ТОП-5 музеїв України, які варто відвідати кожному

Найцікавіші музеї України: ТОП-5 ідей для відвідування
Freepik

Найцікавіші українські музеї для відвідування.

Поделиться:

Часто слово "музей" асоціюють зі старими запиленими приміщеннями, де запросто можна заснути під монотонну лекцію екскурсовода. Насправді ж відвідування таких місць —  простий та ефективний спосіб поєднати саморозвиток та неймовірний досвід. Ці 5 українських музеїв варті вашої уваги — їх унікальність точно запам'ятається на все життя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна восени: ТОП-5 найдивовижніших місць для відвідування

Музей мініатюр Миколи Сядристого

Роботи Миколи Сядристого відомі по всьому світу, а виставки його робіт неодноразово підкорювали Європу. І не дарма — український митець присвятив своє життя унікальному заняттю: створенню мікромініатюри. Саме він зміг зробити найменшу у світі книгу — «Кобзаря» Тараса Шевченка розміром 0,6 мм (має 12 сторінок зі склокераміки, зшиті павутинкою, обкладинка — з пелюстки безсмертника). Інший відомий витвір — золота підкована блоха, виконана у натуральну величину. Її підкови товщиною дорівнюють діаметру людської волосини. Ці та багато інших мініатюр можна побачити у музеї в Києві. Кожен експонат оснащений мікроскопом, адже по-іншому роздивитися їх неможливо.

Микола Сядристий

Найменший у світі напис — автограф Миколи Сядристого на людській волосині (Фото: microart.kiev.ua)

Адреса: м. Київ, вул. Лаврська, 21, корп. 5 (територія Києво-Печерської лаври)

Музей у темряві "Третя після опівночі".

Організатори музею у темряві своєю місією називають поширення обізнаності про проблеми людей із порушенням зору. Усі екскурсії проводять у темряві, а гідами працюють незрячі. Лише одна година у повній темряві, де світ можна відчути лише на дотик, смак, нюх та слух, змінить ваші погляди на багато речей, які сприймаються як буденне та належне. Тут можна сходити на побачення, налити воду у склянку, перейти дорогу — і все це у суцільній темряві. Музей доступний для відвідування у Києві та Львові.

Музей темряви

Фото: 0300.com.ua

Адреса: м. Київ, вул. Гончара, 45В; м. Львів, вул. Личаківська, 8.

Музей космонавтики імені Сергія Павловича Корольова

Під керівництвом Сергія Корольова було запущено першу міжконтинентальну балістичну ракету, перший штучний супутник Землі та здійснено перший політ людини у космос. Вчений став жертвою радянського режиму, був безпідставно ув'язнений, а довгий час його ім'я у космічних проєктах було засекречено. У Житомирі, на батьківщині Сергія Корольова, функціонує музей його імені. Експозиція охоплює колекції космічного спрямування, зокрема, колекція зразків космічної техніки та спорядження космонавтів, філателістична, предмети побуту з космічною символікою, нумізматика та ін.

Музей космонавтики

Фото: cosmosmuseum.info

Адреса: м. Житомир, вул. Дмитрівська, 5.

Музей науки і техніки та промислового дизайну (Музей технічного прогресу)

Музей технічного прогресу стане ідеальним місцем для дозвілля як дорослих, так і дітей. Експозиція знайомить відвідувачів із розвитком науки й технологій від найпростіших пристосувань первісних часів і до сучасних гаджетів. Тут можна зануритися в історію музики, архітектури, геймінгу, фізико-хімічних досліджень, механічних винаходів та багато іншого. Кожен відвідувач може власними руками спробувати використати старовинні прилади і дізнатися більше про те, як людство досягло того рівня технологічного розвитку, який ми маємо зараз.

Музей техніки

Фото: Facebook Музей науки і техніки та промислового дизайну

Адреса: м. Луцьк, вул. Карбишева, 1.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ТОП-5 туристичних місць у Карпатах, які варто відвідати кожному

Аптека-музей "Під чорним орлом"

Найстаріша аптека Львова, яка вперше почала функціонувати ще у 18 ст.! У 1966 році на базі старовинної аптеки створено музей історії фармації.  В унікальному музейному комплексі демонструються більш ніж трьох тисяч рідкісних експонатів, яких зібрано науковцями, фармацевтами та колекціонерами-ентузіастами. Тут ви не лише дізнаєтеся більше про медицину і перенесетеся на 200 років назад через автентичний інтер'єр, а й зможете придбати ліки — музей і нині функціонує як аптека.

Музей-аптека

Фото: lvivpharmacy.org.ua

Адреса: м. Львів, вул. Друкарська, 2.

Ще одне цікаве місце — Національний художній музей у Києві. Як функціонує музей під час війни і на які лекції там варто завітати: дивіться у "Сніданку з 1+1":

Дивіться "Сніданок з 1+1" з 6:30 до 9:30 у будні дні на телеканалі “1+1 Україна” та на YouTube, а також “Сніданок. Вихідний” у суботу та неділю з 7:00 до 9:30. Також переглянути проєкт можна на платформі онлайн-телебачення Київстар ТБ.

"Сніданок" в соцмережах:

Instagram
Facebook

Нагадаємо, для того, аби 1+1 Україна був у переліку каналів вашого телевізора/приймача (для налаштування прийому 1+1 Україна через Т2), необхідно провести процедуру повторного сканування телеканалів. Наводимо інструкцію, як це зробити.

Новости по теме