«росія завжди працює на розколювання суспільства. Адже там, де немає єдності, дуже легко маніпулювати та досягати своїх геополітичних результатів», — Акім Галімов, керівник 1+1 Production.Originals

Рашизм. Історія хвороби
Акім Галімов про вдосконалення української мови та життя під час війни - інтерв'ю 1+1

В межах проєкту «Плюсуй українську» група 1+1 media розповідає історію Акіма Галімова, керівника 1+1 Production.Originals.

Поделиться:

У спеціальному інтерв’ю Акім розповів про те, у який момент він здійснив повноцінний перехід на українську мову, коли та за яких обставин взагалі з’явилося мовне питання та як його родину росія наздогнала втретє. До того ж Акім Галімов розповів про прем’єру нового документального фільму «Рашизм. Історія хвороби», який вийде вже 23 червня на телеканалі 1+1 Україна. 

Нагадаємо, 7 лютого 2023 року група 1+1 media анонсувала запуск проєкту «Плюсуй українську», спрямований на популяризацію української мови та культури, викорінення російського контенту з медіаполя та формування звички спілкуватися як вдома, так і в інших сферах життя українською. Проєкт буде реалізовуватися протягом 2023 року разом з WAW: альтернативне медіа та за підтримки МКІП.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Акім Галімов на допремʼєрному показі “Рашизм. Історія хвороби” розказав, чому важливо подивитись нове історичне розслідування

Ви кримський татарин, який довгий час спілкувався російською мовою. У який момент у вас відбувся повноцінний перехід на українську мову? Яким був цей перехід?

Насправді важко сказати, коли саме це відбулося. Не було якогось конкретного дня, після якого почав говорити українською мовою. Все відбулось органічно, відповідно до тих обставин і людей, які оточували мене на той момент. Передусім на мене вплинула дружина, оскільки вона українськомовна від народження. Також робота була важливим фактором. Після Революції гідності ми почали робити багато українськомовного, історичного контенту, серед таких проєктів — «Україна. Повернення своєї історії» та багато інших. У межах цих проєктів ми також розповідали про історію української мови. Було б дивно робити такі продукти і не розмовляти українською. 

Як і з будь-якою мовою, найголовніше — це практика, вона є найдієвішим інструментом. 

Завдяки чому вдалося удосконалити мову, аби зараз вільно спілкуватися, робити низку українськомовних проєктів і, власне, бути ведучим?

Це був величезний шлях позору та ганьби (ред. — сміється). Коли ще не говорив українською, відвідував спеціальні курси. Це було десь 15 років тому. Після цього, чим більше говорив, писав і читав, тим більше удосконалював мову. 

Ви прибічник лагідної чи радикальної українізації?  

Я прибічник лагідної українізації в особистому житті, але разом з тим — прибічник використання жорстких правил щодо української мови у взаємодії з державою, зокрема у реалізації своїх прав та обов’язків. Однозначно мають бути тести при прийнятті на роботу, особливо на державну службу. Обов’язково суспільні комунікації повинні бути українською. 

росіяни називають українську мову несправжньою та штучною, а, нападаючи на нас, використовують усталений аргумент, що вони себто захищають російськомовне населення. Коли та за яких обставин взагалі з’явилося мовне питання?  

Мовне питання систематично поставало в Україні. Найбільше це пов’язано з періодами спалаху нашої національної самосвідомості, ідентичності. Наших намацувань української незалежності та відчуття української держави. Це було і в XIX столітті. Через Емський указ та Валуєвський циркуляр — придушували українську мову. Потім те саме відбувалося вже у ранні радянські часи, коли у нас розпочалась хвиля українського відродження. Коли більшовики відчули, що за мовою та культурою одразу постає питання самостійності, вони дуже жорстко обмежили все українське. Вони репресували людей, які говорили та думали українською.

У 2004 році розігруючі мовну карту росія почала сіяти розкол серед українців по Дніпру — на Схід і Захід. Це відбувалося до 2014 року, завдяки чому кремлю вдалося відібрати Крим  

Якщо говорити про мовне питання у контексті розподілу країни на Схід і Захід, на українськомовних та російськомовних, то це розділення було штучним, воно відбулося в теперішні часи, після Помаранчевої революції. кремль бачив, до чого йде ситуація в Україні (тоді Віктор Ющенко та пронаціональні сили набирали істотну популярність) і сюди навмисне були прислані політтехнологи, які розхитували мовну карту. Вони придумали тезу про три сорти українців і те, що «бендерівці» прийдуть і скасують російську мову. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Рашизм. Історія хвороби”: експертом документального проєкту Акіма Галімова стала лауреатка Пулітцерівської премії Енн Аппельбаум та фахівець із пропаганди Пітер Померанцев

Вашу родину росія наздогнала втретє. Спершу вашого дідуся депортували з Криму, потім пройде багато часу і  ваші батьки повернуться на півострів, але після 2014 року вашій родині знову доведеться шукати прихисток, вже в Ірпені. Який з 24-го лютого 2022 року знову став під ударом росії. Як сім’я переживає всі ці події? 

