"Достатньо було приїхати в Україну і побачити все своїми очима" — український військовий з так званої ЛНР розповів Дмитру Комарова у випуску "Рік. Харківщина" на "1+1 Україна", чому перестав вірити російській пропаганді та став на захист України

Рік. Херсон
Рік. Харківщина: як український військовий з так званої ЛНР перестав вірити російській пропаганді

У новому випуску "Рік. Харківщина" Дмитру Комарову вдалось потрапити до "сірої зони" та побачити роботу українських захисників.

Поделиться:

У п’ятницю, 20 жовтня, о 20.30 на “1+1 Україна” покажуть четвертий випуск авторського проєкту Дмитра Комарова "Рік. Харківщина", присвяченого річниці Слобожанського контрнаступу. У ньому покажуть, як відбувались події на фронті після звільнення Балаклії та частини Куп’янська. На той момент осінній Харківський контрнаступ перевершуавав насміливіші очікування. Сили Оборони просувались щодня на багато кілометрів вперед і звільняли десятки сіл і міст. Але ворог так просто не відступав. В районі Куп'янська завязались важкі бої.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як працює російська пропаганда на окупованих територіях: пояснили в документальному фільмі "Рік. Харківщина"

Дмитру Комарову та операторам вдалось потрапити до “сірої зони” разом зі спецпідрозділом ГУР МО KRAKEN та зсередини спостерігати роботу військових. Крім того, журналіст на власні очі побачив, в яких умовах насправді утримуються російські полонені, та навіть  зміг особисто поспілкуватись з деякими з них.

“Щоб зрозуміти противника, потрібно з ним поспілкуватись. Така можливість у мене була під Куп’янськом, де нам вдалося прослідувати процес та побачити перші допити російських військовополонених”, - розповів Дмитро Комаров.

Дмитро Комаров

В об’єктив журналіста та операторів часто потрапляють особливі історії - простих українців, які вражають своєю сміливістю та стійкістю духу. Як зізнається Комаров, одним з найбільш емоційних моментів з тих зйомок була подорож до куп’янської лікарні:

“Лікарі залишились в окупації, щоб допомагати місцевим і пораненим. Працювали день і ніч в нелюдських умовах - без світла, води, під обстрілами, в темряві робили операції та рятували життя підручними засобами. Це була єдина лікарня на дев’ять районів. Коли росіяни зрозуміли, що не можуть втримати Куп’янськ, вони випустили ракету по цій лікарні, просто щоб помститись”, - поділився Дмитро Комаров.

Та ракета забрала життя і лікаря-анестезіолога Олександра Олександровича Короткого, який за 40 років свого стажу не міг пригадати важчого періоду, ніж окупація.

Дмитро Комаров Рік.Харківщина 4 випуск

Цікаво, що під час зйомок в Куп’янску Дмитро Комаров зустрів хлопця з Алчевська, що виріс в так званій ЛНР, але став на захист України. Багато років він перебував під дією російської пропаганди. Але приїхавши на навчання до Харкова і побачивши своїми очима життя там, хлопець зрозумів, що насправді його обманювали російські ЗМІ. Коли почались перші обстріли Харкова, він вирішив стати на захист України в складі Збройних Сил.

«Коли я приїхав в Україну, я побачив, що все, що мені говорили, насправді не так. Що люди тут не ненавидять ДНР-ців, ЛНР-ців. Коли я був там, мені говорили, що вас там не чекають, вас просто ненавидять в Україні. Я приїхав [до Харкова], і мені посміхались. Приймали як українця. Я просто закохався в Україну, - говорить він і додає, - Достатньо було приїхати в Україну і побачити все своїми очима”.

Рік. Харківщина

Як часто Кирило Буданов їздить в зону бойових дій? Кого обмінюють росіяни в першу чергу? Як відбувалась евакуація цивільних з Куп’янська? Про що розповідають російські полонені? Це, а також інші подробиці Харківського контрнаступу дивіться в новому випуску “Рік. Харківщина”, 20 жовтня о 20.30 на 1+1 Україна.

1+1 Україна в Instagram

1+1 Україна в Facebook

Новости по теме