У заключному фільмі “Рік. Харківщина” Дмитра Комарова на “1+1 Україна” покажуть, чому зупинився Слобожанський контрнаступ, та розкриють нові подробиці подій в Ізюмі

Рік. Херсон
Рік. Харківщина: яким буде п'ятий випуск документального проєкту Дмитра Комарова

Нові подробиці подій в Ізюмі: не пропустіть заключний фільм п’ятисерійного авторського проєкту Дмитра Комарова “Рік. Харківщина”.

Поделиться:

Цієї п’ятниці, 27 жовтня о 20.30 на “1+1 Україна” покажуть заключний фільм п’ятисерійного авторського проєкту Дмитра Комарова “Рік. Харківщина”. У ньому представники військового керівництва спробують переосмислити події того часу та поділяться своїми висновками: що зупинило Слобожанський контрнаступ і завадило Силам Оборони пройти ще далі та як успіхи цієї операції оцінюють тепер, рік потому.

Восени 2022 року Сили Оборони продовжували один за одним звільняти населені пункти від російської окупації. Одразу за ними йшли спецпризначенці, які перевіряли кожен будинок та шукали російських солдат і колаборантів. Дмитро Комаров разом з операторами зміг побачити на власні очі, як це відбувається.

«Потрібно бути дуже обережними. В підвалах, будинках, квартирах можуть бути росіяни. Вони можуть навіть робити вигляд, що здаються, але при цьому вони можуть кинути гранату чи почати стріляти», - розповідає Дмитро Комаров.

Рік. Харківщина частина 5

Знімальна група першими почула історії місцевих жителів, які пережили окупацію. У фільмі вони розкажуть, як переховувались від нескінченних обстрілів у підвалах, як мусили виживати майже без їжі, як втрачали близьких.

Звільнення міста Ізюм викрило факти, які шокували весь світ та викликали реакцію США та країн Європи. Кадри ізюмського кладовища з сотнями свіжих могил облетіли десятки країн. Дмитро Комаров вперше зібрав разом людей, які своїми очима бачили, що відбувалось у місті під час окупації.

Підводячи підсумки Слобожанського контрнаступу, командир 92 Окремої штурмової бригади Павло Федосенко поділився з Дмитром Комаровим планами, які ставились перед українськими захисниками. Він озвучив і причини, що завадили Силам Оборони просуватись ще далі:

«Плани були піти ще далі. Була задача продовжувати наступ у напрямку населеного пункту Сватово. Не дійшли ми 12 км до нього. Ми вийшли на берег річки Оскіл. Якби були мости, пішли б ще далі. Але мости були практично всі взірвані. Тому, поки ми переправились, противник вже на тій стороні збудував лінію оборони, зарився, підтягнув артилерію та резерви», - розповів він.

Рік Харківщина - Ізюм

Більше подробиць та нових фактів Слобожанського контрнаступу, а також інтерв’ю з жителями Ізюма, які пережили окупацію, дивіться у п’ятому фільмі циклу “Рік. Харківщина” цієї п’ятниці о 20.30 на “1+1 Україна”.

Новости по теме