"Експерти допомагають героям і після проєкту", — продюсерка проєкту "Говорить вся країна" Євгенія Федічкіна

Говорить вся країна
19:30
Пн-Пт
Інтерв'ю з продюсеркою проєкту "Говорить вся країна" Євгенією Федічкіою — ексклюзив 1+1

Інтерв'ю з продюсеркою проєкту "Говорить вся країна" Євгенією Федічкіною.

Поделиться:

Продюсерка проєкту "Говорить вся країна", що виходить на телеканалі "1+1 Україна" о 19:30, Євгенія Федічкіна в ексклюзивному інтерв'ю для сайту 1+1 розповіла, з якими історіями найчастіше звертаються герої під час повномасштабного вторгнення, про специфіку роботи журналіста при підготовці ток-шоу, та що відбувається з героями після завершення зйомок.

Говорить вся країна 1+1

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як долати стрес під час війни дорослим та дітям: поради експерта проєкту "Говорить вся країна" психолога Оксани Зайцевої

З якими історіями найчастіше звертаються під час повномасштабного вторгнення?

Попри те, що війна триває, є проблеми, які нікуди не поділись. Можна навіть сказати, що увагу до деяких проблем війна витіснила на другий план. Ми озвучуємо їх, оскільки нам важливо, щоб вони вирішувались. Люди часто скаржаться на бездіяльність поліції, затягування справ, не достатньо оперативну та справедливу роботу соціальних служб. Дуже часто державні органи, які б мали виконувати свої обов'язки повною мірою та вчасно, шукають виправдання у тому, що у нас війна. Однак проблеми лишаються ті самі (що й до війни — прим.), і про них потрібно говорити. У нас є історії, які взагалі не пов’язані з війною, а є й ті, де війна стала каталізатором. Є історії, де після загибелі воїнів їхні рідні хочуть знати, чи то дійсно їх син, онук, брат був. Історії дітей, які знаходяться на небезпечних територіях — є сім’ї, які принципово не виїжджають, а хтось із рідних вважає, що потрібно обов'язково виїжджати, і стосовно цього є суперечки. Історії бувають абсолютно різні. Ми озвучуємо всі запити, які відповідають формату нашої програми. Єдині історії, які ми не беремо – це ті, що пов’язані безпосередньо з бойовими діями та державними органами. Якщо йдеться про стосунки між людьми, стосунки між людиною і державним органом, соціальною службою, поліцією, все, що вимагає відновлення справедливості — ці всі історії беремо.

В якій сфері життя виникає найбільше конфліктів та проблем у теперішній час?

Ми не можемо сказати, що якихось проблем стало більше через війну. Вони усі йдуть паралельно з війною. Можливо, війна підсвічує певні нюанси. З частини України ми не можемо привозити людей. Велика частина українців виїхала за кордон, що теж трошки звужує коло питань, хоча і звідти у нас є запити стосовно дітей, і пошуку рідних. Війна стала справжнім каталізатором в історіях з пошуком рідних. Люди, які довгий час могли відкладати це питання, боялися чогось, під час війни зрозуміли, що потрібно робити сьогодні й зараз. Люди розуміють, що завтра може не бути і вони намагаються розшукати рідних. Всі історії, які ми озвучуємо у проєкті "Говорить вся країна", вражають. 

Чим завершуються історії на проєкті "Говорить вся країна"?

Ми завжди маємо знайти фінал, адже мета нашого проєкту — віднайти та встановити справедливість. Буває так, що фінал не такий, як ми планували, але він все одно має бути. Люди мають знайти примирення, вирішити конфлікт чи дізнатись про усі можливі шляхи розв'язання своєї проблеми, отримати консультації наших експертів. Часто буває, що редакція проєкту супроводжує кейси наших героїв і надалі, допомагаючи рухатись на шляху встановлення справедливості. Дуже часто ми шукаємо маму. Може виявитись так, що мами вже давно немає, але ми знаходимо братів, сестер, рідних. Для героя, який звернувся, це розчарування і втрата, але водночас є знайдені брати і сестри, родичі, цілі сім'ї. Таких історій багато.

