Рецепт солоного «Наполеона» зі шпинатом по-італійськи

Дізнавайтеся простий рецепт «Наполеона» із сезонною зеленню

Поделиться:

Один із найвідоміших у світі пирогів «Наполеон» залишається улюбленцем багатьох упродовж багатьох років. «У моєму дитинстві мама на великі свята або просто у вихідні дні готувала смачний солодкий «Наполеон». Але, як виявилося, історія цього десерту не завжди була солодкою. Наприклад, в Італії популярний рецепт «Наполена», назва якого у перекладі означає «тисяча листків». Так ось там «Наполеон» готують із солоною начинкою, використовуючи для цього шпинатЛідер серед зелені: Чим корисний шпинат і як його вживати, різноманітну зелень, сир та навіть соус «Песто», - згадує ведуча «Сніданку. Вихідного» Валентина Хамайко. Для глядачів «1+1» вона поділилася рецептом апетитного солоного пирога.

ТІСТО ДЛЯ «НАПОЛЕОНА»

300 г борошна

200 г масла

1 яйце

1 ст. л. лимонного соку

100 мл води

Дрібка солі

 

НАЧИНКА ДЛЯ «НАПОЛЕОНА»

300 г вершкового сиру

200 г молодої капусти

50 г шпинату

50 г цибулі

50 г кропу

50 г петрушки

50 г кропиви

50 г паростків молодого гороху

За смаком молодий часник

За смаком сіль, перець

ПРИГОТУВАННЯ «НАПОЛЕОНА»

Всі інгредієнти мають бути холодними, особливо масло, яйце, вода, до якої навіть можна додати льоду.

  1. Додаємо дрібку солі до борошна.
  2. Занурюємо в борошно холодне масло та натираємо його. Таким чином, змішуємо масло з борошном, створюючи масляну крихту. Тісто замішуємо максимально швидко.
  3. Відкладаємо тісто. Тим часом окремо розбиваємо яйце, додаючи до нього 1 ст. л. лимонного соку та 100 мл холодної води. Змішуємо до однорідності.
  4. У борошні ложкою робимо заглиблення, куди виливаємо яєчну суміш. Потім ложкою замішуємо тісто.
  5. Перекладаємо тісто на дошку та формуємо прямокутний пласт. Загортаємо в плівку та залишаємо в холодильнику приблизно на годину.
  6. Нарізаємо цибулю та обсмажуємо її на вершковому маслі. Додаємо молодий часник, молоду зелену цибулю, а також цілий шпинат (якщо він дрібний за розміром). Перемішуємо все, але не солимо.
  7. Поки шпинат мліє на вогні, нарізаємо укріп та петрушку. Додаємо зелень молодого гороху та молоду кропиву. Викладаємо кропиву в пательню.

Як на мене, кропива – це унікальний кулінарний інгредієнт, яким багато людей, на жаль, просто нехтують. А насправді кропива неймовірно корисна. Наприклад, вітаміну С в ній удвічі більше, ніж у лимоні, та вдесятеро більше, ніж у яблуці», – пояснює Валентина Хамайко.

  1. Обсмажені кропиву, шпинат та цибулю перекладаємо до миски з кропом та петрушкою.

Читайте також: Лідер серед зелені: Чим корисний шпинат і як його вживати.

  1. Нарізаємо капусту та обсмажуємо її, не накриваючи пательню кришкою. Як тільки капуста починає смажитися, а не тушкуватися, солимо її.
  2. Додаємо капусту до решти зелені. Суміш солимо та перчимо за смаком. Додаємо до неї вершковий сир.
  3. Повертаємося до тіста. Ділимо його на три частини. Розкочуємо до товщини 3-4 мм на пергаментному папері, на якому будемо випікати. Беремо форму, по якій вирізаємо корж. Трохи проколюємо два коржі виделкою. Третій корж не варто проколювати виделкою – не страшно, якщо він нерівно підніметься.
  4. Перекладаємо тісто разом із пергаментом на деко. Випікаємо кожен із трьох коржів за температури 200°С упродовж 10 хв.
  5. Викладаємо на коржі начинку.

Із начинкою для такого «Наполеона» можна фантазувати: вона муже бути сирною, овочевою. Створюйте свій кулінарний шедевр! – радить Валентина Хамайко.

  1. Такому «Наполеону» пасуватимуть хрумкі коржі. Тож його можна одразу подавати до столу, нарізавши на порційні шматочки.

Читайте також: Рецепт Валентини Хамайко: Як просто приготувати чізкейк із брауні та полуницею.