Як долати стрес під час війни дорослим та дітям: поради експерта проєкту "Говорить вся країна" психолога Оксани Зайцевої

Говорить вся країна
19:30
Пн-Чт
Як долати стрес під час війни дорослим та дітям: поради експерта проєкту Говорить вся країна психолога Оксани Зайцевої — 1+1
Unsplash/Anthony Tran

Психолог проєкту "Говорить вся країна" Оксана Зайцева розповіла, як впоратись зі стресом та допомогти собі.

Поділитися:

Експерт ток-шоу "Говорить вся країна", що виходить на телеканалі "1+1 Україна" о 19:30, психолог Оксана Зайцева ексклюзивно для сайту 1+1 розповіла, з якими історіями найчастіше люди приходять на проєкт, а також дала поради, як максимально екологічно переживати стресові ситуації та допомогти собі самостійно. 

Говорить вся країна 1+1

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Я закликаю кожного планувати своє майбутнє, тому що будь-яка війна має свій кінець", – Олексій Суханов, ведучий "Говорить вся країна"

З якими історіями найчастіше звертаються у проєкті "Говорить вся країна" під час війни? 

Як би дивно не було, але проблеми залишились ті, які були і до повномасштабного вторгнення. Це сім’я, діти, стосунки, сімейні трагедії. Люди залишилися тими, якими вони й були.

Розкажіть про ситуації, коли вам, на вашу думку, не вдалось допомогти людям настільки, наскільки ви вважали це за потрібне?

Ми не можемо допомогти лише тим, хто не дає собі допомогти. На жаль, такі ситуації трапляються. Бувають ситуації, коли ми не можемо допомогти так, як хотілося б, але я впевнена, що люди все одно щось корисне для себе почули. Іноді люди приходять з якимось запитом і хочуть, щоб ми попрацювали на цей запит, а самі можуть приховувати те, що є насправді, якісь важливі деталі. Тому наше завдання — віднайти та встановити справедливість, і кожен випадок ми розбираємо дуже ретельно, встановлюючи її.

Війна і діти. Які загрози несе повномасштабне вторгнення, окрім безпосередньої небезпеки для дитини?

Під час війни діти виростають та дорослішають швидше, бо у них просто немає вибору. На превеликий жаль, починаючи з минулого року діти чули все, що було навколо них, чули наше ставлення до війни. Ми дуже довго вголос кричали, лаялись, посилали російський корабель і т.д.. Люди не стримувались.

Діти не розуміють, але бачать, як нам важко і хочуть нам допомогти, але допомагають так, як вони це відчувають. Насправді у дітей дуже багато емоцій, але й дуже мало досвіду.

Діти зараз дуже страждають, особливо від відсутності нашої уваги. Ми сидимо в телефонах, пабліках. Ми всі хочемо контролювати ситуацію, бачити, що відбувається і цим ми забираємо себе у наших дітей. Ми дуже мало уваги приділяємо дітям.

Оксана Зайцева 1+1

Як допомогти дитині долати стресові ситуації: поради батькам

Діти виходитимуть зі стресу тоді, коли вони бачитимуть нас спокійними. Вони заспокоюватимуться самі. Коли дитина, особливо хлопчик бачить, що мама спокійна, захищена, тоді й вона заспокоюється.

Як нам створити умови, за яких дитина це відчує?

1. Більше часу проводити разом.
2. Гуляти на свіжому повітрі.
3. Активні ігри: м'ячі, скакалки, наздоганялки.
4. Вдома, якщо є час, сідати й робити домашні вироби.
5. Активно відзначати свята:наприклад, скоро Великдень, інші весняні свята. Готуватись до цих свят разом.
6. Готувати не лише смачні, а і гарні святкові столи, де дитина перемикатиметься, занурюватиметься у сімейну, мирну атмосферу.

У нас і так ситуація досить складна. Наше завдання – максимально захистити дітей та створити їм умови, за яких вони почуватимуться в сім'ї захищеними, потрібними та отримуватимуть достатньо турботи, щоб відчути себе у безпеці.

Як подолати стрес та жити далі під час війни: поради психолога 

Люди звертаються і чекають на якесь диво, на якийсь рецепт. Думають, якщо я приготую пиріг, то у мене обов'язково вийде те, що хочеться. Але, на жаль, навіть пиріг за рецептом у нас не завжди виходить так, як у тієї господині, яка нам цей рецепт дала.

►  Якщо ви відчуваєте, що ви потребуєте допомоги, ні в якому разі не відкладайте це на завтра. Завтра може виявитися пізно, а може, вже навіть сьогодні не зовсім вчасно. Зверніться до фахівців, які продіагностують, які допоможуть розібратися, чи дадуть конкретні рекомендації. Чи не усереднені, а які стосуватимуться безпосередньо особисто вас, вашої родини.
► Обов'язково має бути активний відпочинок, заняття спортом. Це дозволить вашому тілу відчувати себе живим.
► Обов'язково дотримуватись режиму дня. Це дасть можливість потрапити в цикл і дати можливість нашому тілу та організму зрозуміти, що все нормально, а нам відчути себе під контролем.
Режим харчування. Слідкувати за тим, що ми їмо – дуже важливо. Зараз весна, тому, будь ласка, здайте аналізи та простежте, щоб у вас було все гаразд зі здоров'ям. Також необхідно перевірити свої дефіцити та приймати необхідні вітаміни.

Якщо тіло слабке та болить, розв'язувати психологічні проблеми не вдасться. Почнімо з тіла, продовжимо своїми емоціями, своїм станом та своїми почуттями, і тоді вже наведемо порядок загалом.

Олексій Суханов 1+1

Нагадаємо, телеканал "1+1 Україна" продовжує збір історій для ток-шоу “Говорить вся країна”, ведучим якого став відомий тележурналіст Олексій Суханов. Відтепер кожен телеглядач може поділитися власною резонансною історією і стати частиною нового проєкту на 1+1 Україна. Для того, щоб ваш життєвий досвід був почутим, потрібно заповнити анкету, детально описати події, які сталися з вами і вашою родиною, поділитися фотографіями або відеоматеріалами. Жодна історія не повинна бути забутою у такий складний час, адже  місія токшоу “Говорить вся країна” — віднайти правду та встановити справедливість в найскладніших життєвих ситуаціях, навіть в умовах воєнного часу.

► Посилання на збір історій.

► Також з 21 березня запрацювала гаряча лінія за номером (044) 490 70 38, де можна ділитися своїми історіями.

Для того аби "1+1 Україна" був у переліку каналів вашого телевізора/приймача (для налаштування прийому 1+1 Україна через Т2), необхідно провести процедуру повторного сканування телеканалів. Наводимо інструкцію, як це зробити.

Дивіться токшоу "Говорить вся країна" з понеділка по четвер о 19:30 на телеканалі "1+1 Україна" або на ютюбі.

 

Соціальні мережі "Говорить вся країна":

Новини по темі