"Рік. За кадром": Володимир Зеленський розповів, якою має бути перемога України

Рік. Харківщина
Володимир Зеленський про кроки України до перемоги — "Рік. За Кадром"

Президент розповів, чому не поїхав з Києва та яким бачить майбутнє України.

Поделиться:

У п'ятницю, 28 квітня о 21:30 на каналі «1+1 Україна» відбулася прем'єра спецпроєкту Дмитра Комарова «Рік.За Кадром». Глядачі побачили унікальний репортаж про одне з відряджень президента Володимира Зеленського. Дмитро Комаров розпитав главу держави про війну та якою він бачить перемогу України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На «1+1 Україна» відбудеться прем’єра спецпроєкту Дмитра Комарова «Рік. За кадром»

Про те, чому не поїхав з Києва

Президенту радили покинути столицю, але він бачив ситуацію інакше.

"Було багато різних думок, куди мені йти, їхати, бігти, ховатися тощо. В середині держави таких думок було не менше, ніж у західних партнерів. Я думаю, якби я поїхав, був би більший ризик того, що столиця могла бути захопленою. Мені в середині держави говорили, що важливо зберегти президента. Навіть якщо у нас залишиться тільки Західна Україна, були такі меседжі мені, ти там повинен бути президентом, потім почнемо щось відбудовувати і відновлювати, деокуповувати території. Я не погодився, тому що я знаю, що таке Київ. Я багато чого читав. Пам'ятаю книжки про Другу світову війну і про окупацію Києва. Я знаю, що таке столиця будь-якої країни. Якщо пала столиця і побіг лідер, то держави немає".

Рік. За кадром Володимир Зеленський - 1+1

Полон чи смерть?

Таке питання поставив Дмитро Комаров, пригадуючи початок повномасштабного вторгнення. У відповідь Зеленський зізнався, що був готовий боротися до останнього і навіть має пістолет для захисту.

"Я думаю, що ніхто би нікого в полон не взяв, тому що в нас була дуже серйозна підготовлена оборона Банкової. Ми би до останнього там були. В нас були ящики зі зброєю, з патронами. І в мене є пістолет, я вмію стріляти. Усвідомлюш собі, президент України в полоні у росіян? Я вважаю, що це ганьба. Відстрілювалися б, так. Не можна думати про те, що я ціль постійно. Треба бути адекватною людиною і розуміти, що є безпекові моменти, на які треба звертати увагу".

Про маленькі перемоги на шляху до великої

Також президент розповів, чому важливі маленькі перемоги, як, наприклад, знищення крейсера "Москва".

"Війна, як той пиріг, з російською державою. Ми не можемо її з'їсти. Рот порвеш... Це велика держава, тому цю біду треба розділити на шматочки. І це будуть перемоги одна за одною, іноді паралельно, але більшість іде послідовних подвигів. Крейсер "Москва" — це один з таких шматків і дуже важливий психологічно. Це не найголовніша ціль, але в той момент була це була велика перемога. Це було потрясіння для Москви. І словосполучення "Москва — це дно" отримало практичний результат".

Про перемогу України та гарантії безпеки

Висловився Володимир Зеленський і про те, якою бачить перемогу України у війні з росією:

"Для нас перемога — територія, яка конретно під захистом гарантій світової безпеки. Це може бути НАТО або інші безпекові гарантії з потужними державами, яким ми довіряємо. Не з росією. І щоб підписано було так, щоби воно працювало, щоб навіть ніхто не думав, що наступати або щось у нас забирати, бо, як то кажуть, прилетить. Людина, яка втратила дитину або чоловік мати, рідних, вона повинна отримати справедливість. Десь це відшкодування, десь вирок вбивцям на рівні міжнародного суду, серйозних процесів".

Дивіться нові випуски спецпроєкту Дмитра Комарова «Рік.За Кадром» з 28 квітня на 1+1 Україна.

Новости по теме