіться "Реальну історію" з Акімом Галімовим щонеділі на "1+1 Україна" о 23:20 та на YouTube каналі проєкту.

Новини по темі