У чому стратегічне значення Чорнобаївки: Дмитро Комаров показав унікальні кадри з аеропорту в документальному проєкті "Рік. Херсон"

Рік. Харківщина
 Дмитро Комаров показав унікальні кадри з аеропорту в Чорнобаївці в документальному проєкті "Рік. Херсон"

Дмитро Комаров показав кадри з Міжнародного аеропорту "Херсон" у славнозвісній Чорнобаївці.

Поделиться:

3 листопада на “1+1 Україна” відбулась премʼєра трисерійного авторського документального проєкту Дмитра Комарова Рік. Херсон”. Нова документальна робота журналіста присвячена річниці деокупації Правобережної Херсонщини та міста Херсон.

Дмитро Комаров у листопаді 2022-го першим з журналістів потрапив до звільненого Херсона та отримав унікальні свіжі свідчення про життя під окупацією, а вже через рік після звільнення Дмитро знов повертається у місто аби побачити, як змінилось життя деокупованого Херсона за цей час. Разом із командувачем ОК «Південь» генерал-майором Андрієм Ковальчуком Дмитро Комаров відвідав Міжнародний аеропорт «Херсон» у славнозвісній Чорнобаївці та розпитав його про те, яке стратегічне значення мав воєнний аеродром у звільненні Херсонщини. Дмитро Комаров показав унікальні кадри з аеропорту та поспілкувався з місцевими жителями, які залишались вдома навіть під час бойових дій поблизу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “1+1 Україна” покаже новий документальний проєкт Дмитра Комарова “Рік. Херсон” про деокупацію Правобережної Херсонщини

За 4 км до Херсону знаходиться легендарна Чорнобаївка. Це невелике селище прославилось на увесь світ через події, які відбувались на місцевому аеродромі. Росіяни регулярно зазнавали там значних втрат, але не переставали стягувати все нову і нову техніку. Чому саме Чорнобаївка, що насправді тут відбувалось, Дмитро Комаров з'ясовував із командувачем ОК "Південь" генерал-майором Андрієм Ковальчуком:

"Противник скористався тим, що там розвинена інфраструктура. Аеродром (воєнний - прим.) - це можливість для зльоту та посадки авіації, вертольотів. Вони виставляли там свої засоби зв'язку, управління, і звідти управляли своїми угрупованнями".

У документальному проєкті показали кадри з цивільного терміналу Міжнародного аеропорту "Херсон". На горизонті - дуже багато спаленої техніки російської армії. 

"Ще одна особливість Чорнобаївки - це те, що територіально вони були наближені до "переднього краю", там де оборонялися російські війська. Є певні канони у військових, за якими 80-90 км - це та відстань, де мають бути командувачі та інші "старші" керівники. І саме у пасажирському терміналі було обладнано управління...", - розповів Андрій Ковальчук.

Після одного з обстрілів ВСУ аеропорту там загинуло два російські генерали, безпосередньо у приміщенні аеропорту. Також там загинуло дуже багато офіцерського складу. 

"Без Чорнобаївки нам було б набагато важче звільнити Правобережжя Херсонщини оскільки значна частина ворожих технічних засобів залишилась саме тут. Це прискорило процес звільнення (територій - прим.). Чорнобаївка - це місце, яке працювало на нас.

... Так, шкода дивитись на те, що зруйновано, але це - маленька жертва в ім'я перемоги", - зазначив генерал-майор.

Дивіться повний випуск першого фільму авторського документального проєкту Дмитра Комарова “Рік.Херсон” на сайті 1+1:

1+1 Україна в Instagram

1+1 Україна в Facebook

Новости по теме