Рецепт солоного «Наполеона» зі шпинатом по-італійськи
Дізнавайтеся простий рецепт «Наполеона» із сезонною зеленню
Один із найвідоміших у світі пирогів «Наполеон» залишається улюбленцем багатьох упродовж багатьох років. «У моєму дитинстві мама на великі свята або просто у вихідні дні готувала смачний солодкий «Наполеон». Але, як виявилося, історія цього десерту не завжди була солодкою. Наприклад, в Італії популярний рецепт «Наполена», назва якого у перекладі означає «тисяча листків». Так ось там «Наполеон» готують із солоною начинкою, використовуючи для цього шпинатЛідер серед зелені: Чим корисний шпинат і як його вживати, різноманітну зелень, сир та навіть соус «Песто», - згадує ведуча «Сніданку. Вихідного» Валентина Хамайко. Для глядачів «1+1» вона поділилася рецептом апетитного солоного пирога.
ТІСТО ДЛЯ «НАПОЛЕОНА»
300 г борошна
200 г масла
1 яйце
1 ст. л. лимонного соку
100 мл води
Дрібка солі
НАЧИНКА ДЛЯ «НАПОЛЕОНА»
300 г вершкового сиру
200 г молодої капусти
50 г шпинату
50 г цибулі
50 г кропу
50 г петрушки
50 г кропиви
50 г паростків молодого гороху
За смаком молодий часник
За смаком сіль, перець
ПРИГОТУВАННЯ «НАПОЛЕОНА»
Всі інгредієнти мають бути холодними, особливо масло, яйце, вода, до якої навіть можна додати льоду.
- Додаємо дрібку солі до борошна.
- Занурюємо в борошно холодне масло та натираємо його. Таким чином, змішуємо масло з борошном, створюючи масляну крихту. Тісто замішуємо максимально швидко.
- Відкладаємо тісто. Тим часом окремо розбиваємо яйце, додаючи до нього 1 ст. л. лимонного соку та 100 мл холодної води. Змішуємо до однорідності.
- У борошні ложкою робимо заглиблення, куди виливаємо яєчну суміш. Потім ложкою замішуємо тісто.
- Перекладаємо тісто на дошку та формуємо прямокутний пласт. Загортаємо в плівку та залишаємо в холодильнику приблизно на годину.
- Нарізаємо цибулю та обсмажуємо її на вершковому маслі. Додаємо молодий часник, молоду зелену цибулю, а також цілий шпинат (якщо він дрібний за розміром). Перемішуємо все, але не солимо.
- Поки шпинат мліє на вогні, нарізаємо укріп та петрушку. Додаємо зелень молодого гороху та молоду кропиву. Викладаємо кропиву в пательню.
Як на мене, кропива – це унікальний кулінарний інгредієнт, яким багато людей, на жаль, просто нехтують. А насправді кропива неймовірно корисна. Наприклад, вітаміну С в ній удвічі більше, ніж у лимоні, та вдесятеро більше, ніж у яблуці», – пояснює Валентина Хамайко.
- Обсмажені кропиву, шпинат та цибулю перекладаємо до миски з кропом та петрушкою.
Читайте також: Лідер серед зелені: Чим корисний шпинат і як його вживати.
- Нарізаємо капусту та обсмажуємо її, не накриваючи пательню кришкою. Як тільки капуста починає смажитися, а не тушкуватися, солимо її.
- Додаємо капусту до решти зелені. Суміш солимо та перчимо за смаком. Додаємо до неї вершковий сир.
- Повертаємося до тіста. Ділимо його на три частини. Розкочуємо до товщини 3-4 мм на пергаментному папері, на якому будемо випікати. Беремо форму, по якій вирізаємо корж. Трохи проколюємо два коржі виделкою. Третій корж не варто проколювати виделкою – не страшно, якщо він нерівно підніметься.
- Перекладаємо тісто разом із пергаментом на деко. Випікаємо кожен із трьох коржів за температури 200°С упродовж 10 хв.
- Викладаємо на коржі начинку.
Із начинкою для такого «Наполеона» можна фантазувати: вона муже бути сирною, овочевою. Створюйте свій кулінарний шедевр! – радить Валентина Хамайко.
- Такому «Наполеону» пасуватимуть хрумкі коржі. Тож його можна одразу подавати до столу, нарізавши на порційні шматочки.
Читайте також: Рецепт Валентини Хамайко: Як просто приготувати чізкейк із брауні та полуницею.