Батьки оптимісти по життю. Ніколи не скаржились та не плакали, намагаючись знаходити позитив у всьому, що відбувається. Єдине бажання, яке у них зараз є, — аби ми якнайшвидше перемогли. Всі дуже хочуть повернутися в Крим, я теж дуже цього прагну. 

24 лютого 2022 року батьки ще продавали каву в Ірпені. Казали, що не можуть кинути людей. Оскільки в місті було все зачинено і вони чи не єдині, хто працював. Але потім я подзвонив їм і почув, як вони біжать в укриття, оскільки почалися вибухи. Виїхали з Ірпеня до Ужгорода вони десь 25-го лютого, їм вдалося проскочити до того, як підірвали міст. Їхній кіоск з кавою розбомбили. Коли вперше приїхав туди після звільнення Київщини, там вже нічого не було — лежали згорівші дошки та обгорілий холодильник для морозива. 

Через місяць перебування в Ужгороді тато вирішив відкрити кав’ярню там. Для них важливо бути залученими, сплачувати податки та допомагати іншим маленьким бізнесам. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Akim Galimov (@akimgalimov)

У 2014 році на телеканалі 1+1 вийшов ваш фільм «Операція Крим» про процес російської окупації півострова. Після нашої Перемоги назва «Операція Крим» набуде нового значення. Щоб ви хотіли там відзняти та про що розповісти після деокупації? 

На момент здачі цього фільму мені було важко повірити, що колись назва «Операція Крим» матиме кардинально протилежний характер. Ще до початку повномасштабного вторгнення я думав, що повернути Крим — це щось за межами фантастики. Зараз я розумію, що це абсолютно реальна річ, яка може відбутися будь-якого ранку. 

Хочу розповісти про кримських татар. Не тільки про їхню депортацію, але про їхній спротив зараз. Нині багато людей воює в лавах Сил оборони. За даними правозахисних організацій, за цей час в Криму відбулося близько 200 арештів з політичних мотивів, з них десь 150 людей — кримські татари. Їх затримали саме через те, що вони рішуче відстоювали інтереси України. 

23 червня на телеканалі 1+1 Україна відбудеться прем’єра документального фільму «Рашизм. Історія хвороби». Про що разом з командою ви будете розповідати в межах цього фільму? 

Поняття «рашизм» потужно увійшов у наш вжиток. Розробляти цей фільм ми почали у квітні 2022 року. Якраз тоді відкрилися звірства, які росіяни робили в Бучі та Ірпені. Саме тоді ми вирішили досліджувати це питання. Над проєктом працювала Аня Чертова, авторка та креативна продюсерка, а також режисерка Тетяна Шовкун. Вони глибоко пірнули в цю історію. Також до цього була залучена велика кількість експертів, серед яких — лауреатка Пулітцерівської премії Енн Аппельбаум та фахівець із пропаганди Пітер Померанцев. Також польська письменниця та журналістка Крістіна Курчаб-Редліх, яка не один рік займалась вивченням біографії володимира путіна.

Рашизм

До речі, озвучив цей фільм мій добрий друг, ведучий «Сніданку з 1+1» та «Голосу країни» Юрій Горбунов. Коли я до нього звернувся, він побачив сценарій, то одразу доєднався. Його голос допоміг розставити важливі акценти в оповіді, а також він зміг зробити сприйняття складного матеріалу більш легким.  

Чітко розумію, що все, що ми отримуємо сьогодні, що отримує будь-яка нація — це наслідок історичних процесів, які відбувались з нею. Були історичні передумови, аби росіяни сформувалися як кати. 

Вийшло дуже цікаве дослідження, де ми аналізуємо прості речі, на які б історики не звернули увагу, але саме ці речі вплинули на те, ким росіяни стали сьогодні. Не буду розкривати ці передумови, адже буде нецікаво дивитися. Фільм багато чого пояснює та дає розуміння, як нам далі жити з росіянами, як ми можемо вплинути на їхнє суспільство. Очевидно, що ми переможемо, але тим не менш після цього вони, на жаль, нікуди не дінуться. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому варто подивитися фільм "Рашизм. Історія хвороби" Акіма Галімова

Новости по теме