Як переживає втрати, про сімʼю та затоплення крейсера "Москва": Валерій Залужний в спецпроєкті Дмитра Комарова "Рік.За кадром"

Рік. Херсон
Валерій Залужний про втрати, сімʼю та затоплення крейсера "Москва" — Рік. За кадром

Головнокомандуюч ЗСУ Валерій Залужний відкрив раніше невідомі факти.

Поділитися:

12 травня на телеканалі “1+1 Україна” відбулась премʼєра третьої частини спецпроєкту Дмитра Комарова «Рік. За кадром». Цього разу журналіст поспілкувався із Головнокомандуючим ЗСУ Валерієм Залужним. В єдиному великому відеоінтервʼю від початку повномасштабного вторгнення генерал Залужний розповів, як переживає втрати, про затоплення кресейсеру “Москва” та відповів на питання про рідних.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ми знаємо, що потрібно для того, аби звільнити Крим, Луганську та Донецьку область, але...", — Валерій Залужний у проєкті "Рік. За кадром"

Валерій Залужний зазначив, що за масштабами війну з Росією можна порівняти з Другою Світовою.

«У кожної війни є свій масштаб. Вона відбувається на певній ділянці фронту. Масштаб, який є зараз, відповідає і Першій і Другій Світовим війнам. Станом на сьогодні лінія фронту для ЗСУ складає 3750 км. Це дуже багато. Кількість боєприпасів, які використовуються нами і противником, повністю співпадає [ред. – з Другою Світовою війною]. Кількістю сил можливо ще трошки менша, ніж ті фронти, які були. Я особисто був впевнений, що в 21 столітті війна такого масштабу неможлива. Це не вкладається в голові. Навіть наші західні колеги були в цьому впевнені. Але ми почали супротив, ми почали воювати за свою країну», - сказав генерал Залужний.

Валерій Залужний

Головнокомандувач ЗСУ наголосив, що за 8 років, які триває війна, загинуло дуже багато людей, і до цих втрат неможливо звикнути. Щодня він отримує новини про загибель наших військових. В телефоні Валерія Залужного багато номерів, які він вже ніколи не набере, та видалити контакт не піднімається рука.

“Я людина із серцем і те, що емоції на обличчі і в поведінці не видають людського болю, нічого не означає. Насправді, серце, воно відчуває і дуже болісно, навіть зараз. Не хотілося б згадувати імена тих, які закарбувалися в пам'яті. Я завжди повертаюсь до телефонної книги, де я бачу просто дуже багацько прізвищ, тих, кого уже немає і не можу нічого зробити з цими записами. Я ще не готовий до цього. Колись, мабуть, все зроблю для того, щоб видалити цю людину із телефону назавжди, але не вийде видалити із пам'яті і свого серця. Це дуже важко”, - зізнався Валерій Залужний.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Про що пишуть діти у листах Залужному та як це мотивує військових: Валерій Залужний у проєкті "Рік. За кадром"

В розмові з Дмитром Комаровим генерал Залужний зазначив, для нього 24 лютого не стало тим днем, з якого все змінилось. Війна тривала 8 років. Але він назавжди запамʼятав два моменти: як телефонував командуючим і як сам отримав неочікуваний дзвінок.

“Обдзвонив кожного командуючого, який відповідав за ту чи іншу ділянку. Або я казав - почалось, або мені у відповідь доповідали про те, що вже якісь дії розпочались і що командуючий виконує. Це було дуже коротко. А я казав: “Тримайся, ти знаєш, що робити?” І другий момент, який запам'ятався і про який я коли-небудь розкажу. Це, як буквально в п'ять годин ранку, отримав телефонний дзвінок від людини, яка мені була не дуже приємна. Дзвінок був з-за кордону. Ця людина попросила в мене вибачення”.

Генерал Залужний наголосив, ворога не можна недооцінювати. росія готувалась до вторгнення не один рік і завдає суттєвої шкоди на українських територіях і щодня гинуть люди. Де з'являються росіяни, вони все руйнують. Дмитро Комаров під час розмови з Валерієм Залужним поцікавився, чому в нас такі різні тактики.

“Відповідь очевидна: тому, що вони загарбники, вони йдуть, щоб знищити наші домівки, вбити наших жінок, вбити дітей. Зробити так, щоб ця земля ніколи не була родючою. Ось таку тактику вони використовують. Гірше за все, що я знаю, що в них є для цього можливості зробити саме так. У нас дещо інша стратегія. Витрачати боєприпаси для того, щоб зруйнувати свою власну інфраструктуру, нам немає сенсу. Ми рахуємо кожний снаряд, кожну міну, і кожне людське життя”, - пояснив Залужний.

Потоплення українським військом крейсера “Москва” у квітні 2022 року стало не лише символічною подією, але і стратегічною перемогою. В єдиному великому відеоінтервʼю Валерій Залужний прокоментував ліквідацію флагману російського флоту.

“Нас, як військових, цікавило зниження, а в перспективі і повністю позбавлення будь якої активності Чорноморського флоту російської федерації у Чорному морі. Для цього у нас були деякі можливості і невеликий шанс ними скористатися. Потоплення самого крейсера Москва має для нас стратегічне значення - все ж таки це був носій крилатих ракет. Але, відповідаючи на питання, чи повністю виконали свої плани, хочу сказати, поки що ні. Роботу ми продовжуємо. Ми обов'язково доберемося і до Григоровича, і до Ессена, і до решти. Це питання часу. Але це символічне значення для підняття духу українців - “Москва” на дні”.

В розмові з Дмитром Комаровим генерал Залужний відповів на питання про сімʼю. Як зізнався Головнокомандувач ЗСУ, з 2014 року він майже сімʼю не бачить.

“Я влітку в липні 2014 поїхав, повернувся тільки через 3 місяця на 2 тижні і потім знову поїхав, ще на 9 місяців. Вони вже до цього звикли”, - коротко відповів Залужний.

Валерій Залужний показав справжнє мистецтво підготовки і ведення війни та великих військових операцій. Весь світ спостерігає, як українська сторона докладає максимум зусиль для деокупації своїх територій. Російські пропагандисти теж визнають військовий талант Головнокомандувача ЗСУ і не раз про це вони говорили в ефірі пропагандистских шоу.

Дивіться нові випуски спецпроєкту Дмитра Комарова «Рік.За Кадром» щопʼятниці о 21:30 на “1+1 Україна”.

Нагадаємо, для того, аби 1+1 Україна був у переліку каналів вашого телевізора/приймача (для налаштування прийому 1+1 Україна через Т2), необхідно провести процедуру повторного сканування телеканалів. Наводимо інструкцію, як це зробити.

Новини по темі