Чим США та росія погрожували Україні задля відмови від ядерної зброї: відповів Акім Галімов

Реальна історія

Про причини відмови від ядерної зброї та наслідки Будапештського меморандому розповів Акім Галімов у "Реальній історії".

Поделиться:

Ядерний спадок СРСР

У 1991 була українська армія була найбільшою в Європі, а наш ядерний потенціал був третім у світі. Загалом від СРСР нам дісталося 176 пускових установок, сучасні ракети великої дальності, стратегічна авіація та понад 4000 зарядів. До порівняння, схожої зброї у Франції та Великої Британії налічували лише кілька сотень. Така суттєва очевидно перевага лякала західних сусідів. 

1 серпня 1991 до Києва прилітає американський президент Джордж Буш. У Верховній раді він виступає із резонансною промовою, у якій зазначає, що “американці не підтримають тих, хто шукає незалежності”, та говорить про загрозу “самовбивчого націоналізму”. Тоді в розпалі вже була війна у Югославії за незалежність хорватів. Країн Заходу хвилювала можливість розпаду СРСР та виникнення ще більших конфліктів між колишніми республіками, чимало з яких мали ядерну зброю. Аби запобігти цьому, було оголошено політику денуклеаризації, за якою атомні боєголовки з усього союзу мали передати до Москви.

У липні 1991 між Кремлем та Вашингтоном укладають угоди про зменшення озброєння. Протягом 1992-1994 Україну ставлять перед вибором — ядерна зброя чи світове визнання. Погрози США та Росії виявилися дієвими: Україна, яка зовсім нещодавно здобула незалежність, і так мала складну економічну кризу, а утримувати атомне озброєння вимагало багато коштів. Згода на денуклеаризацію здавалася єдиним правильним варіантом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як Києво-Печерська лавра стала епіцентром московської пропаганди: "Реальна історія" з Акімом Галімовим

Як росія вкрала українську ядерну зброю

З листопада 1992 по травень 1993 з України таємно вивезли всю тактичну ядерну зброю без будь-яких офіційних домовленостей. Через розслідування, яке провели у 2002 році, виявили, що діяли на підставі комісії Міноборони СРСР. Абсурд цього виправдання вражає — як вже неіснуюча країна може регулювати такі питання? Усього з України вивезли 2883 заряди, з яких близько 2600 опинилися в росії.

Будапештський меморандум

У січні 1993 новим американським президентом стає Білл Клінтон, а тиск на Україну лише посилюється. Кравчук розповідав, що неодноразово чув від Клінтона та американського віцепрезидента погрози про потенційну блокаду України. 

Деактивацію ракет великої дальності розпочали у листопаді 1993. 5 грудня 1994 лідери США, Франції, Великої Британії, України та росії підписують сумнозвісний Будапештський меморандум. В українському перекладі ним передбачені “гарантії безпеки” в обмін на ядерну зброю, в англійській версії використали словосполучення “safety assurences”, що означає “безпекові запевнення”

Офіційно все ядерне озброєння вивезли з України 1 червня 1996 року. У країні ще залишалися запаси речовин для виготовлення атомної зброї, які у 2010 за каденції Януковича передали до США. Окрім боєголовок та пускових установок, була ліквідована також ядерна інфраструктура. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кому належав "наймолодший" замок України, та що з ним сталося: пояснив Акім Галімов

Наслідки Будапештського меморандуму

Після початку російської агресії у 2014 українська влада намагалася апелювати до гарантій безпеки, зазначених у Будапештському меморандумі. Президент путін відповів, що той договір укладали з якоюсь “іншою” Україною, яка перестала існувати після втечі Януковича. 

У 1999 Україна передала росії 11 авіабортів та кілька сотень знарядів задля погашення "боргу" за газ. У 2022 це українське оснащення почали використовувати для воєнної агресії. 

Дивіться повний випуск "Реальної історії" з Акім Галімов, що виходить на YouTube каналі проєкту.

Новости по теме