Розкажіть про роботу команди з героями випусків

Команда до всього готова та адаптована, але насправді це дуже важко, оскільки певні емоційні ситуації, пов’язані з героями, є завжди. Я вважаю, що журналісти, які працюють над підготовкою ток-шоу, роблять неймовірну роботу. Хочу подякувати кожному! Вони працюють з героями, яким потрібна допомога. Це не прості долі людей. Журналісти проводять з ними багато часу, проймаються їхніми історіями, проживають все це разом з ними. Інакше не вийде налагодити контакт та допомогти. На таких ток-шоу ключова людина – це журналіст, який безпосередньо цю історію збирає, досліджує, контактує з людьми. Спочатку це телефонна розмова, потім команда їде на місце, спілкується з людьми, шукає варіанти, як допомогти. Вони по шматочках збирають свої історії у великий пазл для того, аби розв'язувати проблему. Герої часто сприймають журналістів, як друзів і є шанс, що вони зроблять для себе якісь висновки та відбудеться їхня трансформація, що дуже важливо. Інколи буває, що людина не хоче приймати допомогу, і тоді теж дуже багато роботи проробляється, і на знімальному майданчику в тому числі.

Психологи, лікарі та інші експерти залучаються завжди ще на етапі підготовки програми. Для того, щоб експертам було із чим працювати, знову ж таки, журналіст має проробити велику підготовчу роботу. Експерти дають вже свою оцінку та діляться шляхами розв'язання конкретної проблеми. Також усі експерти допомагають героям і після проєкту. Вони лишають свої контакти та працюють з героями вже після зйомок. Це стосується і юристів також, а у нас у команді є найбільш фахові спеціалісти. Вони ніколи не відмовляють у допомозі та розв'язують проблеми, доводять їх до фіналу. Ми ніколи не кидаємо своїх героїв.

Говорить вся країна 1+1

Нещодавно відбувся показ нового епізоду проєкту, в якому телеглядачі побачили історію під назвою "Мати, мачуха чи батько: хто скалічив Попелюшку?" - розповідь про 13-річну дівчину Наталю, яка більше 10 років страждає від нестерпного болю. У дівчини деформація хребта та грудної клітини, яка стискає внутрішні органи. Через викривлення дитина відчувала біль і не могла повноцінно дихати. В програмі з'ясували, що до такого стану здоров'я дитини призвела недбалість батьків. 

Дівчині за кошти волонтерів зробили операцію, і їй потрібна серйозна післяопераційна реабілітація у клініці, де вона може знаходитись тільки зі згоди батька. Незважаючи на попередню згоду, після виходу програми в ефір, батько забрав Наталю із лікарні. Журналісти звернулися до соціальної служби Чернівецької області, щоб на законному рівні допомогти з реабілітацією дитини. Після наполегливої роботи команди та соціальної служби таки вдалось взяти дозвіл батька, і дівчина змогла вирушити на реабілітацію. Там дівчинка пробуде близько місяця та отримує всебічну медичну та психологічну допомогу. Команда "Говорить вся країна" і надалі буде слідкувати за долею героїні проєкту, щоб у потрібний момент надати допомогу.

Нагадаємо, телеканал "1+1 Україна" продовжує збір історій для ток-шоу “Говорить вся країна”, ведучим якого став відомий тележурналіст Олексій Суханов. Відтепер кожен телеглядач може поділитися власною резонансною історією і стати частиною нового проєкту на 1+1 Україна. Для того, щоб ваш життєвий досвід був почутим, потрібно заповнити анкету, детально описати події, які сталися з вами і вашою родиною, поділитися фотографіями або відеоматеріалами. Жодна історія не повинна бути забутою у такий складний час, адже  місія токшоу “Говорить вся країна” — віднайти правду та встановити справедливість в найскладніших життєвих ситуаціях, навіть в умовах воєнного часу.

► Посилання на збір історій.

► Також з 21 березня запрацювала гаряча лінія за номером (044) 490 70 38, де можна ділитися своїми історіями.

Для того аби "1+1 Україна" був у переліку каналів вашого телевізора/приймача (для налаштування прийому 1+1 Україна через Т2), необхідно провести процедуру повторного сканування телеканалів. Наводимо інструкцію, як це зробити.

Дивіться токшоу "Говорить вся країна" з понеділка по четвер о 19:30 на телеканалі "1+1 Україна" або на ютюбі.

Соціальні мережі "Говорить вся країна":

Новости по теме