"Зараз ми з вами кров'ю платимо за нашу незалежність", — Олексій Резніков розповів про причини та наслідки війни у спецпроєкті «Рік. За кадром»

Рік. Харківщина
Олексій Резніков про причини та наслідки війни — "Рік. За кадром"

Міністр оборони України Олексій Резніков пригадав перші дні повномасштабного вторгнення росії.

Поделиться:

На 1+1 Україна вийшов другий випуск спецпроєкту Дмитра Комарова «Рік. За кадром». Героєм нового випуску став міністр оборони України Олексій Резніков. В інтерв'ю він пригадав першій дні повномасаштабної війни, назвав причини та наслідки російського вторгнення. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як жити з таким "сусідом" далі: Президент озвучив три важливі кроки 

Про перші дні повномастабної війни

З початком повномасштабного вторгнення росії уряд намагався дати сигнал суспільству, що чинитиме опір і росії не вдасться залякати українців.

"Росіяни вже активно накручували тему, що уряд побіг. Вони розраховували налякати нас масою, щоб стояли колони на виїзд. Я зрозумів, що треба дати людям розуміння, що уряд на місці, працює. Це може зробити тільки візуалізація. Їду машиною з водієм і бачу ліцей Богуна. Зробили фотку. Їдемо далі печерським мостом: бачу прапор, Батьківщину-мати. Зробили фотку. Потім одразу запостили, щоб дати сигнал суспільству, що влада на місці. А якщо влада на місці, то столиця вистоїть! Коли я побачив очі президента, зброю поруч, зрозумів, що він теж готовий особисто чинити опір. Тоді я усвідомив, що ми точно будемо тут, ніхто нікуди не поїде. Я жодної ночі не спав в одному місці, дякувати Богу, маю багато друзів. І спав зі зброєю бувало, бо інших варіантів не було".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Рік. За кадром": Володимир Зеленський розповів, якою має бути перемога України 

Про причини та наслідки війни

"В росії немає одного лідера. Це банда. Вони хворі думкою, що відновлення імперії стане записом в книзі століть, що це велич якась. Замість того, щоб думати, як їм нагодувати власний народ, вони вирішили, що це їхнє покликання. В них було спотворене сприйняття українців після "легкого маршу" в Криму. В 2014 році, якби ми тоді чинили опір, можливо, не було б зараз цього вторгнення. Та я розумію, що тоді Збройні сили України були не готові. Гадаю, навіть наші партнери сказали б не чинити опір. І це було складне рішення, я переконаний, для тих, хто тоді був при владі. Я думаю ми отримали ті 8 років на підготовку. Зараз ми з вами кров'ю платимо за нашу незалежність, і ми її оплачуємо на покоління вперед".

Дивіться більше про найскладніший період повномасштабного вторгнення та подробиці відрядження міністра оборони України в білорусь на перемовини з росією у 2022 році.

Новости по теме